bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Formu Başladı

GENEL

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve ana teması “Afro-Avrasya Coğrafyasında Kamu Yönetimi Uygulamaları ve Sorunları”...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve ana teması “Afro-Avrasya Coğrafyasında Kamu Yönetimi Uygulamaları ve Sorunları” olan Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Formu başladı.

Büyük Samsun Oteli’nde yapılan formun açılışına Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Songül Altınışık, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof.Dr. Fatih Yüksel, Rektör Yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Formun açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı ve OMÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel, “Kamu yönetimi, yürütmenin daha iyi işlemesi ve kamusal mal hizmetlerin etkin ve verimli bir biçimde karşılanması amacıyla örgüt, personel, uygulamalar ve yöntemlerle ilgilenen bir disiplin ve çalışma alanıdır. Bu ülkenin karşı karşıya kalabileceği, terör, kalkınma yetersizlikleri, istihdam, eğitim ve sağlık yetersizlikleri gibi temel sorunların arka planında çoğunlukla bir yönetim sorunu yatar. Yönetim sorunlarının ortaya çıkışında ve çözümünde ise, o ülkede benimsenen kamu yönetimi sisteminin örgütlenme biçimi belirleyici bir faktördür” dedi.

Kamu kurum ve kuruluşların bir bütün halinde hareket etmesi gerektiğini belirten OMÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Kamu yönetimi deyince hepimizin içinde olduğu bir yönetim anlayışından bahsediyoruz. Hem üniversitelerimiz hem belediyelerimiz, hem de odalarımız ve sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte bir bütünün bir parçasını oluşturuyoruz. Baktığımızda kimi zamanda bu bütünü ortak gayemiz noktasında birleştiremediğimizi de görüyoruz” diye konuştu.

Kamu yönetiminin önemine dikkat çeken Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Songül Altınışık, “Sosyal bilimlerin devletle doğrudan ilişkili dalı olan kamu yönetimi, son yıllarda yönetimde öne çıkan yeniden yapılanma yönetimi geliştirme, e-devlet, mobil devlet ve karşılaştırılmalı çalışmalarından etkilenerek yeni arayış ve uygulamalara geçilmiştir. Gerek dünyada gerekse ülkemizdeki toplumsal yapı etkenlerinden olan nüfus, göç, teknoloji, eğitim alanındaki dinamikler, evrensel değerler açısıyla kamu yükümlülüğünü artırıcı unsurlar olarak görülmektedir. Bu çerçevede kamu yönetiminin akademik, bürokratik ve uygulama bağlamında çok boyutlu olarak tartışılıp irdelenmesi gerekir. Buna göre, 11. Uluslararası Kamu Yönetimi Formu’nda kamu yönetimi yeni kamu işletmeciliği, belediyecilik, yerel yönetimler, e-devlet, kent yönetimi, bölge, küreselleşme, imar, kırsal yönetim, çevre gibi parametreleri geniş bir yelpaze aralığında ele alınmaktadır” şeklinde konuştu.

Belediyeler Birliği çalışmaları hakkında bilgi veren TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, “Türk kamu yönetiminin sorunlarının tartışıldığı 2 önemli form var. Bunlardan biri Kaysen, bir diğeri de Kayfor’dur. TBB ülkemizdeki bütün belediyeleri temsil eden ulusal düzeyde kurulmuş bir birliktir. Türkiye’de şuanda 2 bin 950 belediye var. 2014 yerel seçimlerinden sonra belediye sayımız yaklaşık bin 500’e inecek ama büyükşehir belediye sayımız 16’dan 30’a çıkacak. TBB olarak 200 bin civarında belediyelerimizin çalışanı var. Biz yaklaşık 4 yıldan bugüne kadar belediye akademisi eğitim programı çerçevesinde yıllık 25 - 30 bin kişilik katılımlı eğitim programı gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz çok büyük. Bugün hedeflediğimiz noktanın çok gerisindeyiz. Biz birlik olarak bir belediye akademisi eğitim merkezi oluşturma çalışmalarını yürütüyoruz. Arsa konusunda bazı sorunlar çıktığı için henüz arza teminini gerçekleştiremedik. Ama son aşamaya getirdik. Ankara’da yaklaşık 200 - 300 dönümlük bir mekan üzerinde tamamen bir üniversite kampüsü şeklinde bir belediye akademisi eğitim merkezi oluşturacağız. Biz TBB’nin çatısı altında oluşturacağımız belediye akademisi eğitim merkezinde sadece Türkiye’deki yerel yönetimlerin değil, bölge ülkelerinin yerel yöneticilerinin de eğitim göreceği bir mekan olarak düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR SAMSUN’A HÜCUM ETMİŞLER”

