bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun’da Endüstriyel Verimlilik Uygulamaları Başarı Hikâyeleri Paneli

EKONOMİ

Samsun Valisi Osman Kaymak ‘Endüstriyel Verimlilik Uygulamaları Başarı Hikayeleri Paneli’ne katıldı.

Samsun Valisi Osman Kaymak ‘Endüstriyel Verimlilik Uygulamaları Başarı Hikayeleri Paneli’ne katıldı.

Vali Osman Kaymak, 11.12.2019 Çarşamba günü saat 14.00’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Verimliliği Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Toplantı Salonu’nda düzenlenen ‘Endüstriyel Verimlilik Uygulamaları Başarı Hikayeleri Paneli’ne katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, “Bakanlığımızın 2018-2022 Stratejik Plan belgesindeki amaçlardan biri “verimlilik düzeyi artan, sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşumunu sağlamak”, hedefi ise, “ülke genelinde verimliliği artırıcı program ve projeler geliştirilmesi, iyi uygulamaların paylaşılması yoluyla verimlilik artışı sağlayan uygulamaları yerel ve ülke düzeyinde yaygınlaştırmak” olarak belirtilmiştir. “Örnek Firmalar ve İlgili Akademisyenlerin Katılımıyla, İyi Uygulamaların ve Güncel Çalışmaların Paylaşımı” uygulaması, Bakanlığımızın 2018-2022 Stratejik Plan belgesinde yer almaktadır.

Ülke genelinde verimliliği artırıcı program ve projelerin geliştirilmesi, iyi uygulamaların paylaşılması yoluyla verimlilik artışı sağlayan uygulamaları yerel ve ülke düzeyinde yaygınlaştırmak amacı ile sürdürülen proje, 2015 yılında başlatılmıştır. İl genelinde; verimlilik, İnovasyon-yenilik, öneri sistemleri, uygulanmış öneriler-kaizen, 5S, kalite çemberleri-kobetsu kaizen, israfı önleme teknikleri-yalın teknikler, altı sigma- istatistiksel uygulamalar, toplam verimli bakım ve makine bakım yaklaşımları, yalın ekipman kullanımı, yalın antrenman sahası, çevreci ve yalın odaklı dizayn edilmiş fabrika, tedarikçi firma gelişimleri, enerji-su-kaynak tasarrufuna yönelik projeler ve benzeri konularda uygulamaları bulunan firmaların tespit edilerek, uygulamaların, çalışmaya destek veren yerel paydaşların katkıları ile konferans salonlarında paylaşılması gerçekleştirilmektedir.

Biz de İlimizdeki imalat sanayinin öncü firmalarından olan ve Bakanlığımız destekli Ar-Ge Merkezi sahibi Sampa Otomotiv, Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Borsan firmalarının üretimde verimlilik tecrübelerini siz değerli katılımcılarla paylaşmaları için böyle bir etkinlik düzenledik.” dedi.

Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Mustafa Kemal Akgül yaptığı konuşmasında, “Adına her ne dersek diyelim üretimin artık akılcı üretime dönüştüğünü görüyoruz. Benim yaşımdakiler hatırlar; çocukluğumuzda birçok şeyden en fazla iki tane olurdu. Dünyada da öyleydi. Dünyadaki acımasız rekabet ve sanayileşme müthiş bir talep patlaması, bundan yetişen bir arz ve bununla beraber üretim süreçlerindeki yoğun talep arz dengesini oluşturduk. Bugüne kadar 2019 yılı içerisinde Van, Aksaray, Antalya ve Kastamonu da etkinlikler yaptık ve bunlardan bir tanesi de bu gün yılın en son etkinliği Samsun’da olacak. Bundan sonra biraz daha hızlı bir şeklide bu verimlilik dönüşüm programlarını diğer illerde de yaygınlaştıracağız.” diye konuştu.

Samsun Valisi Osman Kaymak, yaptığı konuşmasında, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasının 100. yılından Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüne doğru ilerlerken, ülkemizin her yönden bağımsızlığını pekiştirecek ve toplumsal refahını artıracak adımları atmak en önemli önceliğimizdir. Bu amaç doğrultusunda, sanayi ve teknoloji alanlarında elde edilecek başarıların ne kadar hayati olduğunun bilinciyle gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Ülkemiz güçlü sanayi altyapısı, firmaların üretim esnekliği, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçiliği teşvik eden Ar-Ge ekosistemi sayesinde önemli başarılara imza attı. Bu başarılar sayesinde Türkiye bir üst lige çıkacak, dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına girecektir. Bu yeni başarı hikâyesinin gövdesini de Milli Teknoloji Hamlesi ışığında geliştirilecek sanayi ve teknoloji politikaları oluşturacaktır.” şeklinde konuştu.

Ticaret ve teknoloji savaşlarının yaşandığı günümüz dünyasının kazananları; özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim yapan ülkeler olacağını belirten Vali Kaymak, “Böyle bir ortamda, Türkiye’nin kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmesi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunarak değer zincirlerinde pay sahibi olabilmesi tercih değil bir zorunluluktur.” dedi.

Sanayi Devrimine karşı her ülkenin, kendi gereksinimleri, alt yapısı ve planları doğrultusunda stratejiler ve politikalar ürettiğini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Türkiye de bu süreçte Milli Teknoloji Hamlesi ile kendi yol haritasını hayata geçirecek, bu sayede teknolojinin öncü ülkelerinden biri olma iradesini gösterecektir. Bu yaklaşımla birlikte; küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı temin edecek ve kritik teknolojilerde atılım yapacak politikaları bir bütün olarak uygulamak zorundayız. Ülkemizin savunma sanayinde kaydettiği başarı, sanayinin diğer sektörlerine de rol model olacak niteliktedir.” şeklinde konuştu.

Dijitalleşen dünyada, pazar değil, yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, paydaşlarının katkılarıyla 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni hazırladığını söyleyen Samsun Valisi Kaymak, ”Bu belge, Türkiye’nin “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi” vizyonunu gerçekleştirmede yol haritası olacaktır. Ülkemiz, “Yüksek Teknoloji ve İnovasyon”, “Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi”, “Girişimcilik”, “Beşerî Sermaye” ve “ Altyapı” olmak üzere 5 ana bileşenden oluşan strateji doğrultusunda, sanayi ve teknoloji alanlarında 2023 hedeflerine ulaşacaktır.

Büyük ve Güçlü Türkiye’ye giden yolda en büyük sermayemiz olan gençlerimize, bilim insanlarımıza, üniversitelerimize, araştırmacılarımıza, sanayicilerimize, girişimcilerimize, KOBİ’lerimize, işçi ve emekçilerimize çok önemli görevler düşmektedir. Panelin tüm katılımcılara ve Samsun sanayisine faydalı olmasını diliyor, sizleri muhabbetle selamlıyorum.” diye konuştu.

Vali Kaymak’ın konuşmasının ardından panele geçilerek, panelistler, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Birol Elevli moderatörlüğünde üretimde verimlilik tecrübelerini paylaştılar.

Panele ayrıca, Vali Yardımcısı Hasan Balcı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Kuram, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, Akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, iş insanları ve öğrenciler katıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.