bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Hanefi Bostan: “fakülte, Yüksek Okul Ve Enstitü Sekreterlerinin Mağduriyeti Giderilsin”

GENEL

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Fakülte, yüksek okul ve enstitü sekreterleri ile genel sekreter yardımcılarının mağduriyeti giderilmelidir” dedi.Bostan, 657 sayılı Devlet Memurları...

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Fakülte, yüksek okul ve enstitü sekreterleri ile genel sekreter yardımcılarının mağduriyeti giderilmelidir” dedi.

Bostan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu eki (II) Sayılı Ek Gösterge Cetvelinde yapılan ve 11 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6487 sayılı kanunla, daire başkanlarının ek göstergesinin 3000'den 3600'e çıkarıldığını belirterek, “Bu düzenleme yapılırken üniversitelerdeki genel sekreter yardımcıları, fakülte, yüksek okul ve enstitü sekreterleri mağduriyete uğratılmıştır. Nitekim daire başkanlarının ek göstergeleri fakülte sekreterleri ve üniversite genel sekreter yardımcıları ile aynı (3000) iken, daire başkanlarının ek göstergeleri 3600’e çıkartılarak emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri artırılmıştır. Daire başkanlarının amirleri konumunda olan üniversite genel sekreter yardımcılarının ve daire başkanları ile aynı konumda bulunan fakülte sekreterlerinin ek göstergeleri 3000’de, yüksek okul ve enstitü sekreterlerinin ek göstergeleri 2200’de kalmıştır. Bu durum açıkça bir haksızlıktır ve acilen giderilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Üniversite daire başkanlarına bir iyileştirme yapıldığını belirten Bostan, bu iyileştirmenin üniversite haricindeki daire başkanlarına sağlanan haklarla aynı olmadığını söyledi. Hanefi Bostan, “Nitekim Ek göstergeleri 3600’de eşitlenen daire başkanlarından Müstakil Daire Başkanları ile Gelir İdaresi Daire Başkanları için 5335 TL maaş ve 2726 TL emekli maaşı, Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık, Kurum Başkanlığı ve Müstakil Genel Müdürlüklerin merkez teşkilatı Daire Başkanları için 5081 TL maaş ve 2572 TL emekli maaşı, Vergi Dairesi Başkanları için de 4964 TL maaş, 2726 TL emekli maaşı öngörülürken, Üniversite daire başkanları için 3444 TL maaş ve 1804 TL emekli maaşı ön görülmektedir. Görüldüğü gibi 3600 ek gösterge alan Daire Başkanı unvanlı personelin tümü aynı özlük hakkına kavuşturulmadı” ifadelerini kullandı.

Bostan, Maliye Bakanı bir milletvekilinin ek ödemeleri düşük belirlenen veya hiç ek ödeme yapılmayan personelle ilgili soru önergesine verdiği cevabın çelişkilerle dolu olduğunu ifade ederek, “Sayın Maliye Bakanı, Bakanlık, Genel Müdürlük ve Vergi Daire Başkanlıkları aynı veya benzer unvanlı kadrolar değil mi? 30 yıldan beri eş değer kabul edilen fakülte sekreteri, üniversite genel sekreter yardımcısı ve daire başkanı kadroları ne zaman farklı kadrolar haline getirildi?

Peki, 13 yıldan beri hiç ek ödeme almayan yardımcı doçentlerin, öğretim görevlilerinin, okutmanların ve araştırma görevlilerinin günahı nedir?

Üç yıldan beri hemen her gün Üniversitelerdeki akademisyenlerin ve idari personelin maruz kaldığı ücret adaletsizliğinin giderileceği, gerekli çalışmaların yapıldığı beyanlarınızın sonu yok mu? Sayın Maliye Bakanı ve Hükümetin diğer Sayın Bakanları; Üniversitelerde Fakülte Sekreterleri ile Daire Başkanları aynı konumda iken neden fakülte sekreterleri aleyhinde bir işlem yapıldı? Üniversite Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanlarının amirleri olduğu halde neden bunlardan daha az emekli maaşı almaya mahkûm edildi? Sayın hükümet üyeleri; Üniversitelerin Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterleri görevli bulundukları birimlerde, idari personelin 1.derece sicil amiri, harcamalarda Gerçekleştirme Memuru, Fakülte, Enstitü ve Yüksekokullarda Kurul, Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurullarında raportör olarak görev yapmaktadırlar. Bu önemli görevleri yerine getirmelerine karşın emekli olurlarken yaklaşık maaşlarının yarısı kadar hak kaybıyla karşı karşıyadırlar.”

2547 sayılı kanunun 51. maddesine göre teşekkül etmiş olan fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterinin bulundukları birimlerde yönetim teşkilatının başı olup; idari, mali, hukuki ve teknik hizmetlerin yürütülmesinde birinci derecede sorumlu bulunduklarını dile getiren Hanefi Bostan, “Bu birimlerde idari, hukuki, mali ve kamu (sağlık-işletme) hizmetleri yanında ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyede olmak üzere yurt içi öğrenci yüküyle birlikte; Türk Cumhuriyetleri ile diğer akraba topluluklarından gelen öğrencilerle görev yükleri daha da artmaktadır. Fakülte, Enstitü ve Yüksekokullarda bulunan Personel ve Soruşturma Büroları, Maaş Büroları, Satın Alma ve Ayniyat Büroları, Öğrenci İşleri Büroları ile İç Hizmetler Bürolarındaki işlerin yürütülmesinden Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterleri Dekana, Enstitü Müdürüne, Yüksekokul Müdürüne veya Üniversitelerde Rektöre karşı birinci derecede sorumludurlar. Fakülte Sekreteri, daire başkanı, hukuk müşaviri, üniversite genel sekreter yardımcıları 527 sayılı k.h.kararname gereği 01.01.1995’den bu yana 3000 ek gösterge üzerinden, Yüksekokul ve Enstitü Sekreterleri de 2200 ek gösterge üzerinden maaş almaktadırlar. Ön lisans programı mezunu bir büro şefi 2200 ek gösterge üzerinde maaş almakta ve emekli olunduğu zamanda da büro şefi ile fakülte, yüksek okul ve enstitü sekreteri aynı miktardaki maaşla emekli olmaktadır. Sonuç olarak mağdur edilen genel sekreter yardımcıları, fakülte, yüksekokul ve enstitü sekreterlerinin gerek yan ödeme gerek özel hizmet tazminatları ve ek gösterge konusundaki mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Başta Hükümet olmak üzere, TBMM’nde görev yapan Milletvekilleri; Genel Sekreter Yardımcıları, Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterlerinin karşı karşıya bulunduğu mağduriyeti giderme konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.