bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun’un Kapya Biber Üretimi Bafra Ovasında Yapılıyor

EKONOMİ

Samsun’un Kapya biber üretiminin neredeyse tümü Bafra Ovasında üretiliyor.

Samsun’un Kapya biber üretiminin neredeyse tümü Bafra Ovasında üretiliyor.

Kapya biber mart ayı ortalarında ekilerek, mayıs ortalarında esas dikim yerlerine şaşırtılan, özellikle erken evrelerinde ve hasada yakın olmak üzere belli aşamalarda sıcaklık ve ısşık isteyen bitkiler grubundadır.

Işık ve sıcaklık kadar nemli ortamı da seven Kapya, kuru ortamlarda iyi gelişme gösteremeyip sürekli olarak % 60- 70 oranında nem ister, dolayısıyla da susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır ve irileşme meydana gelmez. Öte yandan nemden bu denli hoşlanmasının yanında, fazla suya karşı da kökler duyarlı yapıdadır, aşırı nemde de çabuk çürür ve fungal hastalıklar baş gösterir. Geç olmakla beraber bol ürün alınmak istenirse kumlu- killi topraklar tercih edilmelidir. Dolayısıyla da Bafra ovası bahsedilen özellikler bakımından yıllar içindeki ekstrem durumlar harici gayet uygun bir iklimsel yapıda ve idealdir.

Fidelerin toprakla buluşmasının ardından ortalama 75 gün içinde olgunlaşıp kızarmaya başlayan Kapya biberde hasat elle ve zamanı da Ağustos sonu, Eylül başı itibarıyladır. Bafra'da karpuz, kavun ve domatesin hemen ardından gelen döneme denk gelen hasat zamanlama itibarıyla da ovaya uygundur. Başta salça olmak üzere; hazır gıdalar, dondurulmuş ürünler, sos- konserve- toz ve pul biber gibi baharatların yapımında, ilaveten de çiğ köfte ve lahmacun hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Kapya, alternatif sağlık sektöründe önerilmekte ve içeriğinde bulunan Lutein'in, yaşlılığa bağlı göz hastalıkları riskini azaltmakta ve sinir, mide, salgı bezlerinin çalışmasında faydalı olduğu ve kan basıncını ayarladığı bilgisi bilimsel makalelerde yer almaktadır

Samsun İlimizin, 2021 yılında; 32.375 da'dan alınan 113.126 ton Kapya biber üretiminin 32.000 da'ından (yani neredeyse tümü) elde edilen 112.000 ton üretimle Bafra Ovası, önemli bir üretim değerine sahiptir. 2022 tahminleri de bunun çok az üzerinde olup Samsun'dan (ve Türkiye den) en fazla biber ihracatı yapılan ülke Almanya, daha sonra Avusturya, Hollanda, Romanya ve diğer ülkeler olarak bilinmektedir. Son yıllarda Samsun ilinde yıldan yıla artan yağlık biber üretimi önemli bir trend yakalamıştır. Özellikle Bafra ovasında oldukça geniş bir ekim alanı bulan yağlık biber ülkemizde iç piyasa da rahat bir Pazar bulmuştur. Yağlık biber de ülke iç tüketiminin önemli bir miktarı Samsun ili tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu rakamın çok üzerinde üretim yapıldığı ve daha fazla üretim yapmaya elverişli potansiyelin bulunduğu bilinmektedir.

Kapya biber hasadının son hızla devam ettiği Bafra'da, hem bir Kapya üreticisi olması ve hem de Samsun/ Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı olması vesilesiyle mikrofon uzattığımız Adem AŞÇI: "Bafra'mızda Kapya biber oldukça yoğun yetiştiriciliği yapılan bir üründür. Toprak ve iklim şartlarının uygun olması bir avantaj olup Bafra biberine tat, görünüm ve özellikle salça üretiminde önem kazanan etli kısımca zengin olması gibi avantajlar sağlıyor. Bu avantajlar sayesinde yurt içinde ve hatta yurtdışında kolaylıkla alıcı bulan Bafra Kapya biberi % 70 gibi yüksek salça oranıyla ve gerekse de tat- lezzet- görünüm olarak Antep, Maraş, Adana gibi biberin adeta anavatanı olan illerimizin yanı sıra İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimize de yüksek oranda sevk ediliyor. Tarladan toplanan biberler, hale götürülüyor ve oradan da Türkiye'nin dört bir yanına ihracat gerçekleşiyor. Genel olarak bu ürünün salçası yapılmakta olup yanı sıra ezme, kızartma gibi de kullanılıyor. Kalite olarak salçalığa yatkın olması yönünü, yani yüksek kuru maddesini az önce söylemiştik. Zaten, bizim ürünümüzün kalite ve tat farkını daha yerken hissediyorsunuz. Bu sene verimden ve fiyatlardan memnunuz diyebiliriz. Dekara 3.5- 4 ton gibi alınan verim ve 8- 10 TL arası değişen kg fiyatlarıyla; Karpuzun arkasından hasada gelen ürün, özellikle de girdi maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde üreticinin yüzünü güldürmüştür. Toplam 155 bin dönüm sebze ekiliş alanının bulunduğu Bafra İlçemizde son yıllarda 30 bin dönümün üzerinde Kapya üretimi gerçekleşmekte ve bu rakam neredeyse Samsun Üretiminin tümüne denk gelmektedir." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.