bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Makineli Patates Ekiminde Yüzde 100'e Varan Başarı Yakalandı

TARIM

Ordu’da patates makinesiyle ekimi yapılan tarlalardan yüzde 100'e varan başarı yakalandı.

 Ordu’da patates makinesiyle ekimi yapılan tarlalardan yüzde 100'e varan başarı yakalandı.


ODÜ Ziraat Fakültesi, Kabadüz Kaymakamlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Kabadüz Ziraat Odası işbirliğiyle ortaklaşa yürütülen çalışmalarda yakalanan başarı yüzleri güldürüyor.


ODÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede,yapmış oldukları çalışmaların başarı seviyesinin yüzde doksanın üzerinde olduğunu söyledi.


Mayıs ayı içerisinde patates ekim makinesiyle tarlalara ekim yapıldığını hatırlatan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede, “Ordu’da ilk defa mekanizasyon imkanlarını kullanarak Kabadüz ilçesine bağlı Yukarıkirazdere köyü ve Turnalık Yaylası’nda yaklaşık altı dönüm alanda dört farklı çalışma yürüttük. Bu çalışma içerisinde beş farklı patates çeşidimiz vardı” dedi.
Hasattın yaklaşmasıyla tarlaları dolaştıklarının aktaran Yrd. Doç. Dr. Dede, "Tarlaları dolaşarak değerlendirme yapıyoruz. Tarlalarda oluşturduğumuz parsel aralarından aldığımız numunelerde tek bir yumrudan ortalama 15-20 yumrunun meydana geldiğini ve meydana gelen yumruların dikilen yumrulardan büyük olduğunu gördük. Bunun üzerinden yaklaşık olarak dekara 2-3 ton verimin ortaya çıktığını görüyoruz” diye konuştu.


Dede, verimi daha da arttırmak için çalışmaların devam edeceğini, bugünkü yakalanan başarının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.


Tarlaları dolaşan Kabadüz Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Samet Eker de, “Makineli tarım inandığımız gibi hepimizin yüzünü güldürdü. Burada bugün modern tarımla verimin arttığını, işçilik maliyetinin düştüğünü gördük” dedi.
Çiftçi Nimet Canbay ise, “Makineli tarıma geçmeden önceki diktiğimiz patatesler küçük olur ve büyümeden yanardı. Küçük kalan ve yanan patatesleri hayvanlara yedirmek zorunda kalıyorduk. Şimdi ise makineli dikilen patatesler daha büyük ve daha güzel” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.