bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’ Samsun’da Yapıldı

SAMSUN

Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, 05.10.2016 Çarşamba günü saat 17.00’de Atakum Grand Amisos Otelde, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla düzenlenen, ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’ne katıldı.

Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, 05.10.2016 Çarşamba günü saat 17.00’de Atakum Grand Amisos Otelde, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla düzenlenen, ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’ne katıldı.

 

 ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’nde açılış konuşması yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet KURAN, “Türkiye'de tavukçuluk sektöründe farklı bir terör olayları yaşanmaktadır. Beyaz ette yaşanan terör, sektörü zaman, zaman zora sokmaktadır. Bundan 30 yıl önce beyaz et ile kırmızı et fiyatları aynıydı. Üretim ve yetiştiricilik teknikleri beyaz etin fiyatını aşağı düşürdü. Ancak sektörde ortaya atılan spekülasyonlar beyaz et sektörünü zora soktu. Bilim insanlarının beyaz eti iyi anlatmaları gerekiyor. Hayvansal protein tüketimi açısından dünya ortalamasının gerisindeyiz. Ancak sektörün son yıllardaki gelişimi gelecek açısından umut vericidir."dedi.

 

Vali İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, “Türkiye'de kanatlı hayvan yetiştiriciliği her geçen yıl daha da iyiye gitmektedir. Kanatlı sektörü ile ilgili zaman, zaman dalgalanmalar oluyor, bazı firmalar zorda kalıyor. Ancak bu dalgalanmalar geçici oluyor. Sektör her geçen gün daha güçlü hale geliyor ve gelişme kaydediyor. Bu gelişme bizi mutlu ediyor. Samsun özellikle tavukçuluk sektöründe Türkiye'de marka ve öncü şehirlerden bir tanesi durumundadır. Organik tavukçuluk, organik yumurta yetiştiriciliği, iyi tarım uygulamaları ile ülke ekonomisine güç katıyor. Ancak ülke genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün gelişme göstermesi ve dünya standartlarında üretim yapıyor olması da ayrı bir gurur kaynağıdır.

 

Türkiye’de çok ciddi bir tavukçuluk sektörü ile ilgili bir kriz yaşandı. Bazı öne çıkan illerde sorunlar oldu. Bazı firmalar el değiştirdi ve kimi firmalar iflas etti. Şehrimizde de KÖYTÜR bir sarsıntı geçirdi. kayyuma devredilerek adli kayyumla beraber yine eski yöneticiler yönetime devam ediyorlar. Biz Avrupa Birliği ile kıyasladığımızda tavukçuluk sektöründe bir hayli iyi durumdayız. Yumurta üretimi ve ihracatında, tavuk üretimi ve ihracatında biz ya birinciyiz ya da ikinciyiz. Dünya sıralamasında da üretimde onuncuyuz. Yumurta üretiminde de sekizinci sıralardayız. Bu çok sevindirici bir durumdur. Bu tarz çalışmaların tavukçuluk sektörünün Samsun’da yapılıyor olması da bizleri sevindiriyor. Kanatlı hayvan sektörü 2 milyon insanı istihdam ediyor. Ne kadar çok üretirseniz o kadar çok öne çıkacaksınız, çıkıyorsunuz.

 

Biz bu kongrede biraz tavukçuluk sektörünü masaya yatırmak, sorunları ortaya koymak ve diğer taraftan Samsun ölçeğinde değil ama Türkiye ölçeğinde neler yapılabilirliğini de bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Üniversitenin bu işin içinde olması bizleri çok sevindiriyor. Üniversiteler bizlere yol gösterirlerse, bize ışık tutarlarsa daha sağlıklı kararlar alırız ve o doğrultuda mesafe alırız. Ben bu ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’nin şehrimizde yapılmasında katkısı olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kongremizin ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum." dedi.

 

Konuşmaların ardından Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü KARAKUŞ ve Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ bir konuşma yaparak, konu hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

 

05-08 Ekim 2016 tarihleri arasında ilimizde gerçekleştirilecek olan akademisyenler, enstitü araştırmacıları ve sektör temsilcileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan katılımcının yer aldığı ‘Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’nde 8 oturum ve 8 bildiri sunumu yapılacak.

 

Kongreye ayrıca, Prof. Dr. Rüveyde AKBAY, Prof. Dr. Hafez M. HAAFEZ, Prof. Dr. Musa SARICA, Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf DEMİR ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.