4 Bakandan Diyarbakır’a Çıkarma

Diyarbakır’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ve Dicle...

GENEL 24.07.2013, 22:45
4 Bakandan Diyarbakır’a Çıkarma
Diyarbakır’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ve Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi’nin devir teslim ve imza töreni gerçekleştirildi.

Rönesans Düğün ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törene bakanların yanı sıra AK Parti milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çözüm süreciyle beraber çok daha iyi bir performansı yakalamış olacaklarını söyledi. Dicle bölgesi ile Van bölgesini çıktığında Türkiye’nin kayıp kaçak oranı yüzde 9.4’lere düştüğünü belirten Bakan Yıldız, bunun Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin ortalamasının daha altında olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, “Biz doğru bir iş yapıyoruz, biz doğru bir tercih kullanmışız ve bütün yaptığımız, enerji sektörü ile ilgili yapılar. Bağlı ilgili ve ilişkili bütün kuruluşlarımız ile beraber doğru bir yönde devam ediyoruz. Hedeflerimiz doğru demek ki diyoruz. Yaklaşık 750 milyon lira asıl paranın olduğu ve 640 milyon lira civarındaki faizleri almayacağını söyledi. Benim buradan bir istirhamım olacak. 31 Temmuz çok kısa bir süre, kendileri de inşallah bunu en az 31 Ağustos’a kadar uzatılmasını istiyoruz. Bayramdan sonra parasını biriktirebilen vatandaşlarımız, sanayicimiz, tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz gelip bu paralarını denkleştirip getirip, bunun faizlerinden de kurtularak geçmişe dönük büyük bir yükün hafiflemesini sağlamış olacaklar. Ramazan ayındayız hem kul hakkından kurtulmamız lazım hem de devletin hakkından kurtulmamız lazım. Buradaki varlıklar, trafolar, direkler, teller her türlü donanımlar, şu anda bu şirkete devredilmiş değildir arkadaşlar. Bir varlık satışı yapmadık burada. Buranın kullanım hakkını, buradaki anonim şirketin hisse devirlerini yaptık” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, bu devrin hem devralanlar açısından hem Diyarbakır açısından hem ülke açısından hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Yatırımın yükünü artık özel sektörün çekeceğini anlatan Bakan Şimşek dolayısıyla devletin gelirlerinin daha çok eğitime, sağlığa, alt yapıya gideceğini dile getirdi. Bakan Şimşek, “Ben inanıyorum ki yapılacak bu yatırımlarla ve kayıp kaçağın da azaltılması ile bu bölgede hem sanayicimiz hem de hemşerilerimiz rahatlayacaklardır. Tabii ki enerji şirketlerimizin nakit akışındaki problem çözülmüş olacak. Kayıp kaçaklar Avrupa Birliği’nin ortalamasına düşerse ben inanıyorum ki zamanla şu anki seviyelere göre fiyatlar dahil ileriye gidebilir. Şu anki fiyatların içerisinde kayıp kaçağında yükü var. Dolayısıyla tüketicimiz kazanacak, milletimiz kazanacak devletimiz kazanacak, sanayicimiz kazanacak. Bu yılın ikinci yarısında elektrik üretim santrallerinin özelleştirmelerine devam edeceğiz. Elimizde milli piyango gibi, köprü ve oto yollar gibi birçok liman ikincil halka arzlar gibi portföyümüz de çok geniş tabii ki şirketler özelleştirmeler söz konusu. Özelleştirme idaremiz bu konudaki çalışmalarına devam edecektir. Bu sene bizim özelleştirme hedefimiz 4 milyar liraydı. Fakat yıl başından bu yana özelleştirme idaresi hazineye 5.1 milyar lira aktardı. Ayrıca bugüne kadar özelleştirmesi tamamlanıp devir işlemi gerçekleştirilen 8.1 milyar dolarlık özelleştirme var. Bir de 5 milyar doların üzerinde sözleşme aşamasında olan özelleştirmeler var. Yani özelleştirme performansı açısından son derece başarılı bir yıl geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAMIZ REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, Dicle bölgesinin elektrik dağıtım işinin bundan sonra özel sektör tarafından gerçekleştirileceğini belirterek, bunun, tüm Türkiye'de yapılan bir uygulamanın son derece önemli bir bölgeye yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Birkaç bölgede daha devir teslimin gerçekleşmesi halinde tüm Türkiye'de elektrik dağıtım işinin artık özelleştirilmiş olacağını kaydeden Bakan Yılmaz, böylece uzun bir sürecin tamamlanacağını ifade etti. Türkiye'de bunun geçmişte çok mücadelesinin yapıldığına vurgu yapan Bakan Yılmaz, “Sadece devlet ve kamu kurumlarıyla bu işlerin yapılması verimlilik getirmiyor, kalkınma ve gelişmemiz sağlanamıyor. Kamu özel sektör işbirliği son derece önemli. Türkiye enerjiye büyük fatura ödüyor. Geçen yıl enerji ithalatımız cari açığımızın oldukça üzerinde, 60 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye enerjiye bağımlı bir ülke. Enerjisini dışarıdan ithal etmek durumunda olan bir ülke. Dolayısıyla biz enerjimizi her türlü kayıp ve kaçağı önleyerek son derece verimli şekilde kullanmak durumundayız. Aslında bizim manevi değerlerimiz de israftan kaçınmamızı kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmayı bize öğretiyor. Enerjiyi verimli kullanmamız rekabet gücümüzü artıracağı gibi çevre açısından da önemli. Ekonomimizi ve çevremizi korumak istiyorsak enerjiyi daha verimli kullanmak, dünyaya daha az karbon salınımı sağlamak durumundayız. Tüm bu sebeplerle enerjimizi kayıt içinde ve israfa yol açmadan kullanmalıyız” dedi.

