bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Bayramda Beslenmeye Dikkat

İNSAN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu Durgut, “Birden bire Ramazan ayından önceki beslenme alışkanlıklarına dönmemiz, vücudumuz için sıkıntı yaratabileceğinden, bayram süresince bilinçli bir şekilde beslenmeyi ihmal etmemeliyiz” dedi.Ramazan...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu Durgut, “Birden bire Ramazan ayından önceki beslenme alışkanlıklarına dönmemiz, vücudumuz için sıkıntı yaratabileceğinden, bayram süresince bilinçli bir şekilde beslenmeyi ihmal etmemeliyiz” dedi.

Ramazan ayının bitmesi ile birlikte oruç tutan herkesin eski yeme düzenine geçmeye başlayacağını belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu Durgut, “Ramazan Bayramı ve sonrası sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunarak, "Beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle, normal yeme düzenine geçildiğinde bazı problemler yaşanabilir. Bu problemlerin en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketen kişilerde kalp krizinin tetiklenmesi başta olmak üzere tansiyon ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarına da zemin hazırlanmış olur” diye konuştu.

“Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır” diyen Durgut, “Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinler bulundurulmamalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Yumurta haşlanmış olarak yenilmeli, sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır. Ekmek olarak tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi kan, şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.Ramazan ayı süresince iftar ve sahur olan iki ana öğün, bayramın başlamasıyla birlikte sabah, öğlen ve akşam olarak 3 ana ve en az 2 ara öğüne dönüştürülmelidir. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata gibi tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.