bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Süt Üreticisi Kan Ağlıyor

EKONOMİ

Bafra Süt üreticileri birliği Başkanlığına seçilen Mehmet Gür ve Bafra Damızlık üreticileri Birliği başkanlığına seçilen Ömer Baykut’a, Bafra İyi Parti İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz ve Yönetimi hayırlı olsun ziyaretti gerçekleştirdi.

Bafra Süt üreticileri birliği Başkanlığına seçilen Mehmet Gür ve Bafra Damızlık üreticileri Birliği başkanlığına seçilen Ömer Baykut’a, Bafra İyi Parti İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz ve Yönetimi hayırlı olsun ziyaretti gerçekleştirdi.
Üretici Birlik başkanlarının sıkıntılarını dinlayen Yılmaz, Üreticinin yanında ve destekçisi olacağız” dedi.

Ziyaret sırasından açıklamalarda bulunan Bafra İyi Parti ilçe Başkanı Yılmaz ; Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz ciddi bir ekonomik çıkmazın içine sokuluyor. Süt üreticileri sütlerini değeri ile satamamaktadır. Köylü ve Çiftçiler, ekonomimizin gelişimindeki en büyük destekçilerimizdir. Üretim olmaz ise ekonomi çöker, ülke çöker.

ÜRETİCİYE BU FİYATIMI UYGUN GÖRDÜNÜZ Başkan Yılmaz’a; Ana sorunu süt satış fiyatlarının düşük olmazı ve maliyetin yüksek olmasıdır. Üretici için kurulan Süt konseyi üreticinin yanında değil adeta karşısında duruyor. Artan maliyetler hesaba katılmadan süt litra fiyatı belirliyorlar. Peki, bunlar kimler mi Ticaret, Tarım ile Maliye Bakanlıkları ve Üniversite Öğretim üyelerinden kurulan bir konsey. Köylünün maliyetleri göz ardı edilerek 3,05 fiyat belirleniyor, köylünün maliyetleri hesapladınız mı ki, bu fiyatı uygun gördünüz.

YEM FİYATLARI 5 YILDA %750 ARTTI Köylünün aldığı yeme beş yıl içerisinde %750 artış yapılıyor. Ancak Üreticinin Sütüne beş yıl içerisinde %140 artış yapılıyor. Köylü ve Üretici bu artış orantısızlığından sebep beş kat daha fakirleştiriliyor.
Bir Üreticinin veya köylünün bir ineğinin günlük maliyetini gelin birlikte hesaplayalım. 1 Litre çiğ süt ürete bilmek için Yem masrafları 43,45 TL, Diğer (İşçilik Su, Elektrik ve Sigorta) 22,83 TL’dir. Bir ineğin Üreticiye maliyeti 61,03 TL dir.


DESTEKLEMELER HALA YATMAMIŞTIR Devlet desteği olarak Üreticiye 0,20 krş destekleme verilmektedir. Bu destek ise bu yıl Ocak ayında yatması gerekirken hala yatmamıştır. Üretici 1 Litre sütü Komisyonun tavsiye ettiği fiyatı ise 3,05 TL + %5 kar payı ile birlikte bu rakam 3,20 TL’dir. Ancak üretici bu fiyat ile satsa dahi masraflarını karşılayamamaktadır. Küçük çaplı hayvancılık yapan köylü ise süt toplama firmalarına 2,80 TL’den sütünü satmak zorunda kalıyor. Yani komisyonun tavsiye ettiği fiyatında altında satmaktadır. Birçok üretici ve köylü kazanmadığı için işletmelerini kapatma noktasına gelmiştir.

SÜTÜN LİTRE FİYATI EN AZ 4 TL OLMALI
Süt litre fiyatı yeniden düzenlenmeli ve en az 4 TL seviyesine getirilmelidir. Hükümet tarafından her konuda çiftçiler ve üreticiler mağdur edildiği gibi süt üreticileri de mağdur edilmektedir. Bafra’da bin’in üzerinde Süt üreticileri birliğine kayıtlı üretici bulunmaktadır. Üreticiler bankaların insafına bırakılmış ve borç batağına itilmişlerdir. Üreticilerimize şimdi sahip çıkılmazsa ülkemizdeki üretimin azalması sebebiyle daha büyük ekonomik çıkmaza girecektir. İYİ Parti olarak hedefimiz köylüye, çiftçiye ve üreticiye en büyük desteği vermeyi planlıyoruz. Çünkü üretim olmaz ise dışa bağımlılığımız artacak ve ekonomimiz batacaktır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ünde söylediği gibi “Köylü milletin efendisidir”. Köylüye, Çiftçiye ve Üreticiye değer verilmeli ki ülke kalkına bilsin ve ekonomi refaha ulaşabilsin.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.