bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Bafra’da Damla Sulama Çeltik Yetiştiriciliği Çeşit Demontrasyonu Hasat Günü

EKONOMİ

Bafra ilçesinde “Damla Sulama Sistemi ile Çeltik Yetiştiriciliğine Çeşit Performansları Hasat Günü” etkinliği düzenlendi.

Bafra ilçesinde “Damla Sulama Sistemi ile Çeltik Yetiştiriciliğine Çeşit Performansları Hasat Günü” etkinliği düzenlendi.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, ilçemizde alternatif uygulama olarak üç yıldır uygulanan damlama sulama sistemi çeltik yetiştiriciliğinde yöremize uygun çeltik çeşidininin kullanılması için düzenlenen “Damla Sulama Sistemi ile Çeltik Yetiştiriciliğine Çeşit Performansları Hasat Günü” programına katıldı.

Bafra ilçesi İkiztepe Mahallesi’nde ekimi yapılan deneme ürünlerin hasadına başlanmadan önce İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Muharrem Nas ürün çeşitleri ve çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.

Yapılan bilgilendirmenin ardından konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Türkiye’de çeltik üretim merkezlerinin en önemli yerlerinden birindeyiz. Bafra’da yıllardır su içerisinde düz arazide tavalar içerisinde üretim yapıldı. Damla sulama ile daha önceki yıllarda üretim gerçekleştirildi. Şimdi ise hangi çeşidin daha verimli olduğuna bakıldı. Bunu hep birlikte beraber göreceğiz.” diye konuştu.

Kaymakam Cevdet Ertürkmen de yaptığı konuşmasında; “Kuraklık karşısında tutum ve davranışlarımız ne olur onu artık burada simüle ediyoruz. Burada denemeler yapıyoruz. Onun ötesinde bir diğer çalışmamız da çiftçimizin gelirini arttırmak istiyoruz. Damlama sistemi buna imkan veriyor. Nasıl imkan veriyor? Malumunuz olduğu üzere ovada havuz sistemi ile yaptığımız çalışmalardan sonra aşırı balçık oluşmasından dolayı artık bir sonraki ekime kadar o araziyi kullanamıyorduk. Arazide taban suyunun yükselmesinden kaynaklı olarak bir sıkıntı yaşıyorduk. Artık damlama ile bunu bertaraf ettik. Bu tarla hasat edildikten sonra buraya artık kışlık dikebilirsiniz. 3 yıldır biz ziraat odasıyla, tahıl üreticileri birliğiyle, çiftçilerle birlikte bu işe gönül verdik. Ve başardık. Damlama sulama ile de çeltik olabileceğini tüm Türkiye’ye ispatladık.” dedi.

Konuşmaların ardından, yapılan deneme ürünlerinin hasadına başlandı.

Hasat günü etkinliğine, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Başkan ve Temsilcileri, Oda Başkanları ve çiftçiler katıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.