Samsun’un Yakakent ilçesinde Defne Yetiştiriciliğinin Üretim ve Popülerliği Arttırmak Adına Değerlendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı
Yakakent İlçesinin geçim kaynaklarından biri olan Defne yetiştiriciliği hakkında, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ve defne yetiştirme alanları bulunan mahallelerin muhtarları, üretim ve popülerliği arttırmak adına değerlendirme ve istişare toplantısı yaptı.
DEFNENİN KULLANIM ALANLARI
Bitkinin ekonomik öneme sahip kısmı yaprakları (Folium Lauri) ve meyveleridir (Fructus Lauri). Bitkinin yapraklarından baharat bitkisi olarak ve uçucu yağ üretimi için yararlanılır. Meyvelerinden ise genellikle sabit yağ elde edilir. Bitkinin hem uçucu yağı hem de sabit yağı, kozmetik, parfümeri, tıp ve gıda sektörlerinde kullanılmaktadır.
Ortalama olarak 5 kg meyvenin sıkılmasından 1 kg yağ çıkar. Hatay ve Muğla bölgelerinde bu yağdan “garlı sabun” üretimi yapılır. “Sabin bi ghar” adı verilen ve 500 yıldır ticareti yapılan meşhur Şam sabununun yapımında, % 5 – 20 oranında defne yağı içeren zeytinyağından üretilmektedir. Üretilen sabunlar özellikle saç ve cilt bakımında kullanılır. Bitkinin yağı ayrıca dondurulmuş pastalara koruyucu olarak katıldığı gibi temizlik ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Bitkinin meyve ve yaprakları, baharat olarak kullanılır. Tüm organlarından ilaç olarak geleneksel tıpta faydalanılır. Meyvesinden yapılan çay, kadınların regl ağrılarını dindirmede ve doğumum kolaylaştırmak için içilir. Yaprakları ve kabuklarından yapılan çayı ise solunum ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yaprak ve meyvelerinden damıtılan yağı ve suyu da mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
Haber Merkezi