bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Alaçam’da "Doğaya Vefa" Projesi

SAMSUN

Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri "Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri" konusunda farkındalık oluşturmak için atık yağların topluyor.

Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri "Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri" konusunda farkındalık oluşturmak için atık yağların topluyor.

Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada; “2022-2023 Eğitim Öğretim yılında Müdür Yardımcımız Orhan YÜZTAŞ, Kimya Öğretmenimiz Pınar YILMAZ ve Biyoloji Öğretmenimiz Özlem ALTUNÖZ'ün Koordinatörlüğünde yürüteceğimiz "DOĞAYA VEFA" adlı projemizin ilk startını verdik.

Projemiz ile; "Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri" konusunda öğrencilerimizde bir farkındalık oluşturmayı ve bunun yanında toplayacağımız atık yağların geri dönüşüme kazandırmasını planlamaktayız.

Biliyor muyduk?

- 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu, yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getirir.

- Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin %25‘ini oluşturmaktadır.

- Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep olmaktadır.

- Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir.

- Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır.

- Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. 

- Bu atık yağlar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.

- Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir” ifadelerine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.