bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Alzheimer Günü Açıklaması

İNSAN

SAYMER Yönetim Kurulu Üyesi, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, 21 Eylül Alzheimer Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.Bir unutkanlık hastalığı olan alzheimerin, onlarca bunama sebeplerinden sadece...

SAYMER Yönetim Kurulu Üyesi, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, 21 Eylül Alzheimer Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Bir unutkanlık hastalığı olan alzheimerin, onlarca bunama sebeplerinden sadece biri olduğunu söyleyen Güzelcik, "İlk kez yirminci yüzyıl başlarında, 51 yaşında bir kadında hastalığı tanımlayan Alosis Alzheimer’dan ismini alan hastalık, beyin hücrelerinin ölümü ve beyin hacminin azalması ile karakterize, kesin nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalıktır" dedi.

HASTA YAKINLARINDA ALZHEİMER RİSKİ

Alzheimer hastalığının sadece yüzde 5 ile 10’unun kalıtsal olduğunu belirten Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, "Yüzde 90-95’i ise kalıtsal olmayan tiptendir. Birinci derecede akrabalarından bir tanesinde Alzheimer hastalığı varsa, o insanın hastalığa yakalanma riski ailesinde hastalık olmayanlara kıyasla 2-3 kat daha fazladır. Alzheimer hastalığının maalesef, hastalığın seyrini durduran, hastayı iyileştiren ve eski normal haline döndüren bir tedavisi henüz yoktur. İlaçların amacı daha çok mevcut durumu muhafaza etmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, davranışsal sorunları, uyku ve yeme problemlerini kontrol altına almak ve hastanın bakımını kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Hastalığın sanıldığı gibi rutin bir tedaviye girmiş aşılama programı yoktur" diye konuştu.

ALZHEİMER HASTA YAKINLARINA ÖNERİLER

Hasta yakınlarına da önerilerde bulunan Metin Güzelcik açıklamasını şöyle tamamladı: "Hastalık ilerledikçe, giyinmek, banyo yapmak veya tuvalete gidebilmek için sizin desteğinize daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Hastanın giyinme konusundaki problemlerini hafifletmek için bazı pratik çözümler geliştirilebilir. Örneğin dolabındaki fazla ve mevsimine uygun olmayan kıyafetler kaldırılabilir ve elbise seçenekleri azaltılabilir, düğmeli ve fermuarlı kıyafetler yerine lastikli ve pratik giyebileceği kıyafetler seçilebilir. Alzheimer hastalarının en önemli sorunlarından biride idrar tutamamaktır. Bu konuda yapılması gerekli ilk şey idrar tutamamanın demans dışında başka bir nedenin olup olmadığının araştırılmasıdır. Hastayı yürüyüşe çıkartmak, bağ ve bahçede basit işleri yapmasını sağlamak, ev işlerinde basit yardımlarını istemek, hastanın anlamlı işler yaptığı ve işe yaradığını düşünmesine yol açar."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.