bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

El Yazması Kitaplarının Çürüdüğü İddialarına Yalanlama

GENEL

Topkapı Sarayı’nda El Yazmaları Kütüphanesi’ndeki kitapların çürüdüğü şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirten Müze Müdürü Haluk Dursun, “Kitaplar 1 Ağustos’ta yeniden dizayn edilmiş kütüphanelerinde yerlerini alacaklar”...

Topkapı Sarayı’nda El Yazmaları Kütüphanesi’ndeki kitapların çürüdüğü şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirten Müze Müdürü Haluk Dursun, “Kitaplar 1 Ağustos’ta yeniden dizayn edilmiş kütüphanelerinde yerlerini alacaklar” dedi.

İslam tarihinin en değerli eserlerinin yer aldığı Topkapı Sarayı'ndaki ‘El Yazmaları Kütüphanesi’nde yer alan kitapların çürümeye terk edildiği haberi üzerine müze müdüründen açıklama geldi. Topkapı Sarayı bahçesinde basın mensupları ile bir araya gelen Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Haluk Dursun, kitapların çürüdüğü iddialarının doğru olmadığını söyledi. Dursun, “Topkapı’da restorasyonların büyük bir kısmı tamamlandı. Şuanda görmüş olduğunuz Enderun avlusundaki kilerli koğuşunun restorasyonu bitti ve iskelesi kaldırıldı. Hemen yanındaki silahdar emaneti koğuşunun iskelesinin son bölümü bugün itibariyle kalkmış oldu. Orada bulunan ve depo olarak kullanılan yazma eserleri kütüphanesi 1 Ağustos perşembe günü restorasyonu bitirilen asli yerine dönmüş olacak. Dolayısıyla şuan içinde bulunduğumuz Enderun avlusunda 3 ana birimin restorasyonu bitmiş olacak. Son yıllarda ilk defa Enderun avlusunda bir iskele görmeden ziyaretçilere açılacak. Restorasyonu biten bölümlerde el yazmaları kütüphanesi ağalar mescidi adını vermiş olduğumuz Fatih döneminden kalan en eski binaya Ağustos başı itibari ile taşınmış olacak. Bu taşınma ile yangın tehlikesinin çok gündemde olduğu İstanbul’da yeni bir Topkapı Sarayı Kütüphanesi hizmete girmiş olacak. Bu kütüphanede yangın algılama sistemi ve söndürme sistemi de faaliyette olacak. Şuandan itibaren Topkapı Sarayı’nın bu el yazmaları modern teknolojiye uygun bir koruma ile hizmet vermiş olacak. 22 bin civarındaki el yazması kitapların hepsi hizmette olacak. Bunların büyük kısmı da dijitalleştirme sureti ile yine okuyucuların hizmetinde olacak” dedi.

Topkapı Sarayı’nda 22 bin kitap olduğunu belirten Dursun, “Kütüphanemiz iki bölümden oluşuyor. Matbu ve yazma kitapları ayrı ayrı yer alıyor. Bizim söz konusu ettiğimiz cildi ve içeriği bakımından çok kıymetli olan yazma kitaplar yangın algılama ve söndürme sisteminin olduğu modern teknolojinin olduğu binaya 1 Ağustos itibari ile kavuşacak. Bu açıklamayı yapıyorum ki herkes 1 Ağustos’tan sonra gelsin ve kitapların ne durumda olduğunu görsün” diye konuştu.

Kütüphanede görevli ve restaratörlerin sayısının arttırıldığını belirten Dursun, kitapların tamiri veya günümüzde tekrar estetik değerlerini kaybetmeden bilgilerini taşıması da sağlanmış olacak. Yani ciltleri, kağıtları, içeriği ve mürekkepleri zaman aşımına uğramıştı. Bunlar yüzlerce yıllık kitaplar, bunlar için özel kitap restaratörleri çalışıyordu bu 2006 yılında başlayan bir çalışmaydı. Yeni yerinde daha sağlıklı bir ortamda bu çalışma devam etmiş olacak” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.