bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Gümüşhane’ye Rodale Araştırma Enstitüsü'ne Benzer Organik Tarım Çiftliği Kurulacak

GENEL

Gümüşhane Valisi ve Doğu Karadeniz Kalkına Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane’ye ABD Rodale Araştırma Enstitüsü'ndekine benzer bir organik tarım çiftliği kurulacağını söyledi.Merkez ilçe Köylere Hizmet...

Gümüşhane Valisi ve Doğu Karadeniz Kalkına Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane’ye ABD Rodale Araştırma Enstitüsü'ndekine benzer bir organik tarım çiftliği kurulacağını söyledi.

Merkez ilçe Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından DOKA’ya sunulan 'Gümüşhane’nin Organik Tarım Kapasitesinin Arttırılması' projesi kapsamında beraberindeki heyetle ABD’de incelemelerde bulunan Vali Mayda, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, İl Genel Meclisi üyesi Muammer Taş, Yağlıdere köyü muhtarı Gürbüz Demir, Olucak köyü muhtarı Reşit Ayaz ve DOKA Yatırım Destek Ofisi Yetkilisi Murat İnkün’ün hazır bulunduğu toplantıda konuşan Vali Mayda, ABD’nin yapı olarak Avrupa’dan farklı olduğunu, ziyaret boyunca hem incelemelerde bulunduklarını hem de yetkililerle görüştüklerini söyledi.

“ORGANİK TARIMDA İDDİALIYIZ VE MARKA OLMAK İSTİYORUZ”

Gümüşhane’nin organik tarım konusunda Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en iddialı ili olduğunu ve bu konuda markalaşmak istediklerini kaydeden Vali Mayda, ziyaretin çok verimli geçtiğini belirterek, “Özellikle organik tarımda sertifikasyon konusunda iddialı olan ABD’de ki Tarım Bakanlığı ve Maryland Üniversitesinde öğretim üyeleriyle görüştük. Örnek bir organik çiftlik gezdik. Yaklaşık 20 yıldır çalışan bu çiftlikte çeşitli açılardan konuyu incelediğimizde organik tarımın karlı bir yatırım olduğunu da gördük” dedi.

“ORGANİK BAL KONUSUNDA ABD’DE BOŞLUK VAR”

Ticaretle ilgili konularla da Türkiye Başkonsolosluğu'nu ziyaret ettiklerini dile getiren Vali Mayda, “Orada da organik bal konusunda ABD’deki boşluğun Gümüşhane tarafından doldurulabileceği ifade edildi. Bu noktada da sertifikasyon ve süreklilik konularını değerlendirdik” diye konuştu.

Vali Mayda, ziyaret boyunca gerçekleştirilen temaslar sonrasında aldıkları kararları ise şöyle sıraladı:

“Rodale Araştırma Enstitüsüne benzer bir çiftliğin Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde kurularak bölgeye hizmet vermesi. Amerika’da üretim olanağının bulunmadığı defaatle bildirilen organik bal konusunda bu pazarın değerlendirilmesi için gerekli fuarlara katılımın sağlanması. Yerel Gıda Merkezlerine benzer bir yapılanma için Amerika ve Japonya örneklerinin araştırılarak bölgemize uygun bir sistem geliştirilmesi.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.