Usta; “Gelecek Ay Yüzde 60 Enflasyonla Karşılaşacağız”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bizim yaptığımız hesaplara göre asgari ücret bu ay itibariyle enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir.” dedi.

EKONOMİ 04.03.2022, 11:22 H. Eren
Usta; “Gelecek Ay Yüzde 60 Enflasyonla Karşılaşacağız”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bizim yaptığımız hesaplara göre asgari ücret bu ay itibariyle enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir.” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Enflasyonun Şubat'ta yüzde 4,81 artarken yıllık bazda ise yüzde 54,44 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Usta, TÜFE rakamının bağımsız enflasyon araştırma gruplarınca yüzde 123.8 olarak tespit edildiğini söyledi.

"Baskılanmış rakamlar bile bizi dünyada şampiyonluğa doğru götüren rakamlardır" diyen Usta, gıda enflasyonunun yüzde 64.5, ulaştırmanın yüzde 75.8 olarak gerçekleştiğine değindi.

“YILLIK BAZDA YAŞADIKLARINI BİZ AYLIK BAZDA YAŞIYORUZ”

ÜFE tarafından en yüksek mal grubunda yüzde 214'lük artış olduğuna vurgu yapan Usta, "Bizim aylık rakamımız 4,8 geldi. Bu ne demek? Bitti öldü dedikleri Avrupa Birliği'nin yıllık ortalamasını biz aylık olarak yakalıyoruz. Bir çok ülkenin yıllığının 2-3 katı aylık rakamımız var. Avrupa'nın yıllık bazda yaşadığı enflasyonu biz aylık bazda yaşıyoruz. Japonya'nın yıllık bazda yaşadığı enflasyonun 10 katını aylık bazda yaşıyoruz "dedi.

AK Parti'nin Türkiye'yi teslim aldığında yüzde 29.7 oranında gerçekleşen tüketici enflasyonunun yüzde 54,4'e çıktığına işaret eden Usta, üretici bazındaki yüzde 30.8 şeklindeki enflasyonun ise yüzde 105'e yükseldiğine dikkat çekti.

Politika faizinin yüzde 14 olduğunu hatırlatarak yüzde 54 tüketici faizine işaret eden Usta, "Arada 40 puanlık bir açıklık var. Bu da Türkiye'de şu anda yaşanan istikrarsızlığı beraberinde getiriyor. " değerlendirmesinde bulundu.

“POLİTİKA FAİZİNİN YÜKSELMESİ DİĞER FAİZLERİ AŞAĞIYA ÇEKER”

Gelişmiş ülkelerde de negatif reel faizler yaşandığı yönünde yorumlar yapıldığını belirten Usta, "Bizde yüzde 35-36 civarında olan negatif reel faiz, gelişmekte olan kimi ülkelerde yüzde 2'dir. Bunu görmek lazım. Bunu bir ülkenin sürdürmesi mümkün değildir. Ya enflasyonu aşağıya çekeceksiniz ya da politika faizini yukarıya çıkaracaksınız. Bunun başka çözümü yok. Politika faizinin yukarı çıkması, piyasa faizinin yükselmesi anlamına gelmez. Tam tersi. İddia ediyorum bugünkü Türkiye ortamında, politika faizinin yükselmesi piyasadaki diğer faizleri de aşağıya çekecektir." şeklinde konuştu.

Hükümetin algı yönetmekten ülkeyi yönetemediğini savunarak ekonomi konusunda "Başka ülkelerde de böyle" şeklindeki değerlendirmelere tepki gösteren Usta, diğer ülkelerin yıllık enflasyonlarını paylaştı.

“GELECEK AY YÜZDE 60 ENFLASYONLA KARŞILAŞACAĞIZ”

"İsmini bilmediğimiz ülkelerde bile enflasyon yüzde 2-3 arkadaşlar. Bunlar bu yalanı nasıl uyduruyorlar? Sanki bütün dünya enflasyonla yanıyormuş gibi bir hava estiriyorlar. Ben bunu anlamıyorum" diyen Usta, gelişmemiş ya da gelişmiş ülkelerdeki enflasyon oranlarının her ne kadar artma trendinde de olsa Türkiye'ye göre düşük olduğunu ifade etti.

