Kamu, Üniversite ve Sanayi; İş Birliği için Toplandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Teşvikleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının teknik sunumları eşliğinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

EKONOMİ 25.09.2019, 15:11 26.09.2019, 01:16 H. Eren
Kamu, Üniversite ve Sanayi; İş Birliği için Toplandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Teşvikleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının teknik sunumları eşliğinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansında (OKA) düzenlenen toplantı; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, KÜSİ Samsun İl Temsilcisi ve Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Samsun Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) temsilcileri, Kamu-Üniversite- Sanayi İş Birliği Planlama ve Geliştirme Kurulu üyeleri, kamu kuruluşları, sanayi odaları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Bakanlığın AR-GE Teşvikleri Genel Müdürlüğü katılımıyla gerçekleşti.

“İş birliklerini artıracağız”

KÜSİ’nin çalışmalarına ve hedeflerine değinen KÜSİ Samsun İl Temsilcili Doç. Dr. Kemal Yıldızlı “Üniversitenin ve sanayinin AR-GE yükü var ve bu yükü paylaştırmak için insan kaynaklarımızı ortak kullanma programı doğrultusunda değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda 81 ilde 96 KÜSİ il temsilcisi var. Bunlardan biri, benim yürüttüğüm bu görev, o yüzden çok önemli. Bakanlığımız nezdinde AR-GE İl Teşvikleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan birimler, yaklaşık 10 aydır tüm illeri ziyaret ediyor. Bugün genel müdürlüklerimizden gelen uzmanlarımız sunumlarını yapacaklar, bizlerin de önemli ve hassas noktaları paylaşabilme ve buna dair soruların cevaplarını kendilerinden dinleyebilme imkânımız olacak. Bölgemiz adına ilerleme kaydetme ve geliştirilen proje sayısının artmasıyla alakalı iş birliklerinin çoğaltılması ve insan kaynaklarımızın amaca yönelik ortak noktada buluşturulması için bu faaliyetleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.    

“AR-GE’ye dayalı gelişim süreçleri sürdürülebilir olmalı”

Üniversite olarak iş birliğinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Rektör Prof. Sait Bilgiç “Bu yapı içerisinde potansiyelimiz ve kabiliyetimizi ortaya koymak için gösterilen çabadan mutlu olduğumuzu söylemeliyim. Çünkü dünyada gelişmiş hiçbir ülke yoktur ki AR-GE üzerine dayalı bir gelişme sürecini yaşamamış olsun. AR-GE’ye dayalı bir gelişim sürecinin sürdürülebilir olabilmesi için de bütçe imkânlarının verimli kullanılması, insan kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve iş birliklerinin sağlam zeminler üzerinde yürütülmesi gerekmekte. Bunu en doğru bir şekilde uygulayan ülkeleri incelediğimizde, bu ülkeler, söz konusu atılımlarını insanların meraklarını giderecek herhangi bir çalışma üzerine gelişigüzel yaparak gerçekleştirmiş değiller. Onlar, çalışmalarının üzerine odaklanıp, bütçe imkânlarını belli noktalara yoğunlaştırarak gelişmelerini devamlı hâle getiriyor. Dünyadaki bu hızlı yarışta, bunun dışında bir yöntemle ilerlemek mümkün değildir.

“Dünyadaki diğer üniversitelerle iş birliği hâlinde olmalıyız”

Türkiye’nin gelişebilmesi adına tüm üniversitelerin iş birliği içinde çalışmasının yanı sıra, dünyadaki diğer üniversitelerle de iş birliği hâlinde olunması gerektiğinin altını çizen Rektör Bilgiç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hem eğitim alanında hem de AR-GE sürecinde bu iş birliklerini güçlendirme adına devletimizin yaptığı yeni düzenlemelerle tüm üniversitelerimizin birtakım çalışmaların içerisinde olma gerekliliği kaçınılmaz. KÜSİ iş birliğinin de bu bağlamda Türkiye zemininde önemli gelişmelerin sağlanabilmesi açısından verimli bir şekilde çalıştığı kanaatindeyim. Samsun’da Üniversite-sanayi iş birliğinin en önemli avantajlarından birisi de Türkiye’de Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan 8 meslek yüksekokulundan biri olan OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulunun varlığıdır. MYO’muzun sanayinin merkezinde bulunması, her an sanayicilerle bir araya gelebilme imkânı sunuyor. Biz bu iş birliğiyle paydaşlarımızın ihtiyaçlarını da değerlendirme fırsatı buluyoruz ve müfredatımızda bu ilişkilerden elde ettiğimiz bilgilerle güncellemelere gitmekteyiz. Teknopark, TTO ve buradaki uzmanlarımız aracılığıyla da bu iş birliğini sağlıklı bir şekilde ve artırarak sürdürebilmenin yollarını geliştirmeye çalışıyoruz. Son yıllarda da bu açıdan önemli bir mesafe katettiğimizi söyleyebilirim. OMÜ bünyesinde öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz; ulusal ve uluslararası yarışmalarda da heyecanla ürettikleri çalışmalarının sonuçlarına dayalı olarak önemli başarılara imza atmaya başladılar. Kemal Hocamız da öğrencisiyle yürüttüğü bir çalışmayla Teknofest’te birincilik ödülü aldı. Dün de aynı şekilde öğrencilerimiz Teknofest’te ikincilik ve üçüncülük ödüllerine layık görüldü. AR-GE çalışmalarının, önemini hissettirecek derecede yürüdüğünü görmek bizleri mutlu ediyor. Bugün bu toplantı, neler yapılmasıyla alakalı önemli bir bilgi alışverişi gerçekleştirmemizi sağlayacaktır.”

