bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Uzmanlar Kadınları Uyarıyor

İNSAN

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Açıkgöz, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek uyarılarda bulundu.Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun erkeklere göre 8 kat fazla görüldüğünü söyleyen Medical...

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Açıkgöz, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek uyarılarda bulundu.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun erkeklere göre 8 kat fazla görüldüğünü söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Açıkgöz, "Yaklaşık olarak kadınların yüzde 50'si hayatlarında en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu yüzde 15 oranında tekrarlayıcıdır. Son 6 ayda 2 veya daha fazla, son 1 yılda ise 3 veya daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmesi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonunun arka arkaya tekrarlaması hem yaşam kalitesini düşürebilmekte hem de ciddi sorunları beraberinde getirebilmektedir. Enfeksiyonların olmadan engellenmesi ve tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir" dedi

İdrarda yanma, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, tutamama, ateşlenme ve halsizlik idrar yolu enfeksiyonundan gözlenen klinik belirtilerinden olduğunu söyleyen Op. Dr. Abdullah Açıkgöz, "Bu gibi durumlarda muhakkak uzmana başvurulmalıdır. Şikayetler çok şiddetli değil ise ilk tedbir alınan sıvı miktarını arttırmaktır. Bol sıvı alımı daha fazla idrar yapımına neden olarak, idrarın süpürücü etkisi ile mikropların dışarıya doğru atılmasını sağlar. Yanlış kullanılan ilaçlar ileride daha büyük sorunlar oyuşturabilmektedir. Eğer enfeksiyonlar bir yıl içerisinde 3 veya daha sık oluyorsa o zaman altta yatan başka nedenlerin de araştırılması gerekebilmektedir" diye konuştu.

Bu rahatsızlıkların yüzde 80'inin antibiyotik tedavisine yanıt verdiğini söyleyen Op. Dr. Açıkgöz, "İdrar yolu enfeksiyonu vakalarının yaklaşık yüzde 80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Bu amaçla genellikle böbrekten atılan ve idrar yolu enfeksiyonlarından en sık sorumlu mikroorganizma olan E.Coli’ye karşı etkili antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak antibiyotik tedavisine başlamadan önce mutlaka idrar kültürü alınmalıdır. Ağrıyı gidermek amacı ile spazm çözücüler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bol sıvı alımı mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini arttırır" şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.