15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

- Samsun, Kastamonu, Amasya, Sinop, Çankırı, Çorum ve Tokat'ta vatandaşlar tarafından "Demokrasi nöbeti" tutuluyor

GENEL 16.07.2017, 01:49
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

SAMSUN (AA) - Samsun, Kastamonu, Amasya, Sinop, Çankırı, Çorum ve Tokat'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında vatandaşlar, "Demokrasi nöbeti" tutmaya başladı.

Samsun Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran vatandaşlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Darbeciler halka hesap verecek." sloganları attı, Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) lanetledi.

Vali Osman Kaymak, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi bölmek isteyen dış güçlerin FETÖ hainlerini kullanmak istediğini belirtti.

FETÖ ile PKK'nın iş birliği içinde bulunduğunu, Tunceli Valisi olarak görev yaptığı dönemde birçok olaya şahit olduğunu anlatan Kaymak, 15 Temmuz'dan sonra terörle mücadelenin daha etkili sürdürüldüğüne işaret etti.

FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerinin dış güçlerin maşası olduğunu vurgulayan Kaymak, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi bölmek isteyenler, içimizdeki bu hainleri kullanarak amaçlarını ulaşmaya çalışıyor ama Allah'a hamdolsun, vatansever Türk milletinin hürriyete, demokrasiye bağlılığı, vatan sevgisi hainlerin planlarını boşa çıkardı. Hamdolsun, darbe başarısızlığa uğradı. Ankara ve İstanbul'da 250 şehit verdik. Allah onlara rahmet eylesin. Dünyanın başka ülkelerinde tanka karşı eliyle, silahsız şekilde kim karşı koyabilir. İşte bu Türk milletidir. Gerçekten bir destan yazdılar."

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da meydanı dolduran vatandaşlara teşekkür etti.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin basit bir hükümeti devirme girişimi olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"15 Temmuz 2016 saldırısını basit bir siyasi iktidarı görevinden etmek, Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı ve bizleri katletmekten ibaret bir olay olarak görmüyorum. Bana göre 15 Temmuz 2016, atalarımızdan bize kalmış, 1071'den bu yana tırnaklarımızla kurduğumuz genç Cumhuriyeti yok etmek, Libya, Suriye gibi sınırları belli olamayan bir ülke haline getirmeye yönelik bir büyük katliam, bir büyük hain harekettir."

Programda Kur'an-ı Kerim okundu, Samsun Müftüsü Veysel Çakı tarafından dua edildi, sinevizyondan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da halka hitabı izlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, kaymakamlar, belediye başkanları, askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar, "demokrasi nöbeti" tutmaya devam ediyor.

- Kastamonu

Kastamonu'da vatandaşlar, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Türk bayraklarını sallayarak marşlar söyleyen vatandaşlar, FETÖ Terör Örgütü'nü ve elebaşı Fetullah Gülen'i lanetledi.

Vali Yaşar Karadeniz, burada yaptığı konuşmada, şehitleri hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, Türk milletinin topyekun karşı çıktığı, kısa sürede bastırılan girişimde şehitler verildiğine işaret etti.

Karadeniz, "Gazilerimiz bu saldırılara büyük bir dirençle göğüs gerdi. Bugün onların hatırasını yaşatmak için bir yıl öncesinde olduğu gibi dimdik ayakta, bir aradayız." dedi.

Başka hiçbir ülkede buna benzer bir durumun yaşanmayacağını anlatan Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın hiçbir yerinde kendi ülkesine ihanet edip emperyalist güçlere peşkeş çeken FETÖ gibi bir örgüt yoktur. Bu ihaneti nesilden nesile anlatacağız. 15 Temmuz rastgele bir zamanda olmadı. Ülkemize karşı üst üste oynadığı oyunlarda sonuç alamayan emperyalistler, Ortadoğu'da kendine bağımlı ülkeler yapmaya çalıştığı bir dönemde oldu. Türkiye ve Türk milleti güçlü oldukça bölgedeki siyasi etkisi devam edecekti. Sömürüye dayalı şekilde kurmak istedikleri düzen karşısında tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bugün de Türkiye duracaktı. 15 Temmuz böyle bir dönemde oldu."

