bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

'alem'in Kralı

GENEL

Osmanlı döneminin unutulmaz 'alem' ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu alemci Ayhan Savut, yaptığı alemlerle İran'dan ABD'ye kadar çeşitli ülkelerdeki camileri süslüyor.Osmanlı döneminin unutulmaz 'alem' ustalarından Bakırcı...

Osmanlı döneminin unutulmaz 'alem' ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu alemci Ayhan Savut, yaptığı alemlerle İran'dan ABD'ye kadar çeşitli ülkelerdeki camileri süslüyor.

Osmanlı döneminin unutulmaz 'alem' ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu alemci Ayhan Savut'un (65) el emeği alemleri İran'dan ABD'ye kadar onlarca ülkedeki camilerde yer alıyor. Bakırcılıkta Türkiye'den daha ileri seviyede olan Suriye'ye bile alem gönderen Savut, meslekte 45. yılını doldurmanın gururunu yaşıyor. Baba mesleği olarak merak saldığı alemciliği artık gönüllü olarak yaptığını belirten Savut, “Şimdiye kadar Suudi Arabistan, Suriye, Libya gibi İslam ülkelerinin yanı sıra ABD, İspanya, Danimarka Çin, Almanya, Hollanda ve İngiltere'deki camiler için alem yaptım. İş bağlantım olmadığı halde yaptığım alemlerin kalitesini duyanlar araması beni mest ediyor. Bana gösterilen bu ilgili ile beraber yaptığım her alemi evladım gibi görüyorum” dedi.

ARABİSTAN KRALINA ALEM

Yaptığı alemlerin kararmamasından dolayı dünyanın çeşitli bölgelerinden arandığını ifade eden Savut, Türkiye genelinde bilinen 14 alem ustası olduğunu söyledi. Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi Kayhan Mahallesi'nde Bedrettin Cami yanındaki küçük dükkanında 60 santimetreden 3 metreye kadar cami alemi yaptığını ifade eden Savut, "Şu anda Türkiye ağırlıklı çalışıyorum. Kral Abdüllaziz Riyad'da cami yaptırdı, alem için beni buldular. Dünyanın her yerine alem gönderdim. İslam dernekleri var, oraların yöneticileri bizleri buluyor. Türkiye'de alemci çoğaldı, benimkiler kararmadığı için beni daha çok tercih ediyorlar. Yıldırım Külliyesi'ne yaptığımız alem 15 senedir, Muradiye Külliyesi'ndeki alem 15 senedir ilk günkü görünümünde duruyor” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.