bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Çamlıca Tepesi Camii’nin ‘sembolik’ Temel Atma Töreni

GENEL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çamlıca Tepesi Camii’nin sembolik temel atma törenine katıldı. Caminin dünyadaki sayılı İslam ibadethaneleri arasında yer alacağını ifade eden Bayraktar, “İslam Camileri arasında yer alacak...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çamlıca Tepesi Camii’nin sembolik temel atma törenine katıldı. Caminin dünyadaki sayılı İslam ibadethaneleri arasında yer alacağını ifade eden Bayraktar, “İslam Camileri arasında yer alacak olan en büyük ve en görkemli, en güzel eserlerden bir tanesi olacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çamlıca’da yapımına başlanan Çamlıca Tepesi Cami’nin sembolik temel atma törenine katıldı. Törene Bayraktar’ın yanı sıra Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, müteahhit firma yetkilileri ve çalışanlar katıldı. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, maddi manevi katkı sağlayan ve emek veren herkese teşekkür ettiğini belirterek, “Bu eser sıradan bir külliye değil. Bir bakıma İslam aleminin, efendimizin dünyayı şereflendirdiği o büyük günlerden itibaren süzüle süzüle gelen, daha sonra da özellikle Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle simgeleşen camilerden bir sentez almak suretiyle günümüzün modern anlayışını da, günümüzün mekansal mimari anlayışını da birleştirmek suretiyle burada sergi alanları, fuar alanları, kitap sarayları, kongre merkezleri, konferans salonları, büyük kültür merkezi, bir külliye merkezi ve bir eğitim alanı olacak ve gerçekten hem İstanbul’umuzun marka değerini artıracak, hem vatanımızın marka değerini artıracak, hem İslam alemine çok büyük hizmet verecek. Sadece İslam alemine değil tüm insanlığa çok büyük hizmet verecek bir eser olacak” dedi.

Cami inşaatı ve donatılara ilişkin bilgiler veren Bakan Bayraktar, “Burası 15 bin 40 metrekareye oturuyor. 3 bodrumu var. 2 tanesi otopark, diğer bodrumu da sosyal donatı alanları, sosyal hizmet birimleri olacak. Mahfilinde ve üst katlarda cemaat mahalleri olacak. 37 bin 500 kişilik cemaat olacak ama avlularıyla birlikte 57 bin 500 metrekare caminin kendi tapulu alanı var. Ama bu alanın tamamı 250 bin metrekare. Buradaki televizyon kuleleri ve vericilerin tamamı buradan kalkacak. Bu 250 bin metrekare alanın tamamı yeşillendirilecek. Etrafı mükemmel yeşil alanlar olacak. Aynı zamanda çok çevreci bir anlayışla burası dizayn edilecek. Dünyadaki sayılı İslam ibadethaneleri, İslam camileri arasında yer alacak olan en büyük ve en görkemli, en güzel eserlerden bir tanesi olacak” diye konuştu.

Caminin 3 yıl içerisinde tamamlanacağını ifade eden Bayraktar, “Bu eserde büyük düşüncenin bir ürünüdür. Biz de bu projenin içerisinde olduk. İnşallah 3 yıl içerisinde de bitirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bayraktar’ın konuşmasının ardından İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran dua etti. Duanın ardından Erdoğan Bayraktar ve beraberindekiler butona basarak temel atma işlemini gerçekleştirdi.

Bakan Bayraktan daha sonra Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm konusuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar, “Fikirtepe’nin planları, yani oradaki gecekonduları, salaş yapıları, uygunsuz yapıları dönüştürmek için yaklaşık 2,5 yıl önce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız meclisi tarafından imar planları yapılmıştı. Bu süreç devam ediyordu. Fakat hem süreci hızlandırmak için, hem oradaki insanlarımıza kira yardımı yapabilmek için, onlara kredi yardımı yapabilmek için ve onlara imar kolaylığı sağlayabilmek için ve işi süratlendirmek için “İmar planlarını yeniden yapalım” dedik. Bu arada zaten eski planlar da mahkeme tarafından durduruldu. Ama biz planları onayladık. Burada yapmak istediğimiz ruhsat sürecini hızlandırmaktır. Planlamada yeşil alan artırmak ve yolları biraz daha genişletmektir. Oradaki hem hak sahibi insanlarımızın biran evvel evlerine kavuşması için işi hızlandırmak ve kesinlikle orada sözleşme yapmış olan müteahhitleri de hak mahrumiyeti olmadan, her hangi bir kaybı olmadan, oradaki arsa sahiplerinin kaybı olmadan yeni düzenleme yapmaktır. Bu hem İstanbul’umuza uygun, hem Fikirtepe’ye, hem Kadıköy’e uygun bir imar planı oldu. Bundan sonra bu yapılan planlarla avam projelerimize kentsel tasarım tarzını da getirecekler. Orada bir bütünlük sağlanacak. Yeşil alanlar oluşacak, yollar, otoparklar oluşacak. Planın kendi içerisinde bir bütünlük oluşacak. Bayramdan sonra inşallah en kısa süre içerisinde, insanlarımız projelerin getirdiği ölçüde, kentsel tasarımlarının yaptığı ölçüde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi üçlü konsorsiyumu halinde ruhsatlarını vereceğiz. Yerinde de ofis kuracağız. Oradaki insanlarımız daha rahat etsinler diye orada kuracağımız ofiste insanlarımız çok kolaylıkla, süratle ruhsatlarını vermek suretiyle süreci başlatacağız” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.