bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı; Kanun Teklifi Üzerinde Konuştu

GÜNDEM

AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, TBMM’de görüşülen “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” kanun teklifi üzerinde şahsı adına söz alarak görüşlerini aktardı.

AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, TBMM’de görüşülen “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” kanun teklifi üzerinde şahsı adına söz alarak görüşlerini aktardı.

Çok sayıda can ve mal kayıplarına yol açan, çevreye büyük zararlar veren nükleer, kimyasal ve biyolojik nitelik taşıyan kitle imha silahlarıyla mücadele, ulusal ve uluslararası seviyede, topyekûn bir anlayışla mümkündür. Bu amaçlar doğrultusunda, uluslararası ölçekte, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçları ile kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanına karşı uluslararası düzeyde mücadele standartlarının tespit edilmesi ve bunların ülkelerce etkin bir şekilde uygulanmasını temin etmek için oluşturulan, en önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan ve ülkemizin de 1991 yılında üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü’dür. Ülkemizde de kitle imha silahlarıyla mücadele kapsamında uluslararası tehdit ve risklerin artmasına bağlı olarak uygulamada etkinliği, koordinasyonu, uluslararası iş birliğini ve ceza yaptırımlarını da içerek şekilde yeni bir mevzuat düzenlemesi zorunlu hâle gelmiştir.

AK Parti Samsun Milletvekili Kırcalı; “Kanun teklifinin ikinci bölümünde ve devamı maddeleriyle 7 ayrı kanunda değişiklikler yapılmaktadır. Bu değişikliklerin tamamının da ortak noktası ve amacı, suçtan elde edilen mal varlığının aklanması ve terörizmin finansmanın önlenmesi kapsamında hukuk devleti ilkelerini önemseyen, şeffaflığı, hesap verilebilirliği ortaya çıkaran sınırlamayı da Anayasa’ya uygun ve kanunla yapan düzenlemelerdir” şeklinde konuştu.

Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı; “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’da da değişiklik yapılarak yükümlü tanımına “savunma hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35’inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki taşınmaz mal alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlemlerle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar” ibaresi eklenmektedir. Kanundaki “kimlik tespiti” ibaresi “müşterinin tanınması” ibaresiyle değiştirilmektedir. Bu şekliyle yükümlülerin kendileri nezdinde yapılan veya aracılık ettikleri işlemlerde, işlem yapılmadan önce işlem yapanlarla nam veyahut da hesaplarına işlem yapılanların kimliklerinin tespit edilmesi, kimlik tespit edilirken de alınan bilgilerin teyidine esas belgelerin gerçekliğinin kontrol edilmesi, karmaşık ve olağan dışı büyüklükteki işlemlerle görünürde makul, hukuki ve ekonomik amacı bulunmayan işlemlere özel dikkat gösterilmesi, müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin müşterinin mali durumlarıyla uyumlu olup olmadığını izlemek gibi müşterinin tanınmasına ilişkin gerekli tedbirler alınmasının sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Milletvekili Kırcalı yaptığı konuşmasında; “Değerli milletvekilleri, mahkemelerce terör örgütü olduğuna kesin olarak karar verildikten sonra terörizmin finansmanı suçu kapsamına giren fiilleri gerçekleştirdiği hususunda makul sebeplerin varlığına istinaden kişi, kuruluş veya organizasyonların Türkiye’de bulunan mal varlığının dondurulmasına karar verilebilecektir. Bu makul sebeplerin ortadan kalkması hâlinde mal varlığının dondurulmasının kaldırılmasına değerlendirme komisyonunun önerisi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı ile İçişleri Bakanı birlikte karar verebileceklerdir. Mal varlığının dondurulmasına ilişkin karar derhâl uygulanacak ve kırk sekiz saat içerisinde de Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesinin onayına sunulacaktır. Mahkeme, makul sebeplerin varlığı yönünden yapacağı inceleme neticesinde mal varlığının dondurulması kararının devamına veyahut da kaldırılmasına beş gün içinde karar verecek ve sonucu da derhâl Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirecektir. Mahkemenin kararlarına karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre de itiraz edilebilecektir. İlgililer tarafından mal varlığının dondurulması kararının kaldırılmasına ilişkin talepler değerlendirme komisyonuna yapılacaktır. Değerli milletvekilleri, bu vesileyle kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyor, Gazi Meclisimizi saygıyla, muhabbetle tekrar selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.