“Teknopark, TTO ve KÜSİ çalışmalarıyla sanayideki açığın hızla kapatılacağını düşünüyorum”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise konuşmasında “Türkiye’nin kalkınma hamlesinde bu çok önemli bir süreç. Hep konuştuğumuz bilimsel çalışmaların sahaya yansıması, o yönüyle üniversite-sanayi iş birliği kamunun da desteğiyle önemli bir gelişmedir. Bunu tespit edip sürdürebilmemiz çok anlamlı. Samsun’da 2 yıldır görev yapıyorum, bu süre içerisinde güzel işler yapıldığına şahit oldum. Bu faaliyetlere destek olan Rektör Hocamıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Samsun’un konumu itibariyle özel bir yere sahip olduğunu, Samsun sanayisinin çok daha ileride olabileceğini vurgulayan Vali Kaymak, sanayide ilerleme göstermek amacıyla kurumların sorumluluğunun önemi üzerinde durdu.

Vali Kaymak, konuşmasının devamında “Teknopark, TTO ve KÜSİ çalışmalarıyla sanayideki açığın hızla kapatılacağını düşünüyorum. Samsun’un sahip olduğu potansiyelin; Samsun ve Türkiye için bir kalkınmaya, üretime ve gelire dönüşmesini umuyoruz ve akademisyenlerimizin katkılarıyla birlikte bu sinerjinin güzel örneklerini bekliyoruz. Dünya ile rekabette sanayinin önündeki engeller nelerdir? Bu hususlar hocalarımızın daha mikro gözlemleriyle tespit edilebilecektir. Biz de Valilik olarak her zaman KÜSİ içerisinde olacağız. Ajanslarımız, Bakanlığımız imkân ve kaynaklarıyla doğru alanlarda doğru çalışmaların tespiti çok önemli ve bu çalışmaların, doğruyu bulma konusunda yol göstereceğine inanıyorum. Toplantımız hayırlara vesile olsun.” sözlerine yer verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları bilgilendirdi

Açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Teşvikleri Genel Müdürlüğünden Uzman Recep Uzungil, Müdürlüğün faaliyetleri ve Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Portalı (KÜSİP) (www.kusip.gov.tr) hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Uzungil; KÜSİP Portalı’nda sanayi kuruluşlarını, akademisyenleri, öğrencileri ve girişimcileri ilgilendiren faaliyetler yürütüldüğünün altını çizdi. Uzman Uzungil ayrıca, KÜSİP’in kurulma amacı, dijital dönüşüm yol haritası, bilim teknoloji ve sanayi eğitimi, sanayi iş birliği projeleri, AR-GE ve tasarım merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve teknolojik ürün deneyim belgesi” hakkındaki sunumunu gerçekleştirdi.

Birçok gelişmiş ülkede üniversite-sanayi iş birliği endeksi olduğuna, bilgi paylaşımı ve iş birliklerinin belirli bir standarda bağlandığına dikkat çeken bir diğer Uzman Mehmet Emin Doğan da “Ulusal AR-GE istatistikleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2018 ve 2019 KÜSİ faaliyetleri ve Türkiye’deki KÜSİ ekosistemi” hakkında bilgi verdi.

Toplantıda, bunların yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Destekleri Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Gülnur Sönmez ise Laboratuvar ve Araştırma Altyapıları Portalı’na ilişkin amaç, kapsam, gelinen aşama ve beklentileri paylaştı.

KÜSİ buluşmasında son olarak Bilimsel Araştırma-Geliştirme ve İnovasyon Hibe Programı (HORİZON 2020/UFUK 2020) (www.ufuk2020.com) TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktası yetkilisi Utku Çetin tarafından bilgilendirme sunumuna yer verildi.

Sunumların ardından OKA Planlama Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) hedefleri, sosyal yapının ihtiyaçları, kapsamı ve sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışmalar hakkında bilgiler sunuldu.

Toplantı, sunumlarını yapan uzmanların soruları yanıtlamasıyla sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar (0)
banner810
17
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14