bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Uzaytem’in Havacılık Sektörüne Katacağı Çok Şey Var

19 MAYIS

Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, 16.12.2014 Salı günü saat 12.30’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi (UZAYTEM)’ni ziyaret etti.

Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, 16.12.2014 Salı günü saat 12.30’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi (UZAYTEM)’ni ziyaret etti.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ballıca Kampüsü’nde bulunan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Uzak Teknoloji Araştırma Merkezi’ne gelen Vali İbrahim ŞAHİN’i burada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hüseyin AKAN, 19 Mayıs Kaymakamı Abdullah ŞEN ve protokol üyeleri karşıladı.

 

İncelemelerde bulunmak üzere Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ballıca Kampüsü’nde bulunan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Uzak Teknoloji Araştırma Merkezi’ne gelen Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, burada yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

Burada yapılan incelemelerin ardından Vali İbrahim ŞAHİN, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’ne ait olan Evektör Sport Start RTC eğitim uçağı ile sorti yaparak Samsun’u kuşbakışı olarak gözlemledi.

 

İncelemelerin ardından bir açıklama yapan Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, “Havacılık sektörü dünyada geleceğin sektörü olduğu için buranın canlandırılması ve büyütülmesi gerekiyor. Aynı zamanda burada kompozit uçak parçaları üretiliyor. İnsansız hava aracı üretilmesi konusunda ciddi çalışmalar var. Havacılık sektörü dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden birisidir. Hatta Türkiye dünyada en hızlı büyüyen birkaç ülkeden birisidir. Türk Hava Yolları şu anda en çok ülkeye uçan tek havayolu şirketi olarak birinci sıraya yerleşti. Havacılık sektörü alanında bir katkı olur mu diye Sayın Rektörümüzün çok ciddi gayretleri vardı. Dün itibariyle Kalyoncu Üniversitesi ile bir protokol imzaladılar.

 

Gerek savunma sanayinde, gerekse silah sanayisinde eğer devletin bir ihtiyacı varsa, üniversite olarak karşılamaya talip bir yapıları var. Çok donanımlı hocaları var. Özellikle biraz önce ben de uçtum. Pilot yetiştirilmesi, kabin memuru yetiştirilmesi ve havacılık alanında farklı ihtiyaçların giderilmesi anlamında üniversite çok ciddi paralar harcamış. Samsun özellikle motor sanayi konusunda bir hayli mesafe almış durumdadır. Almanya’ya otomotiv yedek parçası üretiyor. Bunu dikkate alarak da uçak sanayisinde de acaba Samsun’daki iş adamları, sanayiciler, üniversite ile beraber hareket edip bir takım çalışmalar yapabilirler mi? Birazda bu anlamda çalışmamız gerekiyor. Bunları Rektörümüz ile birlikte konuşup bu konuda mesafe alacağız.

 

Bu üniversitenin havacılık sektörüne katacağı çok şey var. Uçak sayısının arttırılması adına bir çalışma yapılabilir mi, insanlara pervaneli uçak sevdirebilir miyiz? Türkiye’de neredeyse pervaneli uçak kalmadı. Onun için hem halkımıza burayı sevdirmemiz gerekiyor, hem de buradaki potansiyeli bizim ilgililere anlatmamız gerekiyor. Bu anlamda sıkça bir araya geleceğiz ve ilgilileri arayacağız. İlgililerin her birini devreye koyduğumuzda inanıyorum ki hem çok ciddi anlamda gelişecek, hem de havacılık sektörüne, sivil havacılığa katkı sağlayacaktır. Özellikle pilot ve kabin elemanı yetiştirilmesi noktasında da burayı biraz daha öne çekmemiz gerekiyor. Örneğin bazı yerlerde 12 ay boyunca uçamazsınız. Ama Samsun’da gerek kışın, gerekse yazın belki birkaç gün hariç her gün uçabilirsiniz. Bu coğrafi fırsatı da olumlu anlamda değerlendirmek gerekiyor.”dedi.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin AKAN yaptığı açıklamasında, “Burada birkaç alanda çalışmalarımız var. Birincisi Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu uçak ve uzay mühendisleri yetiştirmek, ikincisi de özellikle havayollarının ihtiyacı olan pilot, kabin memuru ve bakım teknisyeni gibi elemanları yetiştirmektir. Bir diğeri de burada araştırma ve geliştirme yapmaktır. Özellikle insansız hava aracı, kompozit maddeler, sportif uçak yapımı gibi Ar-Ge çalışmaları yapmak. Bunu da Samsun sanayicisi ile işbirliği içerisinde geliştirmek istiyoruz. Hava pisti ile de ileride gerek sportif uçuşların, gerekse şehirlerarası uçuşların gerçekleştirildiği bir uçuş alanı haline getirmektir. Dolayısıyla bütün bunları birleştirerek Samsun’u Türkiye’nin en önemli havacılık merkezlerinden birisi haline getirmek istiyoruz. Akabinde de dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden birisi haline getirmektir. Bu konuda gerek şimdiki Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN ve önceki Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY’un ve Ankara’daki bürokratların destekleri için de teşekkür ediyoruz.”dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.