İsraf edilmeyen enerjinin en ucuz ve en temiz enerji olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, israf edilmeyen bir enerji yapısı oluşturmak için de sistemlerini çok iyi kurmaları gerektiğinin altını çizdi. Son günlerde yasalaşan 10'uncu 5 yıllık kalkınma planında 25 öncelikli dönüşüm programlarından ikisini enerji alanına ayırdıklarını anlatan Bakan Yılmaz, “Programlarımızdan birisi 'Yerli Üretimi Destekleme', diğeri de 'Enerjide Verimlilik' programı. Bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile enerji verimliliği konusunu ele alan bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde enerji verimliliği ile ilgili somut adımlar atıldığını da göreceksiniz” şeklinde konuştu.

“GELECEK 5 YILLIK SÜREÇTE KURULU GÜCÜMÜZÜ 78 BİN MEGAVATA ÇIKARACAĞIZ”

Yurt içi üretime yapılan yatırımların sonuçlarının daha orta vadede görüleceğini ancak enerji verimliliğinde yapılan yatırımlar ve atılan adımların hemen sonuçlarının alınabileceğini bildiren Bakan Yılmaz, “Gelecek 5 yıllık süreçte kurulu gücümüzü 78 bin megavata çıkaracağız. Bunu yaparken çevreye en az maliyetle gerçekleştirmeye gayret göstereceğiz. Dolayısıyla yenilenebilir enerjiye önem vermeye devam edeceğiz. Enerjide çevreye en duyarlı son teknolojileri kullanmaya önem vereceğiz. Jeostratejik konumumuzla enerjide transit ve terminal ülke konumumuzu pekiştireceğiz. Nükleer enerji dahil olmak üzere yeni bir takım teknolojileri de ülkemize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz, enerjiyi verimli kullanırken siyasi ve toplumsal olarak da verimli kullanılması gerektiğine değinerek, “Çözüm süreci ile Türkiye'nin toplumsal enerjisini de verimsiz kullanmayı terk edip içimizde boş yere tükettiğimiz enerjiyi, bir araya gelerek ortak hedefler etrafında değerlendirmeliyiz. Kardeş kanının akmadığı, huzurun ve güvenin olduğu bir ortamda özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yıllardır kullanılmamış potansiyel daha hızlı şekilde harekete geçecek. Sağladığımız altyapılarla ve yeni teşviklerle özel sektörün Diyarbakır’da ve diğer illerimizde daha fazla yatırım yaptığını göreceğiz. Böylece kalkınma süreci hızlı şekilde devam edecek. Bir taraftan bu bölgelerimiz daha fazla refah ve huzur görürken, diğer taraftan Türkiye'nin 2023 hedeflerine yürüyüşüne bu bölgelerimizin daha fazla katkıda bulunduğunu göreceğiz” diye konuştu.

