bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

2023 Hedefine Ulaşılacak Adımlar Atılıyor

SİYASET

AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesiyle ilgili yaptığı konuşmada, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşılacak adımlar atıldığını ifade etti

AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesiyle ilgili yaptığı konuşmada, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşılacak adımlar atıldığını ifade etti

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesiyle ilgili TBMM'de konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, isabetli adımlar atıldığına dikkati çekerek, bakanlık çalışmalarının 2023 hedefleri doğrultusunda olduğunu söyledi.

 

İSABETLİ ADIMLAR ATILDI

TBMM Genel Kurulu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerinde AK Parti grubumuz adına söz alan Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar gibi çalkantılı bir coğrafyanın ve aynı zamanda dünyanın en önemli ticaret ve enerji hatlarının kesiştiği bir kavşak noktasında yer aldığını söyledi. Bölgedeki sorunların çözümü halinde sadece Türkiye'nin değil, bölgedeki tüm ülkelerin kazanacağını belirten Demir, "İktidara geldiğimiz Kasım 2002'den bu yana hem siyasi hem de ekonomi alanında çok önemli reformlara imza attık. Attığımız adımların ne kadar isabetli olduğunu küresel krizde test etmiş olduk" dedi.

 

EN KOLAY VE GÜVENLİ TİCARET

Reel sektörün yeniden canlanması, ülke ekonomisine güvenmesini ve, yatırımlarına hız vermesini sağlayacak tedbirlerin alındığını belirten Cemal Yılmaz Demir, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yasal ticareti kolaylaştırmak, tüm gümrük işlemleri açısından maliyetleri düşürmek, kırtasiyeciliği bertaraf ederek, işlem sürelerini kısaltmak ve eşyanın bir an önce nihai varış noktasına ulaşmasını sağlamak için gerekli altyapıyı kurmuştur. Hızla gerçekleştirdiği yeniden yapılanma ile ülkemizi dünyanın en kolay ve güvenli ticaret yapılan ülkelerinden biri haline getirmiştir. 2023 vizyonundaki ekonomik hedeflerimize ancak bu şekilde ulaşılabilir. Gümrükler, yasal ticareti kolaylaştırarak ülkelerde teşebbüs ve rekabet gücünü artırmaktadır" diye konuştu.

 

HIZLI GEÇİŞ HATTI UYGULAMASI

Dünyanın en güvenli ve en hızlı işleyen gümrük idarelerini oluşturarak, müteşebbislerin rekabet gücünü arttırmak amacıyla çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü belirten Milletvekili Demir, "Sonuç olarak; gümrüklerde işlem süreleri kısalmıştır. Ticareti kolaylaştıran, sınırlardaki bekleme süreleri ve dolayısıyla nakliye maliyetlerini azaltan en güncel uygulamalarımızdan biri de nakliyecilerimiz için “Hızlı Geçiş Hattı Uygulaması”dır. 2002 yılında ilk 1 dakikada tamamlanan ihracat işlemlerinin oranı yüzde 3 iken, 2012 yılında bu oran yaklaşık yirmi kat artarak yüzde 57'ye, 2013 yılının ilk yarısında ise yüzde 60'a çıkmıştır. Ortalama olarak işlem süreleri 2002 yılında 10 saatin üzerindeyken, 2013’ün ilk yarısında 5 saatin altına inmiştir" dedi.

 

KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Konuşmasında Türkiye’nin küresel bir aktör olmasının yolunun uluslararası arenada rekabet edecek güçlü marka ve firmalardan geçtiğine de değinen Demir, "Esnafın kullandığı kredi faizleri Ak Parti hükümetleri döneminde yüzde 47’den, yüzde 5’e düşürülmüştür. Ayrıca kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine destekli kredilerde; 2002 yılında 5 bin TL olan kredi üst limitleri 125 bin TL’ye, yatırım kredilerinde 300 bin TL’ye çıkarılmıştır. 2013 yılı Eylül ayı itibariyle 187 milyar dolar ithalat; 112 milyar dolar ihracat olmak üzere; dış ticaret hacmi yaklaşık 300 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.

 

Demir, bütçenin hazırlanmasında emeği geçen başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarına teşekkür edip, 2014 bütçesinin milletimize hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.