bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun; Karadeniz Bölgesi'nin Sanayi Başkentti Konumundadır

SAMSUN

Samsun Valisi Osman Kaymak, Sabah Gazetesi tarafından Sheraton Grand Samsun Oteli'nde düzenlenen 'Samsun'da Sabah' adlı panele katıldı.

Samsun Valisi Osman Kaymak, Sabah Gazetesi tarafından Sheraton Grand Samsun Oteli'nde düzenlenen 'Samsun'da Sabah' adlı panele katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Sabah Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin, “Önümüzdeki dönem dünyada şehirlerin akıllı ve teknolojik dönüşümler gerçekleştirerek küresel rekabette farklılık oluşturabileceği bir döneme işaret ediliyor. Bu başlıkların tamamı Samsun için sorgulanmalıdır. İllerin rekabetçiliğine baktığımızda önemli başlıklardan bir tanesi sürdürülebilirlik. Dolayısı ile bunu perçinlemek ve daha güçlü noktaya getirmek gerekiyor. İkinci önemli konu ise şehrin kanaat önderleri ile birlikte gelir artışı ve verimlilikle ilgili nasıl çalışmalar ortaya koyduğudur. Bu manada Lojistik merkezi dahil olmak üzere Samsun’da yürütülen projeler sürdürülebilirlik, gelir artışı ve verimlilik noktasında önemlidir. Samsun’un gelecekte küresel rekabette daha iddialı bir şehir olabilmesi adına bu tür projeler oldukça önemli. Samsun’un tıbbi alet üretimi noktasında kümelenmesi de oldukça önemli.” dedi.

Yerli ve yabancı sermaye yatırımları için Samsun bir cazibe merkezi mi? sorusunu kendi kendimize sorgulamamız gerektiğini kaydeden Alkin;” Samsun bir çekim merkezi mi? Bir çekim merkezi olabilmesi için neler yapılması gerekir. Samsun’un uluslararası havayolu uçuşlarına sahip olması önemli. Sonrasında kararlara ve süreçlere yerel katılımın yüksek olması. Samsun’a baktığımızda demokrasiyi özümseme dolayısı ile yerel katılım konusunda önemli mesafe kat etmiş bir il olduğunun farkındayız. Son bir başlık da akıllı dönüşüm. Önümüzdeki dönem dünyada şehirlerin akıllı ve teknolojik dönüşümler gerçekleştirerek küresel rekabette farklılık oluşturabileceği bir döneme işaret ediliyor. Bu başlıkların tamamı Samsun için sorgulanmalıdır.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmasında, '2023 Cumhuriyetimizin 100. yılının seneyi devriyesi olarak belirlenmiş bir tarihtir. 2023 vizyonu ülkemizin aslında bir vizyon parametresidir. 2023'e doğru ilerlediğimiz bu günlerde artık şehirler ekonomik parametreleri ile yarışacaklar. Tabii diğer konularda da yarışacaklar ama her şeyden önce kişi başına düşen milli gelir ne kadar, ne kadar ihracatımız var soruları dikkate alınarak şehirler değerlendirilecek. Bu hususu belki sekiz yıldır konuşuyoruz ve artık daha sıkça konuşmaya başladığımız bir evreye girdik. Çünkü 2023'e az kaldı. 6 yıl sonra kutlanacak olan 2023'e şehrimizi hazırlamak istiyoruz. Bu toplantılar, bu gayretler bunun içindir. Önümüze koyduğumuz bu vizyon tarihinde bize yakışan, Samsun ilimize yakışan, kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı Samsun'a yakışan, iktisadi parametreler ne olmalıdır, ülke ortalamasının ne kadar üstünde veya gerisindeyiz, ilimizi geleceğe daha iyi nasıl hazırlarız. Bunları bu gün konuşacağız ve masaya yatıracağız.' dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak yaptığı konuşmasında; Değerli Katılımcılar ve Basın Mensupları; Sabah Gazetesi tarafından organize edilen “Samsun’da Sabah” etkinliğine hoş geldiniz derken etkinliğin ilimizin gelişmesine olumlu katkılar sağlamasını diliyorum. Samsun, tarımı, imalat sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla Karadeniz Bölgesi’nin çekim merkezi konumundadır. Bölge, sağlık altyapısı ile de çevre illerinin sağlık talebini karşılayarak, sağlık turizmi açısından önemli bir üs konumuna yükselmektedir. Katma değerin ilde kalması için, verimli topraklarından elde edilen çok çeşitli tarımsal ürün potansiyelinin, birincil ürün satışından ziyade, kaliteli ve standart üretim yapılarak kurumsal firmalarca değerlendirilmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Bir ilin ekonomisi göz önüne alındığında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verileri karşılaştırma yapmak ve yıllar itibarıyla ekonomik ilerlemeyi ortaya koyabilmek açısından büyük önem arz etmektedir. 2016 yılı aralık ayında TÜİK tarafından iller bazında GSYİH verileri açıklanmıştır. Bu verilere göre Samsun’un 2004 yılında 7 milyar TL. olan GSYİH, 2014 yılında 24,3 milyar TL. olmuştur. Bu kapsamda Samsun’un Türkiye içindeki payına bakıldığında yıllar içerisinde %1,2’ lik pay sürekli korunmuştur. İllerin Türkiye GSYİH’ sına yaptıkları katkılara göre sıralamasında Samsun’un 2014 yılında 16. sırada olduğu görülmektedir. Karının GSYİH içerisindeki payı azalırken, sanayi sektörünün payının 2004 yılından 2014 yılına kadarki dönemde artış gösterdiği görülmektedir. Kişi başı GSYİH verileri ise nüfus bazında ekonomik verimlilik için önemli göstergelerden biridir. Buna göre Samsun’ da 2004 yılında 4.061 $ olan kişi başı GSYH, 2014 yılında 8.790 $’a yükselmiştir. Kişi başı GSYH verisi Samsun’da olduğu gibi Türkiye ortalamasında da yükselme göstermiştir. Samsun’ un Türkiye ortalamasına göre oranında 2004-2014 yılları arasında %5’e yakın bir yükselme olması Samsun ekonomisinin Türkiye ortalamasına göre daha iyi bir performans gösterdiğini kanıtlamaktadır.