Usta şöyle devam etti:

"Enflasyon yükseliyor mu, yükseliyor. Ancak 1-2 puandan bahsediyoruz. Bizde her ay 5-6 puan yükseliyor. Bu ülke gelecek ay yüzde 60 enflasyon ile karşılaşacak. Bunları dünyadan kaynaklanan bir şeymiş gibi sunmanın yanlışlığını ortaya koymak için bunu söylüyorum."

“ASGARİ ÜCRET ERİDİ”

Yeni yılın ilk günlerinde asgari ücret ve emekli maaşlarındaki artışı hatırlatarak o dönemde "Bir şeyi artırmakla refah sağlayamazsınız. Enflasyonu düşüremezsiniz bu artışların anlamı kalmaz. Önemli olan alım gücünü artırmaktır" şeklinde ikazda bulunduklarını belirten Usta, "Bizim yaptığımız hesaplara göre asgari ücret bu ay itibari ile enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir. Bundan sonra artık negatife çalışmaktadır. Asgari ücret eridiğine göre emekli maaşları da erimiş gitmiştir." ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR TÜRK LİRASI’NDAN KAÇIYOR”

Özel tüketimde son çeyrekte yüzde 21.4'lük bir artış olduğunu kaydeden Usta, "Bu çok yüksek bir artış ve insanlar refah içinde olduğundan değil. Bu Türk Lirası'ndan kaçıştır. İnsanlar borçlanarak mal almak için uğraşıyor. Çünkü mal ve hizmetlerin fiyatları her gün artıyor. Hizmet biriktirilemediği için malı biriktirebilir, 1-2 ay sonraki ihtiyacını bugünden alma kaygısına düşmüştür. Bu Türk Lirası'ndan kaçıştır. Türkiye bunları 70'li 80'li yıllarda çok yaşadı. 28 yıl aradan sonra ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştık. Profesör Hakan Kara nüfusa da bakmış. Nüfusun yaklaşık yüzde 50'si bugün ilk kez Türkiye'de 3 haneli enflasyonu duydu. Dolayısıyla Türk Lirası'ndan kaçış bu. Bir an evvel mal alayım. Bu da malların değerini artırıyor, paranın değerini düşürüyor. Türkiye bu kısır döngünün içine zaten girmişti, bunu son açıklanan milli gelir verisi ve enflasyon rakamlarıyla gördük. Fiyatlama davranışları tamamen bozuldu. Bir fiyatlama yapılırken bir şeyi çapa olarak alırsınız. Şu anda hiçbir çapa yok." açıklamasını yaptı.

Hükümetin enflasyonla nasıl mücadele edileceğini millete anlatmak zorunda olduğunu kaydeden Usta, "Bu hükümetin enflasyonla mücadeleden anladığı iki husus var. Bir tanesi polisiye tedbirler, TİM'ler kurdular. Güvenlik görevliler ile enflasyon düşürmeyi dünyaya ilan eden tek ülkeyiz. İkici olarak mobil uygulamalar başlattılar. Hazine Bakanı'na "Enflasyonla nasıl düşüreceksiniz?" diye sorduklarında TİM ve mobil uygulamalardan bahsediyor. Enflasyonla böyle bir mücadele yok." diye konuştu.

“TOPLUM BÜYÜMEYİ HİSSETMEDİ”

"Önümüzde çok büyük riskler var. Büyüme mi, enflasyon mu ikilemi daha fazla hissedilecek" diyen Usta, "Türkiye bu yılı yüzde 11'lik bir büyüme ile kapattı. Milli gelirde bir büyüme var deniliyor ama ancak bunun dağılımına baktığınızda milletin fakirleştiğini yine TÜİK söylüyor. Diğer bir unsur, yoğun halk kitlelerinin olduğu yer nedir, diğer tarafta tarımdır. Tarım sektörü de yüzde 2.2 küçüldü zaten. O yüzden büyüyen çok dar ve elit bir kesim. Türlü projelerle dolar cinsinden geliri olan kesim büyümüş olabilir. Ancak bu toplumda hissedilebilen bir büyüme değil." değerlendirmesini yaptı.

FED'in gündemde olan faiz artışlarının Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini savunan Usta, Ukrayna-Rusya gerilimi üzerinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da çalışma yapılması gerektiğini ekledi.

Herkesin sorunla karşılaştığını ve bunların yönetildiğini ancak iktidarın mazeret ürettiğini savunan Usta, "Buralar ağlama makamı değil. Çözemiyorsanız çekip gideceksiniz kardeşim. Milletin fakirleşmesine bizim tahammülümüz yok." ifadelerini kullandı.

