bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

'her 8 Kadından Birinin Kanser Olma Riski Var'

İNSAN

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu belirterek, kanserde erken tanı için kadınlara 3 temel yöntem önerdi.Meme kanserinin Türkiye’de kadınlarda en sık...

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu belirterek, kanserde erken tanı için kadınlara 3 temel yöntem önerdi.

Meme kanserinin Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunun altını çizen Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, “Hayat boyu her 8 kadından birinin bu kansere yakalanma riski vardır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen tarama programlarını uygulanması çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde kendi kendine yapılan meme muayenesi, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi yani meme röntgen filmi olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7 - 10. günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde muayene yapılmalı, meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırılmalıdır. Meme kanserinde ideal tarama yöntemi 2 yılda bir uygulanacak mamografidir. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde (KETEM) Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Meme Kanseri Ulusal Tarama Programı Standartları'na göre 40 - 69 yaş arası kadınlar tarama programına alınmaktadır” dedi.

Kadınların meme kanserine karşı bilgilendirilmesinin önemine değinen Uzun, “Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme etkinlikleri yurt genelinde düzenlenmektedir. Bu kapsamda ay boyunca, Toplum Sağlığı Merkezleri, aile hekimleri ve KETEM’in de katılımlarıyla ‘Meme Kanseri’ konusunda halkımızı bilinçlendirmek ve taramalara yönlendirmek için eğitim ve etkinlikler devam edecektir” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.