bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Diş Eti Hastalığı Kalp Hastalığı Riskini Artırabiliyor

İNSAN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, dişeti hastalığının (periodontal hastalık) kalp hastalığı riskini arttırabileceğini söyledi.Prof. Dr. Umur...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, dişeti hastalığının (periodontal hastalık) kalp hastalığı riskini arttırabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, diş eti hastalığının genel sağlık üzerine etkisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan pek çok deneysel ve klinik bilimsel araştırmayla, dişeti sağlığının genel vücut sağlığıyla yakın bir ilişki içinde olabileceğinin ortaya koyulduğunu ifade eden Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, “Dişeti hastalığı (periodontal hastalık), mikroorganizmaların dişi çevreleyen dişeti ve diş destek dokularını enfekte etmesiyle bu dokularda gelişen kronik iltihabın ve bu iltihabi sürecin etkilerinin görüldüğü bir ağız içi hastalığı olarak tanımlanabilir. Bu etkileşimin ana kaynağı olarak eskiden, herhangi bir enfeksiyon hastalığında olduğu gibi, mikroorganizmalar gösterilirken günümüzde, yine herhangi bir enfeksiyonda olduğu gibi, vücudun hastalığı yenmek ve iyileşmeyi sağlamak için oluşturduğu iltihabi sürecin mikroorganizmalardan daha önemli bir kaynak olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle aslında, dişeti iltihabının tedavisi hem hastalığın ortadan kaldırılması hem de bu iltihabi durumun genel sağlık üzerine olan olumsuz etkilerinin önüne geçilmesini sağlayabilir” dedi.

Diş eti hastalığının birçok hastalığı tetikleyebileceğini söyleyen Umur Sakallıoğlu, “Her zaman kronik seyirle ilerleyen dişeti hastalığının yukarıda açıklanan özelliği nedeniyle şeker hastalığı (diyabet), kalp hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, osteoporoz, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve kanser gibi pek çok hastalıkla etkileşim içinde olabileceği ile ilgili kanıtlar her geçen gün daha da artmaktadır. Çarpıcı bir örnek verecek olursak, dişeti hastalığı (periodontal hastalık) kalp hastalığı riskini arttırabilir, var olan bir kalp hastalığının seyrini, şiddetini ve dolayısıyla tedavisi olumsuz yönde etkileyebilir, kalp dokularının enfekte olmasına yol açabilir; kan damarlarının yapısının bozulması, damar tıkanıklığı oluşması ve hatta kalp krizi riskini arttırabilir” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.