bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Karadeniz’in Kırkpınarı Alaçam, Güreş’e Doyacak

GÜNDEM

Alaçam Ziraat Odası Başkanlığı ve Muhtarlar Derneği ile Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Tarım Fuarında Alaçam’da Buluşalım.

Alaçam Ziraat Odası Başkanlığı ve Muhtarlar Derneği ile Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Tarım Fuarında Alaçam’da Buluşalım.

Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir ve Muhtarlar Derneği Ali Yetmişbir tarafından 1.si 14 Ağustos 2019 tarihinde yapılan ve pandemi süresince yapılamayan Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Tarım Fuarı bu yıl 18 Ağustos 2021 Çarşamba gün boyu Geyikkoşan yeni güreş alanında siz güreş severlerle birlikte olmayı hedefliyoruz.

Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir, Alaçam ilçesinde koronavirüs salgını sonrası Geyikkoşan Güreş alanında ilk kez düzenlenen ve sezonun ilk güreşi olma özelliği taşıyan Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri 18 Ağustos’ta başlıyor.

Başkan Bedir, "2021 yılında Alaçam Geyikkoşan yeni güreş alanında ilk yağlı pehlivan güreşlerimizi 18 Ağustos’ta başlatıyoruz. Güreş camiasına hayırlı uğurlu olsun. Pandemi koşulları altında Ata sporumuz Türkiye'ye ve Alaçam’a hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir, 18 Ağustos 2021 Çarşamba gün boyu Geyikkoşan yeni güreş alanında yapılacak olan güreşlere 2019 - 2021 yılları arası tarihi Kırkpınar başpehlivanı Ali Gürbüz, 2015 - 2018 yılları tarihi Kırkpınar başpehlivanı Orhan Okullu, 2005 yılı tarihi Kırkpınar başpehlivanı Şaban Yılmaz, 2008 – 2009 - 2016 yılları arası tarihi Kırkpınar başpehlivanı Recep Kara, 2010 - 2011 yılları arası tarihi Kırkpınar başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, 2021 Yılı tarihi Kırkpınar baş boyu 3.sü Faruk Akkoyun, 2019 yılı tarihi Kırkpınar baş boyu 3.sü Hamza Köseoğlu ve tarihi Kırkpınar güreşlerinde kol bağlamış baş pehlivanlar 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü Alaçam geyikkoşan yeni güreş sahasında kol bağlayacaklardır.

Alaçam’da Yağlı Pehlivan Güreşlerinin kendine özgü ezgiler ve söze dayalı ürünleri (cazgırların söylediği dua ve kalıp sözler) ile somut olmayan kültürel miras alanında ne kadar yaratıcı olduğunu gösteren bir unsur olarak karşımıza çıkar. Alaçam yağlı güreşlerinin yapıldığı alanda bir araya gelen yerli ve yabancı binlerce kişi ile yağlı güreşlere katılan pehlivanlar arasında diyalog kuran cazgırlar önemli bir misyonu üstlenirler. Sözlü kültür mirasın canlı birer taşıyıcısı olan cazgırlar, "dualama" denen edebi şiirsel sunumlarıyla farklı kültürlerden gelen insanlar arasında sıcak bir diyaloğun kurulmasını sağlarlar. Alaçam Yağlı Güreşleri'nin önemli ritüellerinden olan Salavatlama, Yağlı ve karakucak güreşlerinde Cazgır'ın pehlivanları er meydanına güreşmek için salmadan önce söylemiş olduğu manzume yüklü sözleridir. Bazı bölgelerde buna dualama ve pehlivan okşaması da denilmektedir. Geçmişten günümüze Cazgırlar bu geleneği sürdürmektedir. Cazgırın yeteneğine göre bu salavatlar doğaçlama olarakta artarılmaktadır. Pehlivana güç verme, cesaretlendirme açısından salavatlama pehlivan için önemlidir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.