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü de 15 Temmuz'un asıl amacının rejimi yıkmak değil, ülkeyi işgal etmek olduğunu belirtti.

Türk insanını ayakta tutan gücün vatan ve millet sevgisi olduğunu vurgulayan Köylü, "İnsanımız vatan millet deyince sokaklara akın etti. Bizi ayakta tutan şuur bu. Bin senedir bu şuurla bu topraklarda ayaktayız. Bütün dünya şunu öğrendi, Türkler öyle birilerini kandırarak, içindeki hainleri kullanarak baş edilecek bir millet değil." ifadelerini kullandı.

"Demokrasi nöbeti"nde AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş da bir konuşma yaptı.

- Amasya

Amasya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında vatandaşlar, Yavuz Selim Meydanı'nda toplandı.

Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar, "Vatan sana canım feda", "Bir ölür bin diriliriz." şeklinde slogan attı. Meydanda sık sık tekbir getiren vatandaşlar, FETÖ'ye tepki gösterdi.

Vali Osman Varol, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016 günü vatandaşların, FETÖ/PDY ihanet güruhunun Türk devleti ve milletine pervasızca saldırısına şahit olduğunu bildirdi.

15 Temmuz'un tarihin gördüğü en büyük ihanet olduğunu anlatan Varol, şunları söyledi:

"Bu kalkışmayı yapan hainler, mesleklerine başlarken şerefleri ve namusları üzerine yemin ederek korumakla yükümlü oldukları milletin üzerine, yine millete ait olan silahlarla saldırdılar. Korumakla yükümlü oldukları Türkiye Büyük Millet Meclisini bombaladılar, omuz omuza görev yaptıkları arkadaşlarını gözlerini kırpmadan öldürdüler. Vatana ve millete yapılabilecek en büyük ihaneti gerçekleştirdiler. Türk milleti de tarihin en büyük ihanetine tarihin en büyük kahramanlık hikayeleriyle karşılık verdi. Bu aziz milletin bir neferi olmaktan gurur duyuyorum."

Belediye Başkanı Cafer Özdemir de 15 Temmuz akşamı Türk milletinin örf, adet ve ahlakından nasibini almamış birtakım cuntacı askerin, Türkiye Cumhuriyeti'ni cebren ve hile ile ele geçirmeye çalıştığını ifade etti.

Hain FETÖ'nün yaptığı haince girişimin eşi ve benzeri bulunmadığını belirten Özdemir, şu görüşlerini aktardı:

"Çünkü bu hainler vatandaşlarımızın cebinden çıkan paralarla ülke savunması için alınan silahları milletin üzerine doğrultular. 250 vatan evladımızı şehit ettiler. Biz bunları unutmayacağız, unutturmayacağız. Özellikle genç nesillerin beyinlerine kazıyacağız. Bu milletin en kutsalı olan inancını kullanarak millete ihanet ettiler. Allah onları kahretsin. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu milletin birlikteliğini bozamayacaklar. Bu birliktelik olduğu sürece değil FETÖ, dünyadaki bütün kapitalist güçler gelsin, bizi yıkamayacaktır."

Konuşmaların ardından vatandaşlar, "demokrasi nöbeti" için beklemeye başladı.

- Sinop

Sinop'ta FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla "Milli Birlik Mitingi" düzenlendi.

Ellerinde Türk bayraklarıyla hükümet konağı önünde toplanan vatandaşlar, FETÖ aleyhine sloganlar atarak darbe girişimde bulunanlara tepki gösterdi.

Vali Hasan İpek, burada yaptığı konuşmada, FETÖ'nün 15 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığına, birlik ve beraberliğine kast eden hain bir terör örgütü olduğunu vurguladı.

Devletin tüm kurumlarıyla FETÖ ile gerekli mücadeleyi yaptığını aktaran İpek, "Bu mücadele, hain terör örgütü sonlandırılıncaya kadar devam edecektir. Vatan söz konusu olunca gerisinin teferruat olduğunu bu millet herkese 15 Temmuz ve devamında göstermiştir. Bu uğurda şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize uzun ömür diliyorum." dedi.

Vali İpek'in konuşmasının ardından vatandaşlar, "demokrasi nöbeti" tutmaya başladı.

