bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Danıştay Onursal Başkanı Hüseyin Karakullukçu:

CANİK

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) davetlisi olarak meclis toplantısına katılan Danıştay Onursal Başkanı Hüseyin Karakullukçu, hiçbir bakan ve Başbakanın eleştirilmekten hoşlanmadığını ancak idarenin hukuk devleti normları içerisinde...

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) davetlisi olarak meclis toplantısına katılan Danıştay Onursal Başkanı Hüseyin Karakullukçu, hiçbir bakan ve Başbakanın eleştirilmekten hoşlanmadığını ancak idarenin hukuk devleti normları içerisinde denetlenmesinin şart olduğunu söyledi.

Ülkelerin Anayasal düzenlerini nasıl kurdukları ve hukuk devletinde olması gereken nitelikleri anlatan Danıştay Onursal Başkanı Karakullukçu, "Hiçbir Bakan ve Başbakan eleştirilmekten hoşlanmaz. 'Mutlaka benim dediğim doğrudur' der. Ama idarenin hukuk devleti içerisinde denetlenmesi şart. Demokratik toplumlarda idarenin birçok denetim yolu olması lazım" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ HUKUK DEVLETİNİ ORTADAN KALDIRAN BİR SİSTEM DEĞİLDİR

Hüseyin Karakullukçu, Başkanlık Sistemi tartışmaları hakkında da değerlendirmede bulundu ve yeniliklerden korkulmaması gerektiğini söyledi:

"Başkanlık Sistemi gelsin diyoruz. Gelir mi gelmez mi olur mu olmaz mı bunlar tartışılır. Başkanlık Sistemi hukuk devletini ortadan kaldıran bir sistem değildir. Tartışmalardan kaçmamak, yeniliklerden korkmamak lazım."

ADALET BAKANININ HSYK BAŞKANI OLMASI DOĞRU DEĞİL

Montesqieu'nun yasama-yürütme ve yargının birbirinden ayrı olması gerektiği ilkesine dayanan Kuvvetler Ayrılığı prensibinin zaman zaman birbirinin içine girdiğini belirten Hüseyin Karakullukçu, bağımsız bir kurum olması gereken Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) Adalet Bakanının başkanlık etmesini eleştirdi.

Karakullukçu, "Yasama-yürütme ve yargı ayrılığı. Bu üç kuvveti uygulamada net bir şekilde birbirinden ayırmamız mümkün olamıyor. Bizim tüm bakanlarımız ve Başbakanımız yasamanın içinden çıkıyor. Yargı bağımsız ya, bakıyoruz ki yargının faaliyetlerinde Adalet Bakanı HSYK başkanı. Adalet Bakanı kim? Siyasi bir arkadaşımız. O partiden ya da bu partiden. Kopukluk burada başlıyor. Kesin çizgilerle teorik olarak ayrılmamız mümkün değil" diye konuştu.

HÜKÜMETİN YARGISAL DENETİMİ KABUL ETMESİ BAŞLI BAŞINA BÜYÜK BİR OLAY

Hükümetin 2010'da yaptığı değişiklikle yargı denetimini kabul etmesinin önemli olduğunu ancak burada eklenen maddeyle sınırlama getirdiğini kaydeden Danıştay Onursal Başkanı Hüseyin Karakullukçu, "2010'daki değişiklikte sorun var. Yargı beğenelim beğenmeyelim, bizi rahatsız etsin etmesin hepimizi bağlayan kararlar verir. Yargısal denetimi kabul etmiş olması başlı başına büyük bir olay. Bu hukuk devletinin bir esası" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.