bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Güneş Enerjisi Panellerinin Hayatımızdaki Yeri

MAKALE

Güneş enerjisi panelleri güneş ışığının dalgalarını elektrik enerjisine dönüştüren sistem olarak adlandırılır.

Güneş enerjisi panelleri güneş ışığının dalgalarını elektrik enerjisine dönüştüren sistem olarak adlandırılır. Fotovoltaik yarı iletken silikon levhaların birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Silikon levhalar birden fazla katmanı ile güneş ışınlarını içinde hapsederek elektrik üretmektedir. Güneş ışığının istenilen gücü ve panellerin boyutuna göre fotovoltaik kristal olan modülleri birbirine seri yada paralel olarak monte işlemi yapılmaktadır.

Ülkemizde güneşin dünyaya çarptığı açı yaklaşık olarak 60° ve güneş panellerinden en iyi verimliliği alabilmek için her alanda aynı açı ile kurulmaktadır. Güneş panelleri güneşin olmadığı günlerde ve gecelerde enerjisinin kullanılabilir olması için ayrıca depolanması gerekmektedir. Bu yüzden sistemin içinde akü bankaları bulunmaktadır. 

Güneş Enerjisi Panelleri Çeşitleri Ve Kullanım Alanları

Elektrik üretilmesi için güneş paneli tarlası kurulabilmektedir. Yaşam alanlarımızda ev, iş yerlerinde elektrik ihtiyacını​ karşılamak için çatı üstlerine kurulabilmektedir. Kule tipi, dar ortamlarda yeterli olacak kadar elektrik üretmektedir. Kurulduğu yerin altındaki yaşanılan ortamın kullanılabilir olmasını etkilememektedir. Bahçe ve teras vs. gibi geniş ortamlarda ihtiyaç halinde yatırım amaçlı düz zemin paneli de uygulanmaktadır. Tekli panel sehpa şeklinde düzenlenen birden fazla düz veya eğimli zeminlere farklı açılarda uygulanmaktadır.

Güneş enerjisi panelleri Türkiye'de her alana rahatlıkla uygulanılan bu sistem enerji depolama aracıdır. Bundan dolayı elektrik şebekelerinin halen olmadığı alanlarda veya şehir dışındaki tüm yaşam alanlarında kullanılmaktadır. Güneş panellerinin yoğun olarak kullanıldığı alanlar;

Haberleşme ve ulaşım sağlanan istasyonlarda: radyo, telsiz, telefon gibi sistemlerinde Orman içlerinde bağ evi gibi yaşam alanlarında elektronik araçlar TV, radyo, buzdolabı vs. gibi ürünlerin çalışır durumda olması için Petrol boru hatları, metalik olan yapılar köprü ve kulelerin korozyon direnci için Elektrik kabloları, su dağıtım hatları telemetri ölçümler ve hava gözlem sistemlerinde Yaşam alanlarında bina içi ve dışı, tarlalarda sulama veya evlerin su pompajı, dağlarda gözetleme yapılan kulelerde kullanılmaktadır.

Güneş enerjisi panelleri kullanımlarının avantajlı yanları ise çevreye ve havaya zararlı olabilecek gaz bırakmamaktadır. İhtiyaç doğrultusunda güneş panelleri güç verimliliğine bağlı rahat monte edilebilmektedir. Türkiye'de her alana kurulum aşaması ve verimliliği ile oldukça uygunluk göstermektedir. Uzun ömürlü olan güneş panelleri 500 kw’a hiç bir izin alınmasına gerek kalmadan kurulması mümkün olmaktadır. Fosil yakıtları bu sistemler ile kullanımını en aza indirmektedir. Güneş panelleri ses çıkartmadan çalışan sistemdir. Panellerin devamlı olarak bakım ve temizlik işlemleri gerekmemektedir. Senede bir sefer bakım yaptırmak yeterli olacaktır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.