- Çankırı

Çankırı'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Kucaklama Taşı'nda bir araya gelen vatandaşlar, Milli İrade Meydanı'na yürüyerek, burada demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

Vali Hamdi Bilge Aktaş, Türk milletinin kadim bir millet olduğuna değinerek, "Bu tarih birçok savaş ve kahramanlık hikayeleriyle doludur. Çok yerde çarpışmışız, çoğunlukla başarmışız. Gittiğimiz yerde hükümranlık kurmuşuz ancak belki ilk defa böylesine bir ihanete maruz kalmışız. İşin en acısı da içeriden hançerlenmekti." ifadesini kullandı.

Kardeşleri olarak bildikleri, yardım ettikleri kişiler tarafından hançerlenmeye çalışıldıklarına işaret eden Aktaş, "Bu adamlar bu milletin verdiği vergilerle alınan silahları millete doğrulttular ve acımadan da tetiğe bastılar. Bu şerefsizler 'Allah adına, İslam adına çalışıyoruz' dediler ve kardeşlerini sırtından hançerlemeye çalıştılar. Çok şükür, Allah onlara fırsat vermedi. Milletimiz onlara fırsat vermedi." diye konuştu.

Birlik olmanın önemini vurgulayan Aktaş, "Bir olacağız, diri olacağız, birlik olacağız, bu hainlere fırsat vermeyeceğiz. Lütfen her türlü siyaseti her türlü mezhep ve meşrep anlayışını bir kenara bırakacağız ve bu şerefsizlere fırsat vermeyeceğiz." dedi.

Belediye Başkanı İrfan Dinç de tarihin darbe ve isyanlar tarihi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bundan önceki darbeler hep devlete karşı ve devletin başındakilere karşı yapılmıştır ama 15 Temmuz, direkt millete karşı yapılmıştır. FETÖ'nün direkt hedefi bu aziz millettir ama milletimiz bunlara dersini vermiştir. Yaşananlara karşı her zaman birlik ve beraber olmalıyız. Türkiye'yi parçalamak ve diz çöktürmek isteyenlere asla izin vermemeliyiz."

Programda AK Parti Çankırı milletvekilleri Hüseyin Filiz ve Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti İl Başkanı Celal Kaman da konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz gazisi Erdal Anbarcı, o gece yaşadıklarını anlattı. Daha sonra şehit Ömer Halisdemir'in şehadet anı canlandırıldı, şehitler için Kur'an-ı Kerim okunarak, dua edildi.

- Çorum

Çorum'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla Hürriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Ellerinde Türk bayraklarıyla valilik önünde bir araya gelen vatandaşlar, Çorum Belediyesi Mehteran Takımı'nın arkasında Gazi Caddesi'nden Hürriyet Meydanı'na yürüdü.

Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının idarecilerinin de katıldığı yürüyüşte vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla FETÖ aleyhine sloganlar atarak darbe girişimde bulunanlara tepki gösterdi.

Meydanda kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunarak, şehitler için dua edildi. Meydanı dolduran binlerce vatandaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki anma törenini dev ekranlardan izledi.

Vali Kılıç, Başkan Külcü, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fatih Üstündağ, AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ ve MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, konuşmalarında FETÖ'nün darbe girişimini lanetleyerek, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Konuşmaların ardından vatandaşlar, "demokrasi nöbeti" tutmaya başladı.

Osmancık ve Sungurlu ilçelerinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programları düzenlendi.

- Tokat

Tokat'ta FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Vali Ömer Toraman, Türk milletinin tarihi boyunca kendisine saldıran düşmanları ile pek çok çetin savaş yaptığını, hudutlarında vatanını müdafaa ettiğini, bu uğurda şehit ve gaziler verildiğini anımsattı.

Bugün meydanı dolduran Tokatlıların dedeleri, atalarının Kafkaslar'da, Çanakkale'de vatanı müdafaa etmek için şehit ve gazi olduğunu belirten Toraman, "Bu vesileyle değerli Tokatlı şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Şehitlerimizin şehadeti şüphesiz boşa değildi." dedi.

Konuşmaların ardından vatandaşlar, "demokrasi nöbeti" tutmaya başladı.

Programa Garnizon Komutanı Albay Aykut Biçeroğlu, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.


Yorumlar (0)
banner810
17
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14