Havacılıkta Tarih Yazdık

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde “Bir De Buradan Bak Perspektif 2023” programı kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Türkiye’nin dünya havacılık sektöründe büyük bir atılım yaparak tarih yazdığını söyledi.

SAMSUN 05.05.2023, 16:01 05.05.2023, 16:03 H. Eren
Havacılıkta Tarih Yazdık

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde “Bir De Buradan Bak Perspektif 2023” programı kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Türkiye’nin dünya havacılık sektöründe büyük bir atılım yaparak tarih yazdığını söyledi.

Samsun Üniversitesi ev sahipliğinde, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Büyükşehir Gençlik Hareketi işbirliğiyle düzenlenen “O’nların Perspektifinden Türkiye Yüzyılı ” temalı programın ilki Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde gerçekleştirildi.

Yoğun bir katılımın olduğu programa; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Kaynak ve Prof. Dr. Ali Bilgin, Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Salih Kesgin, TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşinci, ARMELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş, TÜGVA Samsun İl Temsilcisi Mustafa Demir, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları,  kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının sorumluları, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“TÜGVA’nın Mücadelesi Hak, Hakikat Mücadelesi”

TÜGVA’nın vizyon ve misyonuna ilişkin sinevizyon gösterisiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşinci TÜGVA olarak aralıksız çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “TÜGVA’nın Mücadelesi hak, hakikat mücadelesi olacaktır. Davası peygamber efendimizin davası, Fatih Sultan Mehmet’in davası, Recep Tayyip Erdoğan’ın davası olacaktır. TÜGVA olarak ülkemizin insanını yetiştirirken ihya çalışması yaparken, aidiyeti, mensubiyeti bu topraklara ait bütün herkesi paydaş edinmiştir.” dedi.

“Üniversitelere Büyük İş Düşüyor”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal konuşmasında üniversitelere yeni nesiller yetişmek konusunda büyük görevler düştüğünü belirtti. Rektör Ünal, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde yaşanan köklü değişimlerle birlikte diplomanın artık her konuda yeterli olmadığına dikkat çekerek sivil toplum kuruluşlarının öneminin bu noktada ortaya çıktığını söyledi. Rektör Ünal, yeni nesillerin yetişmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı TÜGVA’ya teşekkür etti.

“Hedefimiz Doğal Bir Kampüs Alanı İnşa Etmek”

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ballıca Kampüsü’nün özelliklerini anlatarak başladığı konuşmasında Ballıca Kampüsü’nde planlama sürecinde olan projelerle, kampüste yapım/inşa faaliyetleri devam eden projelere ilişkin çeşitli bilgiler verdi. Türkiye’nin “Az katlı, Çevreci, Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kampüsü” adı altında hazırladıkları proje kapsamında 2020 yılı itibarıyla çalışmalara başladıkları belirten Rektör Aydın temel amaçlarının bir endüstriyel miras olan hangar alanlarının mekân hafızasını korumak ve mutlak sıfır atık anlayışıyla restore ederek çevre dostu, kendi enerjisini üreten ve atık suları depolayarak kullanan doğal bir kampüs alanı inşa etmek olduğunu söyledi.

“Ballıca Kampüsü’nde Büyük Dönüşüm Sürüyor”

Rektör Aydın, altı hangardan oluşan Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin dönüşüm inşaatını tamamladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Altı hangardan oluşacak olan Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin iki hangarının yapımı tamamlanarak eğitim-öğretime başladı. Diğer iki hangarımızın da ihale süreci devam etmektedir. İlave olarak Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerimizin uygulama eğitimlerini yapacakları bir hangardan oluşan Mimarlık Uygulama Hangarının da inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı. Bunun dışında TEKNOFEST’e katılım sağlayacak öğrencilerimiz için 1 adet “Teknoloji Tasarım Merkezi’mizi de öğrenci kardeşlerimizin hizmetine sunduk. Havacılık odaklı bir üniversite olma yolunda hızla ilerleyen üniversitemiz bünyesinde pilotluk eğitimi veren Uçuş Akademimiz, SHY-145 Onaylı Uçak Bakım Merkezimiz ve SHY-147 Onaylı Eğitim Merkezimiz bulunmaktadır. Bu merkezlere ilave olarak Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 9,5 milyon TL’lik “Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması” projemiz Sayın Valimiz ve Sanayi Bakanımız Sayın Mustafa Varank beyin büyük destekleriyle kabul edilmiş ve proje anlaşmasının imzalanmasından sonra da hızla tamamlanarak açılışa hazır hale getirilmiştir. İçinde 4 Uçak Bakım Atölyesi, CNC ve Kaynak Atölyelerinin “Samsun Teknik” adıyla hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında B.1.1 lisans eğitimi yanında CNC ve Kaynak teknisyeni de eğitimleri de verilecektir. Bu kapsamda Turkish Technic ile işbirliği yapılması konusunda gerekli görüşmeler de yapılmıştır.

