bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Düğün Yemekleri İshale Yol Açabiliyor

İNSAN

Isparta'da daha önce İl Sağlık Müdürlüğü'nün hijyen eksikliğini gerekçe göstererek tek tabaktan yemeyi yasakladığı düğün yemeklerinin, ishale neden olduğu bildirildi.Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih...

Isparta'da daha önce İl Sağlık Müdürlüğü'nün hijyen eksikliğini gerekçe göstererek tek tabaktan yemeyi yasakladığı düğün yemeklerinin, ishale neden olduğu bildirildi.

Isparta Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Atakan Nemli, yaz aylarında düğün yemeği yedikten sonra ishal vakası ile hastaneye başvuruların geldiğini açıkladı. İshalin tamamen enfeksiyona bağlı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Nemli, iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, içilen sular, bozuk gıdalar, bekleyen yemekler gibi birçok etkenin ishal vakasına yol açtığını vurguladı. Dr. Nemli, “Uygun ısıda saklanmayan besinler bozulabiliyor. Mikroplar o besinlerin içinde kolayca üreyebiliyor. Düğün yemeği yedikten sonra ishal vakası olan birçok kişi görüyoruz. Düğün yemeğini hazırlayan kişilerin eldiven takmaları ve o kişinin kendi kişisel el temizliği çok önemli. Kullanılan malzemelerin, meyvelerin, sebzelerin iyice yıkanması, et pişirilecekse etin bekletilmiş olmaması gerekiyor. Malzemelerin dışarıda bekletilmemesi önemli. Ayrıca pişirildikten sonra da hızlı tüketilmesi daha da önemli” şeklinde konuştu.

ANNE VE BABALARA UYARI

Ayrıca anne ve babaları da ishal konusunda uyaran Dr. Nemli, çoğu zaman anne ve babaların 'çocuktur ishal de olur' diyerek önemsemediği yaz ishallerinin istenmeyen sonuçlar doğurduğunu bildirdi. Dr. Nemli, “Çocuklar bu tür durumlara daha duyarlı. Sıvı kaybına bazen bağışık sistemleri gelişmediği için daha çok etkileniyorlar. Erişkinlere göre özellikle sıvı kaybı daha önemli. Normal bir erişkini etkilemeyecek bir durum çocuklarda daha sıkıntılı bir şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bunun için çocukların vücudunda kaybedilen sıvının acilen yerine konması gerek” dedi.

BOL SU VE HAŞLANMIŞ PATATES İSHALE BİREBİR

İshalin kendi kendine iyileşen bir hastalık olduğuna değinen Dr. Nemli, “İshalin bir sürü sebebi var. Çocuklarda daha çok rastladığımız su kaynaklı salgınlar bunun için vücutta kaybedilen sıvının yerine konması gerek. Gıda kaynaklı ishallerde ise haşlanmış patates, pirinç lapası gibi yiyecekler de ishal diyeti dediğimiz evde uygulanabilecek önlemler uyguluyoruz. Bunlar hastalığın daha çabuk atlatılması için faydalı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.