Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri "Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri" konusunda farkındalık oluşturmak için atık yağların topluyor.
Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada; “2022-2023 Eğitim Öğretim yılında Müdür Yardımcımız Orhan YÜZTAŞ, Kimya Öğretmenimiz Pınar YILMAZ ve Biyoloji Öğretmenimiz Özlem ALTUNÖZ'ün Koordinatörlüğünde yürüteceğimiz "DOĞAYA VEFA" adlı projemizin ilk startını verdik.
Projemiz ile; "Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri" konusunda öğrencilerimizde bir farkındalık oluşturmayı ve bunun yanında toplayacağımız atık yağların geri dönüşüme kazandırmasını planlamaktayız.
Biliyor muyduk?
- 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu, yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getirir.
- Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin %25‘ini oluşturmaktadır.
- Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep olmaktadır.
- Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir.
- Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır.
- Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir.
- Bu atık yağlar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.
- Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir” ifadelerine yer verildi.
Haber Merkezi