bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Köy Enstitüleri'nin 79. Kuruluş Yılı'ı Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

SAMSUN

Kısa adı LADER  olan Ladik Akpınar Köy Enstitüsü, İlk Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Fen Lisesi  Dayanışma Eğitim ve  Kültür Derneği, "Köy Enstitülerinin 79. Kuruluş Yılı"nı çeşitli etkinliklerle kutladı.

Kısa adı LADER olan Ladik Akpınar Köy Enstitüsü, İlk Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Fen Lisesi Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği, "Köy Enstitülerinin 79. Kuruluş Yılı"nı çeşitli etkinliklerle kutladı.

ÖNCE ANIT SONRA SERGİ

Atatürk Anıtı’na Çelenk sunumu ile başlayan kutlamalar, Samsun Öğretmen Evi’nde kalabalık bir davetlinin katılımıyla "Akpınar Köy Enstitüsü Fotoğrafları Sergisi"nin açılışı ile devam etti.

Üç gün sürecek olan serginin açılışını, İlkadım İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Mevlüt Seyhan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müffettişleri Başkanı Rahmi Uysal ve Yardımcısı Talip Durdu yaptı.

79 YIL ÖNCE KURULDU

LADER üyeleri akşam ise Astsubay Orduevi'ndeki yemekte biraraya geldi. LADER Samsun Şube Başkanı Mahir Sancı davetlilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında: “17 Nisan 1940 tarih ve 3803 sayılı Köy Enstitüleri Kanunu'nda Köy Enstitüleri'nin kuruluş amacı, Köy öğretmeni ve köye yarayan diğer meslek erbabını yetiştirmek olarak belirtilmiştir. Köy Enstitüleri 1954 yılına kadar yaklaşık 20 bin kadar öğretmen yetiştirmiş, bunların 1400'ü bayan, 1599 erkek sağlık memurudur. İş için- iş içinde- işle eğitim anlayışını benimseyen Köy Enstitüleri, çok yönlü bir insan yetiştirme projesidir. Kuruluş felsefesine uygun olarak ancak sekiz yıllık kısa ömürlü, etkileri büyük olan Köy Enstitüleri eğitim tarihimiz içerisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Köy enstitülerinde ziraat, sağlık, duvar ustalığı, terzilik, demir ustalığı, balıkçılık, arıcılık, hayvancılık, bağcılık, marangozluk, tiyatro, resim, müzik gibi dersler veriliyordu” dedi.

ÖĞRENCİLER DE KATILDI

Konuşmaların ardından Köy Enstitüleriyle ilgili video gösterileri yapıldı. Zaman zaman davetlilerin de eşlik ettiği Türk Halk Müziği sunumu katılımcıları coşturdu. Akpınar Fen Lisesi Konferans Salonu'nda ise Şef Yener Şahin yönetimindeki LADER THM korosu küçük bir konser verdi. Konserin bir bölümünde Akpınar Fen Lisesi Öğrencileri de türküler seslendirdi. Yatılı öğrenciler ve davetlilere güzel bir akşam yaşattıklarını belirten Şef Yener Şahin"Kardeşlerimizle bir arada olmanın hazzını yaşadığımız için çok mutluyuz” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.