“EKONOMİ MODELİ ÇÖKTÜ”

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin, Türkiye'nin cari fazla vererek enflasyonla mücadele edeceğini söylediğini hatırlatan Usta, ihracat ve ithalat rakamlarını paylaşarak bu modelin çöktüğünün altını çizdi.

Kriz dönemlerinde yaşanan sürecin iyi bir şeymiş gibi sunulmaya çalışıldığını kaydeden Usta, "Cehalet var mı, var. İktidar baştan aşağıya cahil. Kötü niyetten midir, o da var. Çünkü topluma çok kolay bir şekilde yalan söylüyorlar. Kötü niyetle cehalet birleşince yapacak bir şey kalmıyor." ifadesini kullandı.

Usta, kur korumalı mevduat sisteminin de çalışmayacağını ekledi.

“Türkiye’nin ekonomi modeli çöp olmuştu, çökmüştür” diyen Usta, sözlerinin devamında önerilerini sıraladı.

“BURADAN ULAŞTIRMA BAKANI’NA SORUYORUM…”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de gündeme getirdiği köprü ve otoyol  geçiş ücretlerine değinen Usta, gelişmeler ardından Ulaştırma Bakanlığı’na siyasi bir metin yazdırıldığını söyledi.

“Bu ayıptır. Devleti berbat ettiklerini biliyoruz ama bu kadar da olmaz. Ulaştırma Bakanlığı, Meclis'te grubu olan siyasi partilerden birinin genel başkanına bu şekilde cevap yazamaz" diyen Usta, açıklamanın içinde yer alan hesaplamalar için ise "sakat" yorumunda bulundu.

Usta, gündeme getirdikleri iddialara cevap verilmesi gerektiğini ekledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili şu şekilde devam etti:

"Saçma sapan anlamsız şeylerden bahsetmişler. Bizim iddialarımız ortada. Bakan'ın özgeçmişi baktım. Bu işler yapılırken alt düzey bir memur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde alt düzeyde bir memur. Şimdi kendi adını gizliyor ama Bakanlığa bir açıklama yaptırıyor. Bu hiç şık değil. Hiçbir şey bildiği yok. Ben buradan Ulaştırma Bakanı'na soruyorum; Sen bu işin ne kadarına hakimsin? Kamu özel işbirliği projelerinin hangisinin sözleşmesi bugünkü bakanın elinde var? Çıksın söylesin. Eminim yok. Bizim bu iddiamızın ardından güvenip eline verirlerse olacak."

“MECLİS’İ TOPLAYAMAYAN İKTİDARDAN GİDER”

Usta basın toplantısı ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Elektrik üretimi için zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürütülmesinin önünü açan düzenleme sorulan Usta, bunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Partili vekillere yönelik "Biz vatandaşı ezdirmemek için bir şeyler üretiyoruz ama sizler sahada bunu pazarlayamıyorsunuz" şeklinde uyarısı olduğu aktarılan Usta, şunları söyledi:

"Kendi takdiridir ama yaptıklarını anlatmış olsa daha kötü olur. Yaptıkları doğru bir şey yok. Sayın Erdoğan nasıl bir dünyada yaşıyor nasıl bir psikoloji ile hareket ediyor, bunu anlamak mümkün değil. Şu anda hükümetin olumlu faaliyeti olarak anlatılacak ne var? 'Yüzde 127 zam yaptığımız elektrikte yüzde 10 KDV düşürdük' Bunu mu anlatacaklar? Kalan yüzde 117 ne olacak? AK Parti milletvekilleri daha aklıselim içerisinde hareket ediyor, susmayı tercih ediyorlar. Konuşmuş olsalar daha fena şeyler konuşmaları gerekiyor. Buna sitem ediyorsa Cumhurbaşkanı'nın kendi bileceği iştir.

Meclis dün akşam yoklamada yeterli sayıyı bulamadığı için kapandı. Her hafta bununla karşılaşıyoruz. Cumhur İttifakı, Meclis'i toplayamıyor ve çalıştıramıyor. Bu milletvekillerinin yapılan işlere güvenmemesinden iktidara duyduğu güvensizliktendir. Meclis'i toplayamayan parti iktidardan gider. Cumhurbaşkanı, kendi milletvekillerinin ruh halini de anlamaya çalışsın. “

Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar (0)
banner810
17
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14