“MAKUL ÇÖZÜMLERLE BU GEÇİŞ SÜRECİNİ ATLATMAMIZ VE BAŞARIYA GÖTÜRMEMİZ LAZIM”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ise, bölgede Şanlıurfalının, Mardinlinin, Batmanlının ve Diyarbakırlının gündelik hayatındaki en önemli meselelerden birinin enerji ve elektrik olduğunu vurguladı. Eker, 10 yılı aşkın süredir Diyarbakır milletvekili olarak parlamentoda görevli bir kişi olarak vatandaşlardan gelen talepler içerisinde en yoğun ve toplumsal olarak herkesin canını en çok acıtanın enerji konusu olduğuna dikkat çekti. Bakan Eker, 2006 yılından itibaren özeleştirme kapsamına alınan ancak geçen zaman içerisinde devir gerçekleşmediğinden dolayı bir takım geliştirme yatırımlarının yapılamaması, meselenin bir çözüme kalıcı olarak bağlanamaması sebebiyle hem vatandaşın yaşam kalitesi yönünden olumsuz etkilendiğini hem de kamu yararının ciddi şekilde zarar gördüğünü dile getirdi. Bugün bu sorunun çözümü ile karşı karşıya olunduğunu anlatan Bakan Eker şöyle dedi:

“Bunu önemli bir fırsat bilip başarıya ulaşmasında gerek kamunun, gerek ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili bakanlıkların gerekse de elektrik idaresini devralacak firmaların ve bölgede yaşayan vatandaşların ortak bir irade ile hareket etmesi ve çözümü kolaylaştırması gerekiyor. 5 milyar kilowat saat civarında bir tüketim olduğunu biliyoruz. Önemli bir kısmının tarımsal sulamada kullanıldığını da biliyoruz. Bu bölgenin giderek artan enerji ihtiyacının daha kaliteli, daha sürekli ve vatandaşın hayatına fayda getirecek bir anlayışla uygulanması son derece önemli."

Bölgedeki meselelerin aslında bir ana meseleye bağlı olduğunu ifade eden Bakan Eker, onun da Kürt meselesi olduğunu söyledi. Enerji meselesinin diğer pek çok mesele gibi bundan etkilendiğini kaydeden Bakan Eker, "Çözüm süreci bölgeye sağlayacağı barış ortamı ile tüm Türkiye'yi nasıl ki rahatlatacak ve ileriye götürecekse elektrik gibi tüm sektörlerin tamamının çözüme kavuşmasında da bu süreç önemli” şeklinde konuştu.

Bölgedeki başarılı bir uygulamanın elektrik özelleştirmelerinde Türkiye'nin diğer bölgelerine de örnek teşkil edeceğini aktaran Bakan Eker, özelleştirme uygulamasının başarıya ulaşmasında çaba sarf edilmesi gerektiğini anlattı. Bakan Eker, üretici ve çiftçilerle yakın bir diyaloğun önemli olduğuna dikkati çekerek, “Gerçekte makul çözümlerle bu geçiş sürecini atlatmamız ve başarıya götürmemiz lazım. Hayırlı bir teşebbüs olduğunu düşünüyorum. Atılacak imzanın tarihi olduğunu vurguluyorum. Bu devrin bundan sonraki süreçte bölgenin kalkınmasına pozitif etki yapmasını diliyoruz. Aynı zamanda elektrik kesintilerinden zarar gören elektronik eşyaları bozulan binlerce, on binlerce insan var. Umarız bundan sonra bölgedeki tüm vatandaşlarımızın yaşam kalitesi artar, uğradıkları zarar asgariye iner ve kamu da bundan çok daha yüksek menfaat sağlar. Bunun umudu ve beklentisi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Törende bir konuşma yapan Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli ise, şirketi devralırken abonelere bir müjde vermek istediğini belirterek, "31 Ağustos'a kadar elektrik borcunu ödeyen vatandaştan gecikme bedelini almayacağız. Toplamda 600 milyon lirayı almayacağız" dedi.

Konuşmalarından ardından, Dairesi Başkanlığı tarafından Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ve Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi’nin 387 milyon dolar karşılığında Eksim Yatırım Holding'e devrini sağlayan sözleşme imzalandı. Ardından sözleşme yazılı olduğu çekle hatıra fotoğrafı çektirildi.

Yorumlar (0)
banner1060
17
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14