bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

“Yapı Güvenliği Hala Denetim Dışı”

SAMSUN

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van depreminin ardından 2 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu söyledi.Van depreminin...

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van depreminin ardından 2 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu söyledi.

Van depreminin üzerinden iki yıl geçtiğini belirten JMO Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, “23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan Van depremi bir kez daha göstermiştir ki, kentleşme için verilen yanlış yer seçimi kararları, yeterli mühendislik hizmeti almayan yapı üretimi ve özellikle denetimsizlik bir doğa olayını yine afete dönüştürmüştür” dedi.

Depremlerin oluşturduğu acı tecrübeye rağmen yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Jeoloji mühendisliği hizmet süreçlerini planlamak, uygulama süreçlerini yönlendirmek ve denetlemek için başta belediyeler olmak üzere yerel yönetimlerde jeolojik-jeoteknik etüt birimleri kurulmalı ve bu birimlerde jeoloji mühendisi istihdamı zorunlu hale getirilmelidir. Depremlerin önlenemeyeceğini, ancak afete dönüşmesinin engellenebileceğini ve zararlarının azaltılmasının mümkün olduğunu biliyoruz. Yerel yönetimler ile yapı denetim kuruluşlarında jeoloji mühendisi istihdamının bir zorunluluk haline getirilmesini bilimsel, teknik ve kamusal bir sorumluluğun gereği olarak görüyoruz. Yapı denetiminde olmamak bizim için çok büyük eksikliktir. Samsun’daki yapı denetim firmalarında çalışan jeoloji mühendisi sayısı yok denecek kadar az” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.