bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri

GENEL

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) olarak Eskişehir’in belirlenmiş olması ve bu amaçla bir kanun çıkarılması, Bakanlar Kurulu kararı, Bakanlardan oluşturulan bir koordinasyon kurulunun kurulmasının...

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) olarak Eskişehir’in belirlenmiş olması ve bu amaçla bir kanun çıkarılması, Bakanlar Kurulu kararı, Bakanlardan oluşturulan bir koordinasyon kurulunun kurulmasının devletin bu konuyu ne kadar önemsediğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Vali Tuna, son haftalarda etkinlikleri ivme kazanan TDKB olarak Eskişehir’in seçilmiş olmasının çok farklı hikayeleri olduğunu belirtti. Eskişehir’in, Balkanlardan, Orta Asya’dan, Kırım’dan ve değişik bölgelerden göç edip yerleşen, gelip ortak kültür oluşturanların beraber yaşadığı bir belde olduğunu ifade eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna “Kavşak noktası olan Eskişehir’de, tarihte gelmiş geçmiş medeniyetlerin izleri var. Bundan dolayı başkentliği yapabilecek bir potansiyele sahip. Şehir içinde yaşayan vatandaşların kültür seviyensin yüksek olması, kültürel ve sanatsal etkinliklerin bolca yaşanıyor olması, sivil toplum örgütlerinin gelişmiş olduğu bir bölge olması Eskişehir’in bunlar bir avantajı. Geriye de bunu iyi değerlendirmek kalıyor.

ETKİNLİKLER ÖNÜMÜZDEKİ SENEYE DE UZAYABİLİR

Eskişehir’in Kültü Başkentliğini iyi değerlendirip değerlendiremediğini konularının tartışılabileceğini anlatan Vali Tuna şunları belirtti;

“Bu gibi etkinliklerde her zaman daha iyi mümkün oluyor. Önemli olan etkinlikler devam ediyor. Önümüzdeki seneye uzayacak olan etkinliklerimiz planlanıyor. Kültür Başkentliğinin süresi üç beş ay kadar uzatılabilir. Bu mümkün. Biz de bunun böyle olmasını ümit ediyoruz. Böylelikle başladığımız işlerin sonucunu görmek, gerektiğinde ise takviye etmek isteriz. Kültür Başkentliğinde Eskişehir’in ne kazanacağı çok önemli. Başkentlik bittiği zaman elimizde ne kaldı? Biz ona bakacağız. Tabi bu işin bir boyutu, tek başına buna bakamayız. Burada bizim Türkiye olarak kazanacağımız işler hem içeri de hem dışarıda ne olacak? Bunları da göz ardı etmememiz lazım. Türk Dünyası dediğimiz coğrafya bizim Orta Asya’dan Türkistan’dan Balkanlara kadara uzanan asıl bir medeniyetimiz var. Türk Dünyası bunu kapsıyor. Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden tutun Balkanlardaki bazı ülkeler, Orta Doğu’daki bazı ülkeler bunlar bizim ortak geçmişimiz olan ülkeler. Buradalar izlerimiz var. Bugün hala oralara gidiş, gelişlerimiz var. Bundan 20 sene önce ülkeler kapalı kutuydu. Bugün insanlar aradan geçen zamanın acısını çıkartırcasına daha sıkı görüşmeye çalışıyorlar. Biz dostuz, akrabayız, kardeşiz. Kültür Başkentliği çerçevesinde bulunan bu bağlarımızı kuvvetlendirmek istiyoruz. Türkiye’de kendi insanımıza da bunu yansıtarak, onları da bir araya getirip hepimizin aynı gemide olduğumuzu hatırlatmayı hedefliyoruz. Bu nasıl olmalı? Eskisi gibi bir takım kitap basıp, insanlara alın bunu okuyun diye bir takım kazanımlar elde edilemiyor. Biz bir televizyon filmi vasıtası ile, bir video klip vasıtası ile yada bir müzik vasıtası ile insanlara ulaşabiliriz. Yada seminerler, toplantılar ve sergiler yapılabilir. Şehrin belli yerlerine konulabilecek anıtlarla, bazı şeyleri yeniden hatırlamamıza yardımcı olacak çalışmalar yapmamız lazım.”

ANKETTE BAZI EKSİKLİKLERİ GÖRDÜK

Vali Tuna, TDKB etkinleriyle ilgili yaptıkları anket çalışmasına da değindi. Ortaya çıkan sonucun bekledikleri gibi olduğunu belirten Vali Güngör Azim Tuna “Ama biz emin olmak istiyorduk. Alacağın cevabı bilsen de vatandaşın yağına gidip sormak gerekir. Biz ankette bazı eksiklerimizi gördük. Yapılan işlerde kadınların ihmal edilmemesi gerektiğini, gençlerin beklentilerine cevap vermemiz gerektiğini daha net öğrendik. Tanıtım eksikliğimizin olduğunu biliyorduk. Medya ile olan ilişkilere özel bir önem vereceğiz. Bütün etkinliklerimizde yoğun bir katılım bekliyoruz. Etkinliklerimizi artık daha fazla duyuracağız. Daha fazla insana ulaşarak duyurmaya çalışıyoruz. Hem 80 bin kişiye cep telefonu mesajı ile, hem bilbordlarla hem de basın yayın organları yardımı ile Eskişehir bazında şuanda iyi yaptığımızı düşünüyorum. Ramazan ayı münasebetiyle verdiğimiz iftarlarla da yeterli ilgiyi gördük. Şehrin içi bir takım harekete alıştı. Her yöntemi kullanarak yapacağımız etkinlikleri duyurmaya çalışacağız. Yerel medyaya da önem vererek, bundan sonra bu işi yapmak lazım. Şehrinde belirli yerinde giydirmeye çalışacağız. Bunu tek başına yapamayız. Belediyelerin de destek vermesi. Okullar açılınca öğrencileri de bu işin içine katacağız. Sivil toplum örgütleri bu işin içine katacağız. Belki büyük bir müzik yarışması, spor müsabakaları düzenleyebiliriz. Havalar soğumadan büyük organizasyonlarla buraya ilgiyi toplamaya çalışacağız. Hedefimiz Nevruza kadar etkinlik yapıp, nevruzda büyük bir şölenle Kültür Başkentliğini Kazan’a vereceğiz.

KALICI ESERLER PAKETİNDE NELER VAR?

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın önceki günkü iftar yemeği sonrasında vermiş oldukları bir sürpriz olduğunu hatırlattı. Eskişehir’de kalıcı olarak yapılacak eserlerin bir tanesinin, Atatürk Stadyumu yerine adının Türk Dünyası olacağı bir meydanı yapılması olduğunu anlatan Tuna “Bu işin de elbette bir bedeli var. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yeni stadyum yapacak. Eski stadyum alanını TOKİ’ye vermekten vazgeçtik, bunun yerine TOKİ’ye bir finans kaynağını yine biz bulacağız. Bunun için zamanımız, imkanımız ve kaynağımız var. Vilayet Fidanlığı alanında ise imar durumunun değiştirilmeden oranın bir park yapılması güzel bir eser olacak. Bilim Sanat ve Kültür Merkezi proje çalışması kabaca bahsedildi. Kalıcı Eserler paketinde neler var, bunu bayramdan sonra açıklayacağız.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.