bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

67. Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası

SAĞLIK

Verem hastalığına karşı halkın duyarlılığının artırılması ve hastalığa karşı bilinçlendirme amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftası olarak belirlenen 67. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası başladı.

Verem hastalığına karşı halkın duyarlılığının artırılması ve hastalığa karşı bilinçlendirme amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftası olarak belirlenen 67. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası başladı.

 

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel, verem hastalığının hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

 

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,”Halkın Verem Hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan ve 1947 yılından buyana kutlanan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası'nın bu yıl 67. Kez 5-11 Ocak tarihleri arasında kutlanacak. Verem (Tüberküloz) Hastalığı, “Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Verem ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftası ‘Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak kutlanır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye ve Dünya nüfusunun 1/3 ü bu hastalıkla enfektedir ve bunların da %10’u yaşamları esnasında mutlaka vereme yakalanacaklardır. Türkiye’de tespit edilen hasta sayısı her yıl % 6-7 oranında azalmaktadır. 2012 yılında kayıtlı hasta sayısı 14bin 691‘dir. Bu hastaların %92’ si 13 bin 535 kişi yeni; %8’i (1.156 kişi) önceden tedavi görmüş olgulardır. Hastaların %64 ‘ünde hem akciğer hem de akciğer dışı organ tutulumu vardır. 2012 yılında ilçemiz Bafra’da ikamet eden kişilerden 61 kişi tedaviye alındı. Bunlardan %64 ‘ü akciğer 39 kişi, %29.5’i akciğer dışı 18 kişi, %5’i 3 kişi hem akciğerde hem de akciğer dışında orga tutulumu olan , %1.5’i 1 kişi önceden tedavi görmüş olgulardı. Bu hastaların yüzde 60'ını erkek, yüzde 40'ını ise kadın hastalar oluşturmaktadır. Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan, verem mikrobunu taşıyan damlacık çekirdeklerinin solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalığı oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikâyetleri ortaya çıkar. İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Savaş Dispanserlerinden verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar topluma bu hastalığı bulaştırmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği bu stratejiye Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) denilir” dedi.

 

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,” ”Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalığın Verem Hastalığı olduğuna değindi ve bu nedenle toplumda ki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olmasının, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Aile Hekimlerine ya da Verem Savaş Dispanserlerine başvurmasının, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerinin hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamalarının çok önemdir. İlçemizde ,’Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası’ etkinlikleri kapsamında Bafra Toplum Sağlığı Merkezi eğitim ekipleri tarafından okullarda eğitim seminerleri düzenlenmekte ve halk eğitimleri yapılarak toplumun her kesiminin Verem Hastalığı konusunda bilinçlenmesi sağlanmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.