bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Canik-samsun Ve Değerleri Sempozyumu Başladı

SAMSUN

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen "Canik-Samsun ve Değerleri" konulu 3. Uluslararası Canik Sempozyumu bugün başladı.Türkiye ve dünyanın farklı üniversitelerinden bilim insanları Canik'te buluştu. Daha önce iki önemli sempozyuma imza...

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen "Canik-Samsun ve Değerleri" konulu 3. Uluslararası Canik Sempozyumu bugün başladı.

Türkiye ve dünyanın farklı üniversitelerinden bilim insanları Canik'te buluştu. Daha önce iki önemli sempozyuma imza atan Canik Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan "Canik-Samsun ve Değerleri" konulu 3. Uluslararası Canik Sempozyumu Canik Kültür Merkezi'nde başladı. Başkanlığını Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Genel Koordinatörlüğünü ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Köse'nin yaptığı sempozyuma 6'sı yabancı olmak üzere 40 üniversiteden 140 akademisyen katılıyor.

SEMPOZYUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Canik Belediyesi ve HistoryStudies Dergisi işbirliğiyle düzenlenen ve Onur Kurulunu OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan'ın oluşturduğu sempozyumun açılışına Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Alican Usta, Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, AK Parti Canik İlçe Başkanı Av. Yılmaz Hocaoğlu, akademisyenler, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

“ŞEHRİN RUHUNA KULAK VERİLMELİDİR”

Sempozyumun açış konuşmasını yapan Başkan Osman Genç, "Canik Belediyesi olarak kültüre ve tarihe büyük önem veriyoruz. Çünkü bir milletin ve şehrin geçmişi, o şehrin ve milletin geleceğini oluşturur. Biliyoruz ki, geçmişimizi bilmek, geleceğimize ışık tutacaktır. Manevi değerlerimizi bilmek, onları yaşatmak gelecek kuşaklarımız açısından önemlidir. Bir şehir taş, toprak ve çimento ile meydana gelmez. Bir şehir ahlaki ve manevi değerleriyle birlikte gelişmelidir. Şehirler insanlar gibidir. Onların da bir geleneği, yaşanmışlıkları, geçmişten getirdikleri vardır. Yani Şehirlerin de kendilerine özgü bir ruhu vardır. Bir şehri imar ederken veya geliştirirken bu ruha kulak vermek gerekir" dedi.

“DEĞERLERİMİZİ KORUMALIYIZ”

Bir şehri tanımak için mutlaka geçmişine bakılması gerektiğini vurgulayan Başkan Genç, "Bu topraklarda neler oldu? Ne acılar, ne hüzünler, ne sevinçler, ne zaferler yaşandı?.. Bu toprakları Samsun yapan şeylerin neler olduğunu bilmek gerekir. İşte bu noktada Canik-Samsun ve Değerleri Sempozyumu büyük önem taşıyor. Bugün tüm dünyada değerlerin aşınması ve buna bağlı olarak karşılaşılan kültürel yozlaşma tartışılıyor. Geçmişimizi incelediğimizde insan sevgisinden yola çıkan, 'tüm yaratılanı sev yaratandan ötürü' felsefesi ile doğayı, çevresini koruyan bir değerler hazinesine sahibiz. Bu nedenle geçmişimizi iyi bilmemiz ve değerlerimizi korumamız son derece önem arz etmektedir" diye konuştu.

“MANEVİYATINI BİLEN BİR SAMSUN İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Samsun'un ahlaki erozyonda ikinci, boşanmada ise üçüncü sırada olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, "Biz bunun önüne geçmek için kurduğumuz Aile Okulları'nda anne-babalarımıza eğitimler veriyoruz. Bunun yanında evlenecek olan gençlerimiz için evlilik öncesi eğitimler düzenliyoruz. Yani 7'den 77'ye topyekun bir eğitim seferberliği uyguluyoruz. Düzenlediğimiz bu sempozyumlar ve çıkardığımız eserlerle de insanlarımızın geçmişini, maneviyatını öğrenmesini sağlıyoruz. Bu düşüncelerle, sempozyumun düzenlenmesinde büyük katkısı olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Köse ve katılım gösteren değerli akademisyenlerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

“SAMSUN'UN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTACAK”

Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir de, "Bu sempozyumun Samsun'da yeni bir çığır açacağına inanıyorum. Bu sempozyum Samsun'un geçmişine, değerlerine ilişkin çok önemli bilgiler gün ışığına çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Sempozyumun Genel Koordinatörü Prof. Dr. Osman Köse de, Samsun kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Başkan Genç'e teşekkür etti. Konuşmaların ardından sempozyuma katılan akademisyenler, Canik-Samsun ve Değerleri konusunda belirlenen oturumlara katıldı. Bugün devam edecek olan sempozyumun son günü olan yarın ise akademisyenler şehir gezisi yapacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.