bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Tarım Arazilerinde Taban Taşı Kırma Verimi Artırıyor

EKONOMİ

Samsun’da taban taşı kırma işlemi uygulanan parseldeki ürünlerin gelişmesinin uygulanmayanlara göre daha iyi olduğu gözlemlendi.

Samsun’da taban taşı kırma işlemi uygulanan parseldeki ürünlerin gelişmesinin uygulanmayanlara göre daha iyi olduğu gözlemlendi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Kavak ilçesi Tepecik mahallesinde altındane buğday çeşidinin ekili olduğu Mahmut BAYRAM’a ait 30 dekarlık alandaki araziye yanmış çiftlik gübresi ve taban taşı kırma işlemi uygulanmıştır. Taban taşı kırma işlemi uygulanan parseldeki ürünlerin gelişmesinin uygulanmayanlara göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

Arazilerin devamlı aynı derinlikte işlenmesi sonucunda pulluk tabanı denilen sert bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka yağmur ve sulama suyunu pulluk tabakasının altına geçirmez. Bitki köklerinin derinlere ulaşmasını önler. Bu yüzden bu tabakanın belirli aralıklarla kırılması, kabartılması gerekir. Bu amaç için de dip kazan aletleri kullanılır.

Bitki kökleri sert tabakayı geçemeyecekleri için yukarı veya yana doğru kıvrılarak topraktaki bitki besin maddelerinden ve mevcut toprak suyundan yeterince yararlanamazlar. Tüm bunların sonucunda verimde bitki çeşidine bağlı olarak yaklaşık % 25 - 30 oranında düşüş olur.

Çimlenen her buğday tohumdan birden çok sapın çıkmasına kardeşlenme denir. Oluşan bu sapların kendisine ait bir çift kökü bulunmaktadır. Buğdayın bu özelliğinden dolayı dekara kullanılacak tohum miktarı 20-22 kg arasında olmalıdır. Fazla tohum kullanımı girdi maliyetini artıracağı gibi sık ekimden dolayı yatma ve hastalıklara dayanıklılığı azaltacaktır. Buna üreticilerimizin azami dikkat etmesi önem arz etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.