bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Kenevir Hizmetiçi Eğitim Programı

EKONOMİ

Samsun İlinde Kenevir Üretiminde sahada çalışan teknik personel için 23 Mart 2022 tarihinde Hizmet İçi Eğitim Çalışması düzenlendi.

Samsun İlinde Kenevir Üretiminde sahada çalışan teknik personel için 23 Mart 2022 tarihinde Hizmet İçi Eğitim Çalışması düzenlendi.

Samsun İlinde Kenevir Üretimi, Resmi Gazete'de yayınlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik ve "Türk Ceza Kanunu" ile "Uyuşturucu ile Murakabe Kanunu" çerçevesinde yürütülmektedir. Yönetmeliğin ilgili maddesi gereği, sahada çalışan teknik personel için 23 Mart 2022 tarihinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde Hizmet İçi Eğitim Çalışması düzenlenmiştir.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM ve 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim AYTAÇ'ın konuşmalarıyla başlayan Programda; İl Müdürlüğümüzde görevli Fatmagül KAVUT tarafından "Kenevir Tarımında Mevzuat Uygulamaları", 19 Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal AYAN tarafından "Kenevir Morfolojisi", Prof. Dr. Selim AYTAÇ tarafından "Kenevir Tarımı", Doç. Dr. Funda Şahane ARSLANOĞLU tarafından "Kenevir Ürünlerinin Değerlendirilmesi" konuları hakkında bilgi verilmiştir.

Ayrıca Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Bitkileri Bölüm Başkanı Mustafa ACAR tarafından "Ülkemizde Kenevir Araştırmaları", İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Biriminde görevli Barış KURAL tarafından "Samsun'da Kaçak Kenevirle Mücadele", İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürü Yunus Emre BODUR tarafından "Samsun'da Kenevir ve Esrar", İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice ÖZ tarafından "Samsun'da Bağımlılıkla Mücadele Çalışmaları" hakkında bilgi verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak açılışta söz alan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: "İl Müdürlüğümüz olarak Kenevirin ruhsatlı yetiştiriciliğinin yanı sıra ruhsatsız yetiştiricilikte bitkinin teşhisinde görev alıyoruz. Bizler, bunları yaparken 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli çalışmak suretiyle temel hedefimiz olan ruhsatlı veya kaçak kenevir tarımında personelin yetkinliğinin artırılması, iş ve işleyişi kolaylaştırmak üzere çalışıyoruz.

Kenevir, birçok sanayi dalında kullanılabilen önemli bir bitkidir. Dayanıklı ve sağlıklı liflerinin giyim sanayiinde kullanılabilmektedir. Diğer taraftan, lif ve saplarından elde edilebilen biyo- polimer ve biyo- plastiklerin de yakın gelecekte petrol türevlerinden elde edilen polimer ve plastiklerin yerini alması beklenmektedir. Bitki, doğal yapısı gereği yaprağı ve çiçeklerinde bulunan halk arasında esrar olarak da bilinen THC- Tetrahidrocannabinol nedeniyle de özel mevzuata tabi bir bitkidir.

Samsun İlimiz 2021 yılı ruhsatlı Kenevir üretimi Bafra, Kavak ve Vezirköprü İlçelerinde 115,962 da alanda 7 üretici ile olmuştur. Ayrıca 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ARGE amaçlı çalışmaları ile toplamda 142,558 da alanda üretim yapılmıştır.

2021 yılında OMÜ Kenevir Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen NARLI, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından geliştirilen VEZİR kenevir çeşitlerinin tescil çalışmaları tamamlanmıştır. 2022 yılında Kenevir tohumluğu üretimi konusunda yetkilendirilmiş İlimiz açısından bir avantaj olup, 2022 yılı müracaatları halen devam etmektedir." dedi.

Düzenlenen eğitim çalışması 47 katılımcı ile gerçekleşmiş olup kurumlar arası iş birliğinin öneminin vurgulandığı Programda soru cevaplarla sahada işbirliğinin sağlanmasının ön plana çıkmış eğitime katkı sağlayan konuklara plaket verilmesi ile Program sona ermiştir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.