bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Tarım, Gıda Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Sektör Toplantısı Düzenledi

GENEL

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bitlis Polis evinde çiftçi, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarla sektör toplantısı düzenledi.Bakan Eker, Bitlis’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında iftardan sonra Polis evinde Bitlis ilinin...

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bitlis Polis evinde çiftçi, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarla sektör toplantısı düzenledi.

Bakan Eker, Bitlis’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında iftardan sonra Polis evinde Bitlis ilinin şuana kadar tarım Bakanlığından almış olduğu desteklemelerden söz etti.

Eker, yaptığı konuşmasında şunları söyledi. “Tarımla uğraşan üretim yapan, hayvancılıkla uğraşan üretim yapan tedarik eden ve bu faaliyetin bir aşamasında yer alan herkesi bu sektörün bu çalışmanın paydaşı gibi görüyoruz. Bugün Kültür Merkezine düzenlenen bu toplantının diğer ayağında burada arkadaşlarımız söz aldılar. Toplam 47 civarında öneri dile getirildi. Bu önerilerin bir kısmı kısa vadede yapılır, bir kısmı orta vadede yapılır bir kısmı ise uzun vadede yapılır ama bazı önerilerde vardır ki hiç yapılmaz. Bizim destekleme politikamızın esası nedir. Biz neleri değiştirdik nereye getirdik. Bunlarla ilgili arkadaşlarım size bilgiler vermişlerdir. Bitlis ilimizde 8 bin 400 civarında çiftçi kayıt sistemine çiftçi bulunmaktadır. Endüstri bitkileri örnek verecek olursak patates son 10 yılda 56 bin tondan 80 bin tona çıkmış yani burada bir artış var. Şeker pancarı 10 sene önce üretilen 72 bin tonmuş 2012 yılında 142 bin ton üretilmiştir. Tarım alanında nasıl bir seyir ve gelişme var bunu bilirsek bundan sonraki süreçte de önümüzde nelerin olduğunu daha kolay görürüz” dedi.

Hayvancılık anlamında Bitlis’teki artışı da örnek gösteren Bakan Eker, “Melez sığırda 12 bin’den 32 bin’e çıkmış, yerli sığırda düşüş var zaten o düşüş olmazsa diğerlerinde artış olmaz. Sığır toplamında 59 bin’den 83 bin’e çıkmıştır. Bitlis’te son 10 yılda gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvancılıkta büyüme var. Bu büyüme sığırlarda 3,5 kat, koyunlarda yüzde 23-23’lük artış var. Çiftçimiz 2002 yılında 297 bin hayvancılık desteği almış 2012 yılında ise 30 milyon destek almışlardır. 2002 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerinden Bitlisli çiftçinin aldığı toplam kredi 400 bin liranın altında 2012 yılında ise 25 milyon kredi almıştır” dedi.

Bakan Eker, geceyi Bitlis’te geçirdikten sonra sabah saatlerinde Van’a hareket edecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.