“Çabalarımızın Karşılığını Yeni Bir Proje İle Alıyoruz”

Öğrencilerinin proje ve Ar-Ge odaklı düşünebilmelerini sağlamak için çalışmalar yürüten Samsun Üniversitesinin, bu çabalarının karşılığını her geçen gün yeni bir öğrenci proje başarısıyla aldığını ifade  eden Rektör Aydın konuşmasını şöyle sonlandırdı: “ 2018 tarihinde ilk defa düzenlenmeye başlanan ve altıncısı iki gün önce sonra eren TEKNOFEST yarışmalarında bugüne kadar toplam 24 ödül alan üniversitemiz öğrencileri, TÜBITAK 2209 A/B projeleri kapsamında da son üç yılda 200’ün üzerinde proje alma başarısı göstermiştir. Oldukça yeni bir üniversite olmamız ve öğrenci sayımızın 6 bin civarında olduğu hesaba katıldığında öğrencilerimizin elde ettiği bu başarıda üniversitemizin öğrencilerimizin mezun olana kadar proje yazma ve yürütme becerisi kazandırma ve bunu bir kültür haline getirme yönündeki hedefi doğrultusunda azami gayret gösteren tüm ekip arkadaşlarıma ve öğretim elemanlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Başkan Mustafa Demir’den Gençlere Önemli Tavsiyeler

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de, programda kendi üniversite öğrencilik yıllarına ilişkin anıları anlatarak öğrencilere çeşitli nasihat ve tavsiyelerde bulundu. Başkan Demir, Türkiye’nin TEKNOFEST ile bilim ve teknolojide çok önemli başarılara imza attığını belirterek gençlere TEKNOFEST’in kendilerine sunduğu imkânlardan yararlanmak ve hedeflerine ulaşabilmeleri için daha çok çalışmaları gerektiği doğrultusunda önemli önerilerde bulundu.

“Verdiğimiz Tüm Sözleri Gerçekleştirdik”

Programda konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise 2023 yılı için verdikleri tüm sözleri gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. TCG Anadolu Gemisi’nin dünyada büyük ses getirdiğini dile getiren Demir, “TCG Anadolu Gemisi aslında ilk planlandığı şekliyle çok maksatlı amfibi hücum gemisiydi ama ona biz bir Türk dokunuşu yaptık. Onu bir SİHA gemisine dönüştürdük, ona da yine bir sürü dudak bükenler oldu. İçerde bunu yapanlar varken dışarda ‘bu konsept gerçekten çok iyi’ diyenler oldu. Bu geminin tasarımında İspanyollarla beraber çalıştık. İspanyollarla diyaloğumuzda onlar da bu Anadolu Gemisi’nde ortaya koyulan kavramı model olarak benimsemek gerektiğini söylediler.” diye konuştu.

“İMECE Uydusunu Uzaya Gönderdik”

Yoğun ve yorucu çalışmalarının karşılığını “İMECE” uydusunu uzaya göndererek aldıklarını anlatan Demir, “Uydularımıza uzay tarihçesi kazandırmak açısından güzel bir proje. Yanında bir de KILIÇSAT, küp uydularını fırlattık. Uzaya da adım atıyoruz. Bütün platformlarımıza dudak bükenler ‘tamam da motoru nerede?’ diye sordular. Onlara şunu söylüyoruz hangi tarihte motor tasarlamaya başladık ve yapamadık bunu söyleyin diyoruz. Başlamadığınız şeyin hesabını nasıl sorarsınız, ama başladık mı çok şükür başladık. Ondan fazla motor projemiz var, üç dört tanesinden sonuç aldık ve GÖKBEY Helikopterimizi de yerli bir turbo şaft motoruyla uçurmuş olduk. O da başka bir kilometre taşı.” şeklinde konuştu

“Dünya Havacılık Sektöründe Büyük Bir Atılım Yaptık”

Türkiye’nin Dünyada havacılık sektöründe büyük bir atılım yaparak tarih yazdığına dikkat çeken Demir konuşmasını şöyle tamamladı: “Bir uçak mühendisi olarak uçak mühendislerinin rüyalarının gerçekleştirildiği bir dönemde yaşıyoruz. TB2 ile dünyaya saldığımız namı biliyorsunuz. Arkadan gelen Akıncı, ANKA ve Kızılelma şahane uçaklar. Akabinde de HÜRJET, KAAN ANKA-3 ve ATAK-2 dört tane platform. Kardeşleriniz, arkadaşlarınız, abileriniz gece gündüz çalışarak bu platformları ortaya çıkardılar. Bunların daha iyilerini hep beraber yapacağız. Sizler daha iyisini yapacaksınız. Bu gençliğe güvenmek çok çok önemli. 5. nesil bir savaş uçağı yapmaya girişmek dışardan bakanların bize sürekli dudak bükerek yaklaştıkları konu idi. İnşallah orada da attığımız adımları gördünüz. Bunlar gerçekten bir ülkeye kısa zamanda kazandırılacak şeyler değil. 5. nesil savaş uçağını yapan beşinci ülke oluyoruz. HÜRJET gibi jet eğitim uçağını yapan belki yedi ülkeden bir tanesiyiz. Dünyada ilk on ekonomi içine girmek isteyen bir ülkenin savunma sanayi konularında havacılık ve uzay konularında olmazsa olmazı, orada da oluyoruz.”Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde “Bir De Buradan Bak Perspektif 2023” programı, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e hediye takdimi etmesi ve katılımcılarla toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.

Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar (0)
banner810
17
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14