bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra
2019-10-09 00:12:35

PUTÇULUK

Ömer Yayla

09 Ekim 2019, 00:12

İnsanlık tarihi kadar eski olan putçuluk nesilden nesile miras olarak kalmakta,ancak zamana ve zemine göre konjonktürel olarak şekil değiştirmektedir.


Cahiliye putçuları geçici de olsa Mekke ve Kabe’ ye olan saygı ve bağlılıklarını göstermek, özlemini gidermek için oraya ait bir taş götürür, konakladıkları yerde o taşı yere koyup Kabe’yi tavaf ettikleri gibi etrafında dönerlerdi. Hz. İbrahim ve İsmail’den öğrendikleriyle Hacc edip Umre yapıyorlardı. Böylece hem düşüncelerini gerçekleştiriyor hem de bunun kendilerine uğur getireceğine inanıyorlardı.


Putların parçalanıp tozlarının savrulmasıyla putçuluğun yıkılıp yok edildiğini zannetmeyin. Çağdaş putçuluk günümüzde boyut değiştirip kalbimize,zihin dünyamıza kadar girdi.Put sadece taştan ibaret olmayıp nefsimizin,istek ve arzularımızın doğurduğu ve gönül dünyamızı işgal eden sayısız putlar var.


Şöyle ki:Allah’tan koparan kişiye Allah’tan daha sevimli ve öncelikli gelen her şey ya puttur ya da put olmaya namzettir.Eğer bir insan şifa veren olarak doktoru ya da ilacı görüyorsa… Eğer bir insan rızık veren olarak patronunu görüyorsa…Ya da hanımı çocuğu veya kendisini çok sevdiğini düşündüğü kimse ona daha çok sevimli ise o kalp artık çağdaş puthaneye dönüşmeye başlamıştır.


Bu çağdaş putlar kimi zaman,kula Allah’ın emrini ifadan daha önemli gelen nefsani arzuları… Kimi zaman Allah için terkedilmeyen geçici menfaatlerdir.Dünya ve ahiret karşı karşıya geldiğinde dünya’yı tercihtir…Kimi zaman kulu Rabbinden uzaklaştıran ve unutturan masa,kasa,nisa,şan,şöhret ve servettir.. Kimi zaman ise kayıtsız şartsız sorgulamadan itaat edilen siyasi görüş ve rabıtai şeyh efendinin yüceltilmesidir.Bazen fanatik bir şekilde tuttuğumuz futbol takımıdır.


Çağdaş putları sizler çoğaltabilirsiniz. Önemlisi bu kadar putlara karşı baş etmenin yolu yeni bir zihniyet değişimi ile Hz. İbrahim baltasını kuşanarak Allah ve Resulü’ nün ipine sarılarak bütün putları yerle bir edebilmektir. Selam ve Dua ile..

Yorumlar (2)

Halil Aydin 4 Yıl Önce

Hocam cok önemli konuya değinmişsiniz teşekkur ederiz

harun K 3 Yıl Önce

bence nefsane duyguarımızıtetikleyen,herürün puttur.mesela bizi ibadetten alıkoyan eğlence aletleri saymakla bitmez bunların başında akıllıtelefonlar internet elimizden blrakmyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.