bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olur?

MAKALE

Eve kedi alınacağı zaman akla takılan sorulardan biri kedi tuvaleti eğitimidir. Kedi maması yiyip, su içtikten sonra tuvaletini yapma ihtiyacı hisseden kediler ilk zamanlar evin herhangi bir yerine tuvaletini yapma eğilimine sahiplerdir.

Eve kedi alınacağı zaman akla takılan sorulardan biri kedi tuvaleti eğitimidir. Kedi maması yiyip, su içtikten sonra tuvaletini yapma ihtiyacı hisseden kediler ilk zamanlar evin herhangi bir yerine tuvaletini yapma eğilimine sahiplerdir. İlk andan itibaren tuvalet eğitimini kalıcı bir alışkanlığa dönüştürmek için kedinin boyutuna uygun kum kabı hazırlanmalıdır.

Ev ortamı kediler için yeni bir mekan olduğu için eşyalara ve özgürce dolaşabileceği alana alışması biraz zaman alır. Dolayısıyla uyku yatağını, mama kabını ve kum kabını benimsemesi için yönlendirmeler yapmak gerekir. Örneğin mamasını yedikten sonra kediler kum kabına bırakılarak, kumlarla oynanmalıdır. Kedi bir süre kabın içinde durup kumları fark ettikten sonra patileriyle kumları eşeleyip doğal ortamını bulduğunu görecektir. Mama ve su ihtiyacından 15-20 dakika sonra tuvalet ihtiyacı doğacağından kum kabına yerleşen kedi burada tuvaletini yaparak bu durumu rutin davranış haline getirir.

Yavru kedilerde tuvalet alışkanlığı

Yavru kedilerde tuvalet alışkanlığı kazandırmak daha zorlu olacağı için her yemek sonrası kedinin kum kabında vakit geçirilmesi sağlanmalıdır. Kum kabına ilgisini çekecek küçük bir oyuncak konularak kedinin kabın içinde kalması sağlanabilir. Birkaç defa tuvaletini kum kabında yapan ve kendisini temizlemeyi öğrenen yavru kedi bir süre sonra sahibinin yönlendirmesine gerek duymadan, her yemek sonrası kum kabına giderek tuvalet ihtiyacını giderir. Burada dikkat edilmesi gereken, kediyi kum kabına taşıyarak götürmek yerine ilgisini çekerek yönlendirmek. Çünkü kediler yaşadıkları bölgenin ve mekanın haritasını oluşturarak ihtiyaçlarını bu haritaya uyum sağlayarak gerçekleştirirler.

Kediler, kendilerince belirledikleri yol haritasına ek olarak kokulardan da destek alırlar. Aşina oldukları kokular eve alışmalarını sağlar. Bu nedenle kum kabını ilk birkaç gün temizlememek kedinin kokuyu alarak alışmasında faydalıdır.

Kum kabı temizliği için her gün küçük bir kürek kullanılabilir. Haftada bir gün ise tüm kum değiştirilerek kabın dezenfekte edilmesi gerekir. Bu işlem için vakti olmayanlar topaklanan kum alarak sadece kirli olan kum topaklarını atarak kumu temiz ve sağlıklı tutabilirler.

Kediler hakkında bilgileri veteriner onaylı içerikleri ile evde kedi bakımı & kedimi nasıl eğitirim hakkında detaylı ipuçlarını sunan Petibom blog sitesinden Minik dostunuz hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.