bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun’da “Ağaç Yaşken Eğilir” Projesi

SAMSUN

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı iş birliği ile oluşturulan “Ağaç Yaşken Eğilir” Projesi imzaları atıldı.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı iş birliği ile oluşturulan “Ağaç Yaşken Eğilir” Projesi imzaları atıldı.

 

“Ağaç Yaşken Eğilir” Projesi ile ilgili olarak yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Obezite küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite her geçen gün artış göstermektedir.

 

Obezite; vücut sistemleri (endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarının başında insülin direnci, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, serebro vasküler hastalıklar (felç) koroner arter hastalığı gelmektedir.

 

Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve adölesanlarda alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir.

 

Çocukluk çağı obezitenin yetişkinlik obezitesine yol açtığı ve pek çok kronik hastalık için zemin oluşturduğu düşünülülerek obezite ile mücadeleye çocukluk çağından başlanmak üzere “Ağaç Yaşken Eğilir “ projesi hazırlanmıştır.

 

Amacı Samsun İlindeki İlkokul öğrencilerinde obezite prevalansının hesaplanması, öğretmen ve velilere konuyla ilgili eğitimlerin verilmesi, obezite polikliniğinin açılması, okullarda verilen yemek menülerinin analizlerinin yapılması, verilerin toplanması ve değerlendirilmesi işlemleri ile ilkokul çağı çocuklarda doğru beslenmenin öğrenilmesi, obezitenin önüne geçilmesi, toplumun genel olarak sağlıklı beslenme ve fizik aktivite konusundaki farkındalığının artırılması olan bu proje Temmuz 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı iş birliği ile yürütülecektir.

 

Proje paydaşlarının ortaklık protokolünü imzalaması ile bu gün ilk adım atılmış oldu.

 

Unutmayalım ki bugünün küçükleri yarının büyükleridir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.