bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü 2013 Kazı Çalışmaları Sona Erdi

SAMSUN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Temür’ün 19 öğrenciyle birlikte içinde yer aldığı toplam 74 kişilik yerli ve yabancı ekipten oluşan “Oymaağaç Kazısı 2013”...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Temür’ün 19 öğrenciyle birlikte içinde yer aldığı toplam 74 kişilik yerli ve yabancı ekipten oluşan “Oymaağaç Kazısı 2013” çalışmaları sona erdi.

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Prof. Dr. Rainer Maria Czıchon (Freie Universität Berlin) başkanlığında yürütülen çalışmalarda, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına arkeoloji öğrencileriyle birlikte Kazı Başkan Yardımcısı olarak yer alan Yrd. Doç. Dr. Akın Temür çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yılki kazı çalışmaları geçen yılda olduğu gibi 2 aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. İlk aşamasında üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğrencilerine yönelik 10 günlük yoğun bir eğitim programı uygulanmıştır. İkinci aşamasında yürütülen çalışmaların 4'ü yeni açma ve biri tünel olmak üzere 5 ayrı alanda gerçekleştirilmiştir. Yeni açılan açmalardan 1. açmada Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen taştan ve tuğladan tapılmış çok sayıda mezar bulunmuştur. 2. açmada Demir Çağı’na tarihlenen seramik parçalarının yanı sıra insan ve hayvan kemikleri bulunmuştur. 3. açmanın en önemli buluntusu ise içinde 22 iskeletin bulunduğu toplu bir mezardır. 4. açmada Tunç Çağı’na tarihlenen seramiklerin çıktığı kuyu veya depo olarak yorumlanan kare planlı bir yapı açığa çıkarılmıştır. Çalışmaların son kısmını oluşturan potern (tünel) çalışmalarında ise tünelin sağlamlaştırma çalışmalarının yanında laserscanner ile üç boyutlu çekimi yapılarak üç boyutlu modelinin çıkartılması sağlanmıştır. Arazide yürütülen bu çalışmaların dışında kazı evinde seramik çizimleri ve fotoğraflama çalışmalarına devam edilmiştir. Ayrıca kazıda çıkarılan çivi yazılı tabletlerin ve hiyeroglif yazılı mühür baskılarının incelenmesi ve tercüme edilmesine çalışılmış, açmalarda bulunan yanmış tohumlar paleobotanikçiler tarafından analiz edilmiştir. Kazı alanında bulunan kemikler ise antropologlar ve paleozologlar tarafından incelenmiştir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.