bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Ergenlik Döneminde Yaşanan Ruhsal Sorunlar

MAKALE

Buluğ çağı olarak da adlandırılan ergenlik dönemi, 11-21 yaşları arasında özellikle ruhsal değişimlerin yoğun olarak görüldüğü zor bir dönemdir.

Buluğ çağı olarak da adlandırılan ergenlik dönemi, 11-21 yaşları arasında özellikle ruhsal değişimlerin yoğun olarak görüldüğü zor bir dönemdir. Bu dönem, hem ergen hem de ergenin ailesi için oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Aile ergeni anlamakta zorluk yaşarken, ergen ise etrafındakilerin onu tam olarak anlamadığı duygusuna kapılır. Bu dönemde ebeveynler çocuğunu ne kadar iyi tanır ve bu dönemin özelliklerine ne kadar iyi hakim olabilirlerse, ebeveyn-ergen çatışması da o kadar az yaşanır. Ergen bu dönemde bedensel, duygusal, cinsel ve sosyal anlamda büyük farklılıklar yaşamaya başlar. Bu değişimler sırasında yaşadığı süreçler nedeniyle ergen kendisini farklı hisseder. Bu da çoğu zaman kendisini tanımlamakta güçlük çekmesine neden olur. Ergen psikoloğu desteği ile bu problemlerin önüne geçmek mümkündür.

Ergenlikte Karşılaşılan Problemler

Ergenlik dönemi, insan yaşamındaki en önemli geçiş evrelerinden biridir. Bu geçiş evresinde yalnızca fizyolojik değişimler değil; duygusal ve psikolojik değişimler de oldukça yoğundur. Erken çocukluk döneminde yaşanan tecrübeler, yetiştirilme şekli, ebeveynlerin davranışları ve aile öyküsü gibi unsurlar, ergenlik döneminin nasıl şekilleneceğini gösteren en önemli değişkenlerdir.

Ergenlik döneminde en sık karşılaşılan sorunlar ise;

· davranış bozuklukları,

· cinsel davranış, ergen gebeliği gibi durumlarda risk alma davranışı

· kaygı bozukluğu,

· depresif bozukluklar,

· duygu durum bozuklukları,

· dikkat eksikliği,

· hiperaktivite bozukluğu,

· obsesif kompulsif bozukluk ve

· yeme bozuklukları şeklinde sıralanabilir.

Ergenlik Döneminde Yaşanan Sorunların Tedavisi

Ergenlik döneminde yaşanan sorunlara karşı aile ve okul ile işbirliği içinde çalışmak oldukça önemlidir. Uzman, ailenin başvuru sebebi ile ilişkili olan alanlarda kapsamlı bir değerlendirme yapar ve bilgi sahibi olur. Bazı durumlarda çeşitli ölçek ve testlerden yararlanabilir. Birçok durumda ise yardım başvurusunun sebebi, gencin değil ailenin yakınmasından kaynaklanır. Değerlendirmeden sonra gözlenen sorunlar, sorunların şiddeti, sorunların başlangıç süresi ve ergenin hayatının ne ölçüde bozulduğuna dair bir değerlendirme yapılarak uygun tedavi planı belirlenir.

Medikal tedavinin yanı sıra online terapi de bu dönemde son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Ergen ve ailesinin yaşadığı sorunlarla baş etme becerilerini desteklemek, uyum yeteneğini arttırabilmek ve belirtileri ortadan kaldırabilmek için uygun bir online terapi yöntemi tercih edilebilir. mutluyasam.com.tr sitesi üzerinden online psikolog hizmeti alarak, hem ergen hem de ailesi bu süreci en kolay şekilde atlatabilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.