bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Bafra’da Turfanda Çeltik Hasadı Yapıldı

EKONOMİ

Samsun-DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün Teşvikleriyle başlatılan, Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Yetiştiriciliği Proje Kapsamında 2020 yılı turfanda Çeltik Ürünü Hasadı Başladı.

Samsun-DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün Teşvikleriyle başlatılan, Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Yetiştiriciliği Proje Kapsamında 2020 yılı turfanda Çeltik Ürünü Hasadı Başladı.

Samsun’un Bafra İlçesine bağlı Kalaycılı mahallesinde Bu yıl ilk defa Damla sulama yöntemiyle 3 Mayıs 2020 tarihinde çeltik tohumunu toprakla buluşturduğunu belirten Mehmet Bilgiç, ektiği çeltik tohumunun erkenci çeşit olduğunu normal çeltik hasadından 25 gün daha erken olgunlaştığını söyledi.

Bilgiç, “Bu yıl ilk olarak damla sulama ile çeltik üretimini düz tarlada yaptım. Amacım bir tarladan iki ürün alabilmekti. Şimdi olgunlaşan çeltiği Halk dilinde gırgır olarak tabir edilen makinayla ürünümü hasat ettim. İki günde böyle tarlada kalarak doğal olarak kuruduktan sonra çeltiğimizi biçerdöverle saplarından ayıracağız. Böylelikle Bafra ovasında ilk turfanda pirinci satışa sunmuş olacağız. Klasik çeltik üretiminden daha kolay ve maliyeti ise % 50 daha düşük. Olurken %80 civarında da su tasarrufu sağlanıyor” dedi.

Mehmet Bilgiç, hasadını gerçekleştirdiği turfanda çeltiğe hiç kimyasal gübre kullanmadığını, Sadece Süper Enerji Sıvı gübre çeşitlerini kullandığını, böylece dekara 750 ila 800 kilo ürün alacağını ve randımanının ise 65-70 olacağını, hiç vakit kaybetmeden tarlamızı hazırlayıp kışlık ürün brokoli ekimini gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

Turfanda olarak yapılan Çeltik Hasadında Bafra Altınkaya ve Kızılırmak Sulama Birlikleri Müdürleri Serkan Temizel ve Bekir Kaya ile birlikte Köy TV Program yapımcısı Vural Yeşilyurt'da hazır bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.