Samsun’da Balıkçılar Yeni Sezona "Vira Bismillah" Dedi

Samsun’da 2026-2027 su ürünleri avcılık sezonu, Canik Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törenle başladı.

EKONOMİ - 03-09-2026 00:24

Samsun’da 2026-2027 su ürünleri avcılık sezonu, Canik Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törenle başladı. Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesiyle birlikte balıkçılar yeni sezon için denize açıldı.

Samsun Balıkçılıkta Önemli Bir Üretim Merkezi

Karadeniz'in en önemli balıkçılık kentlerinden biri olan Samsun'da 641 ruhsatlı balıkçı gemisi bulunurken, sektör bünyesinde yaklaşık 4 bin 335 ruhsatlı balıkçı faaliyet gösteriyor.

Kentte 2025 yılı verilerine göre 58 bin 956 tonu avcılık, 14 bin 401 tonu ise yetiştiricilik olmak üzere toplam 73 bin 357 ton su ürünü üretimi gerçekleştirildi. Ayrıca kentten yapılan 18 bin 789 tonluk su ürünleri ihracatı ile yaklaşık 122 milyon dolarlık döviz girdisi elde edildi.

Sektöre Yönelik Destekler Sürecek

Törende konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, bakanlık tarafından sektöre sağlanan desteklerin devam ettiğini belirtti. Küçük ölçekli balıkçılara tekne boylarına göre destekleme ödemesi yapıldığını aktaran Yılmaz, iç sularda ve denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan üreticilerin de destek kapsamı içinde yer aldığını ifade etti.

Yılmaz, sektörün girdi maliyetlerini düşürmek, üreticiyi desteklemek ve balıkçılığı daha modern bir yapıya kavuşturmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü ekledi.

Balıkçılara "Can Güvenliği" Uyarısı

Konuşmasında deniz güvenliğine de vurgu yapan İl Müdürü Yılmaz, balıkçıların denize açılmadan önce meteorolojik uyarıları dikkate alması, teknelerin bakımlarını eksiksiz yapması, can yeleği kullanımı ve haberleşme cihazlarının kontrolü konularında uyarılarda bulundu.

Yeni av sezonunun kazasız ve bereketli geçmesi temennisinde bulunan Yılmaz, denizlerin ve kaynakların korunmasının sürdürülebilir balıkçılık için kritik önem taşıdığını belirtti.

Öte yandan, yeni sezon boyunca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen denetim faaliyetlerinin 7/24 esasına göre devam edeceği bildirildi.

 

Günün Diğer Haberleri