Şehrimiz, coğrafi konumu itibariyle Orta Karadeniz Bölümü’nde yer alan, Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin can verdiği Çarşamba ve Bafra Ovalarının verimli topraklarıyla Türkiye'nin önde gelen tarım bölgelerindendir. Yüzölçümünün %47’si tarım alanlarından oluşmaktadır. Samsun’ un Türkiye’ nin deniz avcılığı ile üretiminin büyük kısmının gerçekleştirildiği Karadeniz Bölgesi’nde bulunması nedeni ile ulusal boyutta çok önemli bir rekabet avantajı mevcuttur. İşleme tesislerinin hızla kurulmaya başlandığı ilimizde, balık paketleme yapılarak AB ülkelerine hamsi göndermeye başlamıştır. Bunlar zaman içinde daha da gelişecektir. Samsun’ un 2016 yılında gerçekleştirdiği ihracat 367,6 milyon dolardır. Yalnızca “değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday gluten” ve balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” fasıllarının toplam ihracat değeri 115 milyon doları geçmektedir.

Sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile bölgenin turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biri durumunda da olan Samsun, yaklaşık kırk kilometre boyunca uzanan ve her yerinden denize girilebildiği sahili, sosyal altyapısı, üniversitesi, düzenleme alanları ve tarihe tanıklık etmiş bandırma vapuru ve gazi müzesi gibi kültür varlıkları, Karadeniz'in tek kayak ve kış turizmi merkezi iddiasını taşıyan Ladik Akdağ tesisleri, Havza termal turizm merkezi, Bafra Kızılırmak Kuş Cenneti gibi turizm altyapısına sahip potansiyelleriyle yakın gelecekte kuzeyin turizm merkezi olmaya adaydır.

Kentimizde Samsun’un gelişimi için çalışan birçok paydaşımızla birlikte Türkiye’nin sayılı sulak alanlarından birisi olan Kızılırmak Kuş Cenneti UNESCO dünya mirasları geçici listesinde yer almaya hak kazandı. Bu değerimizin kalıcı listeye geçmesi için de büyük adımlar atılmaktadır. Daha önce de belirttiğim üzere, lojistik anlamında sahip olduğu fırsatlar sayesinde oluşturulan Samsun lojistik merkezi projesi, Samsun ekonomisi için önümüzdeki yıllarda ciddi bir değer oluşturacaktır. Bununla birlikte hali hazırda kurulmuş ve kurulacak 7 adet organize sanayi bölgesiyle, Türkiye’nin en büyük işletmeleri arasında yer alan firmalarıyla, kuzeye açılan kapılarımız olan limanlarıyla şehrimiz Karadeniz Bölgesi’nin adeta sanayi başkenti konumundadır.”dedi.

 ‘SAĞLIK SEKTÖRÜ DE, SAMSUN’DA EN ÖNDE GELEN SEKTÖRLERDEN BİRİDİR’

Sağlık sektörü de, Samsun’ da en önde gelen sektörlerden biridir diyen Sayın Valimiz, “Bunun içerisinde tıbbi cihaz üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Tıbbi cihaz üretimi sektörü; gelişmeye, ar-ge ve yeniliğe oldukça açık, yüksek potansiyel taşıyan, teknolojiye dayalı ve aynı zamanda emek yoğun bir sektör özelliği taşımaktadır. Cerrahi alet üretimi dünyada üç yerde kümelenmiş durumda. Bu şehirler; Almanya'da Tuttlingen, Pakistan' da Sialkot ve Türkiye'de Samsun'dur. Bu avantaj ilimiz için büyük fırsattır, ilimizde üretici firmalarımız başarılı bir kümelenme örneği göstererek Mediküm Derneği çatısı altında birleşmiş ve yıllardır yaptıkları çalışmalar ile sektörü belli bir noktaya getirmeyi başarmışlardır. Bu alandaki en önemli kazanımlardan biri de Türkiye’ de bir ilk olan Bafra Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’dir.

Samsun’un rekabet avantajları elbette bunlarla sınırlı değildir. İnsanıyla, eğitim altyapısıyla, eşsiz tabiatıyla, sanayi ve ticaret altyapısıyla, şehirlerinde vatandaşlarımıza sağlanan sağlık, kültür ve spor imkânlarıyla ülkemizin en güzide şehirlerinden biri olduğunu bir kere daha belirtmek yerinde olacaktır. Samsun ilimizin tanıtımına önemli katkılarının olacağını temenni ettiğim bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan, siz değerli misafirlerimizi şehrimizde ağırlamaktan ötürü memnuniyetimi ifade ediyorum; organizasyonun faydalı sonuçlara ve hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi Osman Kaymak’a, Samsun Milletvekili Çiğden Karaaslan’a ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a Sabah Gazetesi Yazılı Medya, Reklam ve Satış Genel Müdürü Ceyda Uzman ve Moderatör Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından hediye takdim edildi.

Daha sonra Moderatörlüğünü Prof. Dr. Kerem Alkin’in yaptığı, Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır’ın panelist olarak katıldığı ‘Samsun’da Sabah’ adlı panele geçildi.

Panele ayrıca, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Sabah Gazetesi Köşe Yazarları ve çok sayıda davetli katıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.