bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Patates Üreticisinin Yüzü Gülüyor

GENEL

Patates hasat eden üreticileri tarlalarında ziyaret eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, fiyatların düşmeyeceğini, aksine yükseleceğini belirterek, çiftçilere mahsullerini tüccara 1 lira 10 kuruşun altında satmamalarını tavsiye...

Patates hasat eden üreticileri tarlalarında ziyaret eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, fiyatların düşmeyeceğini, aksine yükseleceğini belirterek, çiftçilere mahsullerini tüccara 1 lira 10 kuruşun altında satmamalarını tavsiye etti.

Ziraat Odası yönetim kurulu üyesi ve patates üreticisi Zakir Özonan’ın Bilal köyü mevkiindeki tarlasını ziyaret eden Başkan Sezai Çelik, yakıcı güneşin altında patates söken işçilere limonata ikram etti. Zakir Özonan, “Türkiye genelinde patates ekimi az. Geçen yılın üçte biri civarında. Adana, Nevşehir, Niğde, Ödemiş ve Afyon’da az miktarda ekim yapıldı. Ekilen alanlarda ise rekolte çok yüksek. Kaliteli ve bol ürün var. Üreticinin bu sene yüzü gülse de, son 3-4 senenin verdiği mağduriyet var. Çiftçimiz kooperatiflere, bankalara borçlu. Su ve elektrik paraları var. Elektrik ile suluyoruz ama elektrik paralarını zor ödüyoruz. UEDAŞ özelleşti. 1 ay ödemedin mi hemen elektriği kesiyorlar. Niğde’de, Nevşehir’de depoya giriyor patates. Yarısı depoya girip, yarısı piyasaya sürülür. Daha da yüksek olur fiyatlar. Bunun sebebi uygulanan yanlış politikalar. Avrupa ile rekabet edebilecek durumda değiliz. Son 3-4 yılın en iyi yılı. Ben geçen sene 100-150 dönüm ektim. Bu yıl ben de üçte bire düştüm. Herkes üretimini düşürdü. Zaten ondan dolayı fiyatlar yüksek” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Rekolte güzel, fiyatlar da güzel. Patates üreticileri 3-4 yıllık zararı telefi ediyor gibi gözüküyor, ama geçmişten gelen yaraları ancak sarıyorlar. Neden bu sene patates para yapıyor? Üretim yüzde 30’lara 40’lara düştüğü için para yapıyor. Geçen yıl 18 bin dönüm ekim varken, bu yıl 9 bin dönüme düştü. Üretim düşünce fiyatlar da yükseldi. Bu sene ay çekirdeği de para yapacak gibi. Dolu vurmasaydı kiraz da iyi para yapacaktı. Elma, armut, şeftali gibi ürünler de para ediyor” dedi.

Dönümünden 3.5 ile 4 ton arasında verim alınan patatesin tonunun tarlada teslim bin 100 ile bin 150 TL civarında olduğunu ifade eden Çelik, çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini, fiyatların artabileceğini kaydetti. Domates fiyatlarındaki düşüşün patateste olmayacağına işaret eden Çelik, “Domateste Antalya’da seranın bitiş sezonu ile tarla domatesinin çıkışı arası uzun oldu. Bundan dolayı da domates iyi para yaptı. Ancak şu an domates fiyatları düştü. Patates de fiyat düşüklüğü, domatesteki gibi olmaz” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.