1950 yılından sonra insanların Samsun’un merkezine hücum ettiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz şöyle konuştu: “Türkiye, hızla dünyada yükselen bir değer olan merkezi hükümet yetkilerinin yerele aktarılması yani ademi merkeziyetçi bir anlayışla ülkelerin yönetimlerinin merkezi hükümet yetkilerinin taşraya taşınması yönündeki AB’ni kapsayan dünyada da yükselen bir değer olan anlayışı benimsemiş, yetkilerin ve kararların, bu kararların sonucunda ortaya çıkacak olan uygulamalarının tümünün yapılacağı, yerelin yetkilerini yükselten bir kamu yönetimi anlayışını giderek büyütmeye geliştirmeye çalışıyor. İnsanlık tarihi boyunca insan hayatının ihtiyaç duyduğu konforları temin etmek için mücadele etmiştir. Bu mücadele esnasında da bir araya gelirler. Samsun’un 1950’li yıllarda kent merkez nüfusu 50 bin civarında. Şehir genel nüfusu ilçelerle beraber 1 milyonun üzerindeydi. Şu anda da 1 milyon 250 bin. 1950 yılından bugüne kadar Samsun’un nüfusu 250 - 300 bin civarında artmış. Toplam nüfusta fazla bir artış yok. Ama kent merkez nüfusu 1950’de 50 bin iken, şuanda 600 binlere gelmiştir. Yani insanlar Samsun’a hücum etmişler. Samsun’da yaşayan insanlar köyde toprağa, kırsal alanda geçim şartları olmayan insanların gelip de sanayileşme yolunda bir adım atmış olan Samsun’da yaşamayı tercih ediyorlardı. 1950 yılından sonra Türkiye’de nüfusunun yüzde 70’şi şehirlerde yaşar hale geldi. Bu kadar hızlı ve kısa sürede şehirleşince bu şehirlerimizde çirkinlikler ve ucubeler çıktı. 1980 yılında Türkiye dışarıya açılmaya başladı. 1980 öncesi Türkiye kapalı bir ülkeydi. Bu ülkenin aydınları, dünyayı bilmeleri, tanımaları yetmiyor. Bana göre günümüz yöneticilerinin yapması gereken bir tane şey var. Günümüz yöneticisi bir şeyi düşünüp, yapmak istiyorsa bununla ilgili tatbikatını yapacak. O tatbikatı gösterecek, bizim insanımız o zaman etkilenir. Onun için dünyada bunun örnekleri var. Samsun’da Adnan Kahveci Parkı’nın orada borsa sitesi vardı. Piazza’nın bulunduğu yerde sebze-meyve hali ve otogar vardı. Bunları buradan kaldıracağımız zaman hepsi ayaklandılar ve yürüyüş yaptılar. Bunları buradan alıp, Ankara yolunun oraya taşıdık. Aradan 10 yıl geçti. Şu andaki aklım olsa bunları ben Kuşçulu ve Uzgur mevkisinin arkasına götürmemiz gerekirdi diye düşünüyorum. Estetiği, mimariyi, duyguyu ve insanca bir takım değerleri taşıyan yöneticiler olmak çok önemli. Bunun için de gerekli eğitimleri alıp insanlara yararlı olmak gerekiyor. Yorulmadan, üzülmeden bir şey olmaz. Çok çalışıp bir takım şeyleri başarmamız lazım.”

Bütün kamu kurumları ile ortak çalışarak iyi bir yönetim sergilemeye çalıştıklarını belirten Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise konuşmasında, “Ulusal kurtuluşun başladığı Samsun’da valilik olarak böyle bir organizasyonun içinde olmaktan onur duyuyoruz. Kamu yönetiminde topluma hizmet anlayışıyla, hizmetlerini vatandaşla paylaşan bir yönetim anlayışını takdirlerinize sunuyorum. Bütün kamu kurumları ile ortaklaşa çalışıp iyi bir yönetim sergilemek için çaba gösteriyoruz. Yeni kamu hizmeti anlayışında toplumun yönetime katılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından uygulama oturumu düzenlendi. Başkanlığını Uludağ Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak’ın yaptığı oturumda TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Pamukkale Üniversitesi Siyasi Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüseyin Özgür yer alırken, oturumda ‘Türkiye’de Belediyecilik Uygulamaları ve Sorunları’ tartışıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.