bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

SAĞLIK

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Uz.Dr.Ebru Kaynar Tunçel; ‘1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Uz.Dr.Ebru Kaynar Tunçel; ‘1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Uz.Dr.Ebru Kaynar Tunçel açıklamasında; “Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri Bakanlığımız UNICEF’in işbirliğinde "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” nı yürütmektedir. 1998 yılında Türk Gıda Kodeksi'nde sofra tuzlarının iyotlu olarak üretilmesi yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Sofra tuzu ile ilgili bu yasal düzenleme ve sağlık bakanlığının yürüttüğü bu program ile iyotlu tuz kullanım oranı %20 lerden %64 lere ulaşmış ancak hala toplumun % 34 lük kısmı iyotlu tuz kullanmamaktadır. 

İyot, insan vücudunda çok az bulunan, yiyecekler ve içtiğimiz su ile aldığımız, normal büyüme ve gelişme için gerekli temel maddelerden biridir. İyot büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan, başta beyin olmak üzere temel organların düzenli çalışmasını sağlayan, vücut ısısını ve enerjisini kontrol eden hormonların yapılması için gereklidir.
 
İyot eksikliği, önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.
Tükettiğimiz besinlerle yeterli iyot alamadığımız için dışarıdan alınması gerekmektedir. İyotu yeterli olarak almanın en uygun, en ucuz, teknik olarak en kolay ve en yaygın yöntemi "iyotlu tuz” kullanılmasıdır.
 
İyotlu tuz kullanmak hem sağlıklı hem ucuzdur. Günlük kullandığınız miktardaki tuzu, iyotlu kullanarak, vücudun iyot ihtiyacı giderilebilir. İyot, ısı ve güneş ışığına duyarlı olduğu için kullandığımız iyotlu tuz, güneş ve ışıktan korunmalıdır. Bunun için koyu renkli tuzluklar seçilmeli ve yemeklerin tuzu pişmeden önce değil, piştikten sonra atılmalıdır.
 
Alacağımız önlemler ve tuz kullanımında göstereceğimiz özen iyot yetersizliğine bağlı hastalıkların daha az görülmesine ve sağlıklı bir nesil yetişmesine yardım edecektir” ifadelerini kullandı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.